Op het lijf geschreven

Op het lijf geschreven

25/01/2021 0 By Sietse Fliegen

Uit eten in de paddock, een fenomeen waarvan je misschien niet eens wist dat het bestond. De teams beschikken over uitstekende hospitality faciliteiten tijdens een Grand Prix weekend. In een wereld waarin het om heel veel geld draait wil je als team je gasten natuurlijk wel een beetje in de watten leggen. Als een van je coryfeeën door de media voor een interview is gestrikt is het aanbieden van, op zijn minst, een kop koffie wel zo vriendelijk. Maar bovenal, je sleept als team zijnde toch zo’n 80 medewerkers mee op je reis door het wereldkampioenschap en die lusten op gezette tijden ook allemaal een hap. Maar wat als je als teamlid niet bij je eigen hospitality terecht kunt, tja dan moet je dus uit eten in de paddock.

Het is natuurlijk een beetje vreemd om in bijvoorbeeld je Ferrari polo aan te schuiven bij Mercedes om tijdens de dis je dag even door te nemen. Onvoorstelbaar natuurlijk. Toch was er in 2015 een team dat de laatste races van het seizoen steevast gezellig uit eten ging. Hoewel, gezellig was natuurlijk niet het uitgangspunt. Nee, tegen het einde van het 2015 seizoen waren de centen bij Genii Capital echt op. Maar dan ook echt in die mate op dat het team niet meer in staat was om zelf nog de catering te kunnen verzorgen. De heren López en Boullier hadden hun handen vol aan het überhaupt de baan op krijgen van twee bolides en het aantrekken van financiële middelen. Tussen deze bedrijven door zagen de mannen helaas geen kans om iedereen van een lunchtrommeltje te voorzien. Zo geschiedde, de brigade van het Lotus F1 Team ging uit eten binnen de paddock. Het was waarschijnlijk net zo schrijnend als dat het op een bepaalde manier grappig was. Voor veel medewerkers was het wellicht nog het best te omschrijven als een netwerkborrel, dat Lotus F1 het niet zelfstandig ging overleven was namelijk wel duidelijk.

Ondertussen voelde Renault, nu de economie weer wat opkrabbelde, wel weer iets voor een eigen Formule 1 team. De Fransen waren de sport trouw gebleven als motorleverancier en wilde het noodlijdende Lotus wel weer terugkopen. vijf jaar na de verkoop van het team aan Genii en Lotus werd het team weer teruggekocht en keerde Renault weer als volwaardig constructeur terug op de grid in 2016.

Het eerste seizoen na de herintrede wordt een leerjaar. Renault koppelt geen doelstellingen aan het seizoen 2016. Kijken en leren was het devies. In 2017 is de vijfde plaats bij de constructeurs de doelstelling. In totaal gebruikt Renault dat jaar drie coureurs om het doel na te jagen, de opgetelde totaalopbrengst van Nico Hülkenberg, Jolyon Palmer en Carlos Sainz bleek echter niet toereikend. Met een zesde plaats in het kampioenschap was de eerste doelstelling sinds de comeback alvast niet behaald. De teamleiding was zich ervan bewust dat er vanuit een voorstad van Parijs met bovengemiddelde belangstelling werd meegekeken, de volgende doelen moesten dan ook gerealiseerd gaan worden om de rust in Enstone te bewaren. Bij monde van teambaas Cyril Abiteboul komt Renault met een wat aparte eerste doelstelling voor 2018; het team heeft zichzelf ten doel gesteld om tijdens de winterstest tot de top-drie teams te horen. De top drie van teams met de meeste kilometers gedurende de testdagen welteverstaan. Dat je als team jezelf een dergelijk doel stelt is nog wel te billijken, maar om het nu groots met de media te delen is natuurlijk ook weer zoiets. Abiteboul neemt dit echter heel serieus en presenteert dit vol trots aan de media. Het is winter in Formule 1 land dus de media is blij met iedere uitspraak van een teambaas. Het journaille biedt Cyril dan ook gretig een podium om zijn motiverende, en nietszeggende, oneliners de wereld in te slingeren en in Delft worden de tegeltjes alvast ingekocht.

Het hoofddoel voor 2018 was aansluiting vinden bij de top drie. Ondanks dat Renault beslag weet te leggen op de vierde plaats in het kampioenschap weet het opnieuw niet hoe het voelt om een doelstelling te realiseren. Een stevige kink in de kabel, het was immers de bedoeling om vanaf 2019 ook mee te gaan doen om de overwinningen. In Enstone weigert men echter om de handdoek te werpen. Cyril kocht zichzelf nog maar eens wat tijd middels de verspreiding van wat oneliners op een bedje van gebakken lucht. Het moest allemaal beter, maar het was ook allemaal wat moeilijker dan vooraf gedacht. Uiteraard lag dit allemaal geheel buiten de invloedssferen van de Franse equipe, de teamleiding was uiterst kundig in het wijzen naar derden en het vinden van bliksemafleiders. In 2019 doet Renault echter geenszins mee om de overwinningen. Sterker nog, Renault zakt een plaatsje in de rangorde met een vijfde plaats in het kampioenschap. Pijnlijke bijkomstigheid is dat het fabrieksteam voorbij gestreefd is door haar klantenteam. Een situatie die de Fransen in 2020 niet weten te keren. Het meest recente seizoen wordt afgesloten met een vijfde plaats.

Achteraf kunnen we stellen dat de manier waarop Renault het team weer heeft teruggekocht illustratief is voor de manier waarop het team gepresteerd heeft de afgelopen vijf jaar. Het hele proces rondom de overname is samen te vatten met een enkel woord. Langzaam. De Fransen dreven Genii tot het uiterste gedurende de overnamegesprekken. Het is volstrekt logisch dat je als koper de route naar de meest gunstige deal uitstippelt. De handelswijze van Renault in deze was echter, ondanks dat het een Frans woord is, niet al te chique. Te langzaam en niet erg chique, het zijn voor mij de twee zaken die me de afgelopen jaren het meeste zijn bijgebleven met betrekking tot Renault in de Formule 1. En zoals te doen gebruikelijk in de topsport heeft dat gevolgen in de vorm van rollende koppen.

Direct na zijn afstuderen in 2001 trad Cyril Abiteboul in dienst van Renault. In dit geval de Groupe Renault. Als fanatiek autosport fan was het zijn droom om deel uit te maken van de divisie Renault Sport. Dat je met hard werken ook in Frankrijk je dromen kunt verwezenlijken bewijst Cyril door in 2007 toe te treden tot het Renault F1 team als Business Development Manager. Het zal niet zijn laatste promotie zijn want in 2010 benoemt Renault hem tot Executive Director van Renault Sport F1. Van 2012 tot en met 2014 detacheerde Renault hem bij Caterham F1 waar hij als teambaas de taak kreeg om dit team verder naar voren te helpen op de grid. Inmiddels zien we langzaam aan een rode draad ontstaan; ook deze doelstelling werd door Cyril niet gerealiseerd. In 2014 haalde Renault Abiteboul na het mislukte Caterham project weer terug. In zijn nieuwe rol als teambaas van Renault F1 ging hij hier op eenzelfde voet verder. Geen van de doelstellingen werden onder zijn bewind gerealiseerd. Hierbij mag Cyril ter verdediging wel opvoeren dat de geformuleerde doelstellingen niet allemaal even realistisch waren.

Een verdediging die Abiteboul ongetwijfeld ook heeft opgevoerd de laatste maanden. Desondanks besloten de beleidsbepalers dat het tijd was voor een frisse wind. Een nieuwe naam, een nieuw begin. Renault zal haar Formule 1 voortbestaan voortzetten onder de vlag van Alpine en met Davide Brivio is een teambaas aangesteld die zijn doelstellingen in de MotoGP wel wist te realiseren. Abiteboul heeft de, door hemzelf, geschapen verwachtingen niet kunnen inlossen. Met een beperkt budget een aanval plaatsen op de top is welhaast onmogelijk. Toch heeft Cyril het dapper geprobeerd. Een Renault man in hart en nieren heeft de club, na een dienstverband van bijna 20 jaar, moeten verlaten. Cyril is niet de wonderdokter gebleken die een Formule 1 team naar voren op de grid brengt, met het eerste podium van Daniel Ricciardo in een Renault afgelopen seizoen is de Renault periode Cyril toch nog op het lijf geschreven.

Like (2)