Ironie

Ironie

18/01/2021 0 By Sietse Fliegen

Onlangs nam ik jullie mee in een reis langs jaartallen en de bijbehorende historie van een van de teams. De tijdmachine staat nog af te koelen, en voor het onderwerp van vandaag is deze ook eigenlijk niet nodig. Ironie, dat is wat ik terugzie in de hedendaagse strijd.

Nu de berichten vanuit Maranello over de enorme stap die de plaatselijke Scuderia op motorisch vlak gaat maken in 2021 wat afgezwakt worden, zijn alle ogen weer gericht op Milton Keynes voor een spannende titelstrijd. Als we een spannende strijd om de kampioenschappen willen dan lijkt het erop dat de heren Verstappen en Perez de uitverkorenen zijn om het Mercedes in 2021 lastig te gaan maken. Althans, als Red Bull een goed totaalpakket weet neer te zetten voor het sterkste rijdersduo dat ze in jaren hebben. De voortekenen lijken goed voor Red Bull; De laatste race van 2020 werd gedomineerd door Max Verstappen. De bolides mogen slechts beperkt ontwikkeld worden voor het aankomende seizoen, en op de wijziging in de vloer na blijven de reglementen praktisch hetzelfde. Voor wat betreft die vloer, Adrian Newey heeft volgens het geruchtencircuit een geniale vondst gedaan binnen de regelgeving van de nieuwe vloer. Kortweg; een maas in de wet. En dan misschien nog wel het meest belangrijke argument dat Red Bull de Mercedessen het vuur aan de schenen kan gaan leggen, Dr. Marko schreeuwt dit jaar een keer niet van de daken dat men voor het kampioenschap gaat. Maar goed, de winter is nog jong.

Photo by Dan Smith.

Het lijkt er zo op het eerste gezicht dan ook op dat Horner en kornuiten het gat naar Mercedes behoorlijk overbrugd hebben. Of worden we bedrogen door de schijn? Het is een publiek geheim dat Mercedes de power units niet maximaal benut heeft in de laatste race van 2020. Inmiddels weten we ook dat Mercedes met onderdelen van de 2021 bolide geracet heeft in Abu Dhabi om zo geen tokens te hoeven gebruiken voor de implementatie in 2021. Tel daarbij op dat de teamleden van Mercedes welhaast kampioen verstoppertje spelen zijn en je kan haast niet anders dan concluderen dat Mercedes ook in 2021 huizenhoog favoriet is voor beide titels. Laat ik voorop stellen dat ik de prestaties van Mercedes bijzonder knap vindt en zal applaudisseren als ze de achtste titel op rij pakken. Maar alsjeblieft, laat het een keer een strijd tot het bittere eind zijn. Ik denk dat we daar zo langzamerhand wel weer eens aan toe zijn.

We gaan even terug naar december 2008. In Brackley wordt op dat moment hard gewerkt aan een bolide voor het seizoen 2009. Een overigens zeer veelbelovende bolide. Er zijn wat wijzigingen in de reglementen en de ingenieurs die aan de RA109 werken hebben goud in handen. Een aerodynamicaspecialist binnen het team houdt zijn teambaas voor dat de RA109 twee seconde sneller zal zijn dan de concurrentie. De betreffende teambaas moet er in zichzelf wat sceptisch om lachen; die aero mannen roepen wel vaker wat denkt hij bij zichzelf. Daar waar het in Brackley binnen de fabriek positieve geluiden waait over het aankomende seizoen stormde het buiten de fabriek ook. De financiële storm die sinds 2007 over de wereldeconomie raast woedt in het najaar van 2008 op haar hoogtepunt. Op vrijdag 5 december 2008 bereikt ons dan ook het bericht dat de in Brackley gevestigde Japanse renstal de Formule 1 activiteiten met onmiddellijke ingang staakt. Het team zal, volgens de officiële lezing op dat moment, een maand te koop staan. Indien er zich in deze periode geen koper aandient zal het team ontmanteld worden. Ondertussen werkt men in de fabriek ondanks alle onzekerheid stoïcijns door aan het wondermiddel voor 2009. Halverwege februari is het door de Japanse directie gestelde ultimatum ruim verstreken. Er is een paar keer op het team geboden, tot een overeenkomst kwam het echter niet. In de tweede helft van februari bood zelfs Bernie Ecclestone financiële steun in ruil voor een aandeel in het team. Het aanbod van Ecclestone werd door het teammanagement afgeslagen, enkele weken later werd duidelijk waarom. De tijd tikte door, en langzamerhand begon men her en der toch wat bezorgdheid te uiten.

Totdat; totdat het 6 maart 2009 werd. Witte rook! Eindelijk was daar de bevestiging, het team is overgedragen en de activiteiten kunnen worden voortgezet. Teambaas Ross Brawn heeft niet veel eerder het voormalig Honda Racing F1 Team overgenomen. Ross betaalt een symbolische overnameprijs en vanuit Japan wordt in 2009 nog bijgesprongen om de verschillende bonnetjes te kunnen betalen. En zo geschiedde; in 2009 verscheen men vanuit Brackley met een uitermate succesvolle bolide op het strijdtoneel. Brawn GP Formula One Team was geboren. Al vanaf de eerste wintertests bleek dat de Aerodynamica afdeling niets teveel gezegd had tegen Brawn. Oke, men was geen twee seconde sneller maar het team was direct de dominante factor in het seizoen 2009. Hoe goed RA109, sorry ik bedoel de BGP001, eigenlijk was blijkt wel uit het feit dat er in allerijl een nieuwe motorpartner aan de bestaande bolide gekoppeld moest worden. Een bolide die volledig ontwikkeld was voor een Honda motor onder de engine cover. Brawn kwam echter met een motor van Mercedes op de proppen. Om deze op de juiste manier in de bolide te klussen werden er wat compromissen gesloten. De versnellingsbak werd verplaatst en het chassis werd 15 (!) centimeter ingekort. In de kwalificatie eiste de beide BGP001’s de volledige eerste startrij op voor de seizoensopener. Jenson Button pakte pole position met een ruime zes tienden voorsprong op Vettel in de Red Bull op de derde positie. Zonder alle compromissen had dit zomaar een seconde kunnen zijn. Om de basissnelheid van de BGP001 nog maar eens extra te onderstrepen, de Brawn’s deden dit zonder het dat jaar geïntroduceerde KERS systeem. Ja, die bolide was echt heel goed. Of zo je eventueel zou willen, de dubbele diffuser was briljant genoeg om alle andere tekortkomingen van de auto te verbloemen.

Het seizoen 2009 kabbelt voorbij. De laatste race wordt verreden op 1 november in Abu Dhabi. De beide kampioenschappen zijn dan al een prooi geworden voor het jongste team op de grid. Een goede twee weken na de laatste race maakt Brawn GP bekend dat Mercedes een meerderheidsbelang heeft verworven in het team. Het team zal verder door het leven gaan als Mercedes Grand Prix. En passant presenteerde het nieuwe Mercedes team Michael Schumacher als een van de coureurs voor 2010, een sensationele comeback. Samen met Nico Rosberg, die later nog wereldkampioen wordt met dit team, vormt de meervoudig recordhouder een volledig Duitse line-up. De eerste jaren gaan met vallen en opstaan, de Mercedessen kampen met een bandenprobleem. Hoewel probleem, de Mercedes eet het liefst een stapel achterbanden als ontbijt, het was dus een groot probleem. Met hard werken wordt de weg naar de top ingezet om in 2014 een nog immer voortdurende periode van dominantie aan te vangen.

Aankomend seizoen zal Honda nog een keer optreden als leverancier van paardenkrachten voor de, naar verwachting, grootste uitdager van Mercedes. Nog een keer gaat de combinatie Red Bull – Honda alles in het werk stellen om de titelstrijd in haar voordeel te beslissen. De Japanners mogen het nog een laatste keer opnemen tegen een hegemonie met een extreem sterke basis. Een basis die Honda misschien zelf wel heeft gelegd. Ironisch, nietwaar?

Like (7)