Wie red het Zwitserse servies?

Wie red het Zwitserse servies?

11/01/2021 1 By Sietse Fliegen

12 juli 2017, in een hypermodern faciliteitencomplex is zojuist een nieuwe teambaas aangesteld.

Sauber F1 maakt bij monde van oprichter Peter Sauber bekend dat Frédéric Vasseur met onmiddellijke ingang de opvolger van Monisha Kaltenborn is. Kaltenborn, een door vele verguisde crisismanager heeft vlak daarvoor het toneel moeten verlaten. Een verschil van inzicht zoals dat dan zo mooi omschreven wordt. Iedere volger met iets meer dan gemiddelde kennis begrijpt echter heel goed wat er daadwerkelijk aan de hand is. Kaltenborn heeft, in samenwerking en met goedkeuring van Peter Sauber zelf, de jaren ervoor alles in het werk gesteld om de toekomst van het team veilig te stellen. Onorthodoxe oplossingen werden niet geschuwd, hoogtepunt in deze is natuurlijk het “verkopen” van twee racestoeltjes aan 4 coureurs. Uiteraard onder voorwaarde dat de toegezegde financiële injectie die de verschillende coureurs zouden verzorgen per direct voldaan zou worden. Zo werd door Giedo een kleine 20 miljoen euro netjes vooruit betaald. Een handelswijze waar de oprichters van Palm Invest zelfs voor in de frauduleuze handen klappen. Maar goed, een kat in het nauw maakt rare sprongen…

Nu is het de beurt aan Fred, een gelouterde autosport man. Weliswaar met weinig ervaring in de Formule 1, op zijn CV prijkt alleen een rol als teambaas bij Renault. Bij de Fransen zwaaide hij echter maar kort met de scepter. Een verschil van inzicht, ahh daar heb je er weer een, met Cyril Abiteboul betekende het einde van Vasseur bij Renault. Je kunt je afvragen of Renault hiermee op het juiste paard gewed heeft, maar dat wellicht een keer in een andere aflevering. Voor Sauber was het in ieder geval een zege. Vasseur onderhoudt nauwe banden met Nicolas Todt, zoon van voormalig Ferrari teambaas Jean. Vasseur heeft jarenlang samen met Todt jr. ART Grand Prix gerund. Samen hebben ze grote namen voortgebracht; Lewis Hamilton en Nico Rosberg werden GP2 kampioen in een ART en in de GP3 maakte ART Valteri Bottas, Esteban Ocon en Charles LeClerc kampioen. Vasseur heeft dus net als het team van Sauber zelf hele mooie, en veelbelovende, lijntjes naar Maranello lopen. Sauber door een jarenlange samenwerking met de Italianen en Vasseur door zijn warme contacten met de familie Todt.

Eind juli 2017, als donderslag bij heldere hemel is er sensationeel nieuws! Nog voordat de beoogde samenwerking tussen Sauber F1 en Honda is begonnen heeft Vasseur deze deal alweer afgeblazen. Een aantal maanden eerder had zijn voorganger een deal gesloten met Honda. De Japanners kennen op dat moment een weinig succesvolle rentree in de hoogste tak van de autosport. Honda levert haar krachtbron exclusief aan McClaren, beide partijen hebben zich voor een periode van maar liefst tien jaar aan elkaar gecommitteerd. McClaren voert de druk bij Honda fors op na een teleurstellend begin van de samenwerking. Het team uit Woking eist dat Honda een tweede team van motoren gaat voorzien zodat de ontwikkeling in een hoger tempo plaats kan vinden. Honda vindt in het team van Sauber F1 een gewillig slachtoffer. De administrateurs in Hinwil hebben al jarenlang de grootste moeite om de verschillende facturen te betalen. Vanuit Italië wordt een overjarige Ferrari motor geleverd. Achterin de C35 uit 2016 en haar opvolger de C36 waarmee in 2017 ten strijde wordt getrokken ligt een krachtbron die een jaar oud is. De motoren worden volop ontwikkeld dus de achterstand op motorisch vlak is enorm. Als klap op de vuurpijl dient Sauber ook nog een forse leasebedrag over te maken voor het gebruik van deze motoren. Het aanbod dat vanuit Tokio gedaan wordt is dan ook een voorstel waar Kaltenborn waarschijnlijk nog geen tien seconden over nagedacht heeft. Gratis motoren. Weliswaar de motoren met een behoorlijke achterstand in performance maar ze worden in ieder geval wel ontwikkeld. Met dat verhaal kan Monisha het aan de buitenwereld wel verkopen. Opgelucht haalt ze adem; de kat kan vanaf volgend jaar iets minder gekke sprongen gaan maken. Of…

Vol goede moed begint Vasseur aan zijn job. Voortvarend, heel voortvarend, gaat hij aan de slag. Van Peter Sauber heeft carte blanche gekregen. Binnen twee weken presenteert hij zijn eerste wapenfeit, de deal met Honda is van de baan. Net zo snel als dat deze tot stand is gekomen heeft Vasseur de beoogde samenwerking met Honda alweer verbroken. Na Ilmor, Mercedes, Ford en Ferrari komt er dus toch geen vijfde motorpartner voor de Zwitsers. Met een beetje fantasie en formeel gezien eigenlijk de zesde, maar de Petronas motoren die achterin lagen in de tweede helft van de jaren 90 waren natuurlijk gewoon Ferrari motoren. Nee, Fred doet het anders. Fred verzilverd zijn banden met Maranello en slaat twee vliegen in een klap. In 2018 komen er verse Ferrari motoren van de nieuwste generatie. Na overleg met Turijn kan men gebruik maken van deze motoren voor een zacht prijsje. Fred heeft namelijk in een ruk door ook maar gelijk een titelsponsor aangehaakt, dat was namelijk ook nog zoiets waar bij Sauber gebrek aan was. Fred staat aan de wieg van het Alfa Romeo Sauber F1 team. Fred schenkt zichzelf een mooie Pastis in, kijkt nog eens naar de opgedroogde inkt op de overeenkomst en zag dat het goed was. Tussen neus en lippen door raapt Sauber, als part of the deal, ook nog even een jong talent van Ferrari op. Ferrari stalt het aanstormende talent Charles LeClerc bij Sauber. Sauber krijgt weer een beetje kleur. Er is een serieuze titelsponsor, er komt een power unit met vermogen en er zit weer eens een coureur in de auto die het op basis van talent tot de Formule 1 schopt. Vooral dat laatste is voor Peter Sauber een mooie bonus. Peter stond altijd bekend als de man die jonge talenten de kans durfde te geven. Een piepjonge Kimi is een van zijn ‘’uitvindingen’’. Overigens, het oprapen van jonge talenten geeft Peter Sauber in de jaren 90 de naam van meesterscout. Ingewijden weten dat dit in werkelijkheid anders ligt, maar soms moet je de waan de waan laten als dit om nostalgische redenen beter is. Toch nieuwsgierig? In werkelijkheid was de daadwerkelijke meesterscout niemand minder dan Dr. Helmut Marko. In 1995 gaan Red Bull en Sauber een overeenkomst aan. In ruil voor een stevige vergoeding prijkten de verschillende Red Bull uitingen prominent op de bolides. Red Bull was inmiddels begonnen met een opleidingsprogramma voor jonge coureurs. De samenwerking met Sauber geeft het programma aanzien maar bovenal de beschikking over een stoeltje in de Formule 1 waar de talenten naar kunnen doorstromen.

Hoewel het team van Sauber eigenlijk niet meer uit de Formule 1 is weg te denken, en de vieze smaak van het tijdperk Kaltenborn eigenlijk wel weggespoeld is, ben ik bang dat het team zich wederom op kan gaan maken voor een turbulente periode. Tegen het einde van het afgelopen seizoen maakt Alfa Romeo bekend dat de sponsordeal met een jaar verlengd wordt. In Hinwil slaakte men een zucht van verlichting. De deal met Alfa Romeo is de levensader van het team geworden en een acute noodsituatie is hiermee in ieder geval afgewend. De huidige deal beslaat de periode van slechts een jaar. Helaas voor Sauber ook een jaar waarin de wereldeconomie de nodige klappen gaat vangen als gevolg van de Corona pandemie, het vinden van een opvolger voor Alfa Romeo wordt dan ook een hels karwei.

Gaat Alfa weg dan? Het is niet bevestigd maar ik denk dat we er vanuit kunnen gaan dat 2021 (voorlopig) het laatste jaar van Alfa Romeo in de Formule 1 zal zijn. Een deal van slechts een jaar getuige niet van veel bereidheid om je voor langere periode te committeren. Daarnaast is er ook bij Alfa Romeo zelf een en ander veranderd, moederbedrijf FCA is inmiddels gefuseerd met de PSA Group. De PSA Group heeft het, net als bijna de gehele automotive industrie, momenteel erg zwaar. Er zullen rationele afwegingen gemaakt moeten worden. Wat levert de aanwezigheid in onze sport Alfa Romeo nog op? Met slechts twee modellen in productie en een krakkemikkig distributienetwerk is de kans dat er veel Alfa’s extra verkocht worden beperkt. De cijfers wijzen het in ieder geval niet uit. Andere voordelen voor het partnership? Een Alfa Romeo Giulia GTA(M) die in de windtunnel van Sauber is “ontwikkeld” wordt als wapenfeit genoemd. Of de aandeelhouders daar ook zo over denken is maar de vraag, het betreft een auto die in een oplage van 500 stuks gebouwd wordt. Niet bepaald de aantallen waar de boekhouders naar op zoek zijn.

Met veel plezier kijk ik uit naar de gevechten op de baan, ik ben benieuwd of Kimi en Antonio zich wat meer kunnen mengen in de strijd om de punten. Met minder plezier kijk ik uit naar het gevecht dat Frédéric Vasseur in 2021 moet gaan voeren. Bij zijn aantreden heeft Fred laten zien bijzonder daadkrachtig te kunnen zijn. Ik hoop dat hij dit kunststukje kan herhalen zodat de C40 van dit jaar in 2022 een waardige opvolger krijgt en we de C’tjes voorlopig nog een tijd door mogen tellen. Een C die voor Peter Sauber heilig is. De C verwijst naar Christiane. De vrouw van Peter. Als eerbetoon aan de support die ze haar man altijd geboden heeft bij het najagen van zijn droom, een eigen raceteam, is ze verbonden aan ieder bolide van Sauber makelij. De BMW jaren zijn in deze telling zelfs doorgeteld. Ik hoop van harte voor Peter dat Christiane in goede gezondheid 100 mag worden. Ik hoop voor ons als liefhebbers dat we minimaal door mogen tellen tot een C100!

De kat in het nauw heeft in het verleden dikwijls rare sprongen gemaakt, ik ben benieuwd hoeveel levens deze kat (nog) heeft. Hoe kijken jullie naar de toekomst van Sauber F1?

Like (6)