Witte rook

Witte rook

08/02/2021 0 By Sietse Fliegen

Witte rook bij Mercedes! Nee, geen technisch probleem in de categorie lekke koppakking maar witte rook als in de uitdrukking waarmee bedoeld wordt dat er een besluit is genomen. Eerder vandaag maakte Mercedes ons deelgenoot van het nieuws dat Lewis Hamilton ook komend seizoen deel uitmaakt van het Mercedes-AMG Petronas F1 Team. Beide partijen zijn een contract voor een jaar overeengekomen.

LAT Images / Mercedes media

Groot is de verrassing natuurlijk niet dat Hamilton ook in 2021 plaatsneemt achter het Mercedes stuurwiel. Al tijdens de laatste Grand Prix van 2020 werd bekend dat Hamilton door Mercedes bij de FIA was aangemeld als een van de coureurs voor 2021. Beide partijen hebben altijd openlijk uitgesproken langer met elkaar door te willen en weten over en weer dat ze het beste pakket aan elkaar te bieden hebben. Sir Lewis in de vorm van zevenvoudig wereldkampioen en Mercedes in de vorm van leverancier van de snelste bolide op de grid en omstreken. Nee, de afdeling grote verrassingen binnen Mercedes kon de afgelopen weken gewoon lui in de hangmat blijven liggen. En toch is het natuurlijk wel groot nieuws, vanaf vandaag weten we officieel dat de huidige kampioen in 2021 in ieder geval zijn titel zal gaan verdedigen.

In 2013 komt Hamilton, als vervanger van Michael Schumacher, binnen bij Mercedes. Tijdens zijn derde weekend bij Mercedes weet hij zijn W04 al op Pole Position te kwalificeren, en na negen races met drie podiumfinishes is het in de tiende race raak. Lewis Hamilton boekt op de Hungaroring zijn eerste zege voor Mercedes. Op dat moment weten we nog niet dat de totaalvervanging van Michael Schumacher feitelijk begonnen is. Inmiddels heeft het verleden ons geleerd dat de Brit de Duitser niet alleen bij Mercedes vervangen heeft maar ook op de verschillende recordlijstjes optreedt als zijn vervanger. De meeste Pole Positions, het meest aantal Grand Prix overwinningen. Zomaar twee records die door Hamilton overgenomen zijn, niet de minste records ook. Met een nieuw contract voor 2021 op zak kan er nu dus ook jacht gemaakt gaan worden op wereldtitel nummer acht, hetgeen weer zou resulteren in een nieuw record.

2020 Tuscan Grand Prix, Sunday – Wolfgang Wilhelm

Tot voor kort hadden we dus te maken met een werkloze wereldkampioen en een onbemande cockpit, de meest begeerde cockpit van de gehele autosportwereld welteverstaan. Je hoeft geen professor te zijn om het meest voor de hand liggende verband tussen deze twee zaken te leggen, men neme die wereldkampioen en zetten deze in die onbemande cockpit. Er zijn in de Formule 1 weleens lastigere knopen doorgehakt zullen we maar zeggen. Het zou me niet verbazen als politiek België de ontwikkelingen met bovengemiddelde interesse heeft gevolgd. Deze ellenlange route op weg naar een vrij eenvoudige oplossing kan nog weleens goed van pas komen gedurende een kabinetsformatie in Brussel moet men daar gedacht hebben. En net als bij een dergelijke formatie blijft ook hier nu de vraag overeind; waarom duurde dit in vredesnaam zo ontzettend lang?

Inmiddels is dus bekend Sir Lewis Hamilton en Mercedes een eenjarige deal hebben gesloten. Over het salaris en bijbehorende emolumenten worden uiteraard geen uitspraken gedaan maar wel lezen we in het persbericht het volgende terug; Het Formule 1 team van Mercedes richt een fonds op om diversiteit in de verschillende takken van de autosport te bevorderen. Dit zegt ons eigenlijk niet veel op dit moment, echter de toevoeging dat dit fonds in het leven wordt geroepen door Mercedes-AMG Petronas F1 geeft ons een indicatie. Want daar waar we dit team bedoelen spreken we vaak over Mercedes in het algemeen. Hetgeen overigens het bewijs is van het feit dat de Formule 1 een prima bijdrage kan leveren aan je naamsbekendheid, maar dat voor nu even terzijde. Feitelijk komt het erop neer dat Lewis Hamilton een eenjarige verbintenis is aangegaan met een renstal uit Brackley. Deze renstal kent momenteel drie aandeelhouders; Daimler AG, INEOS en Toto Wolff. Aan het hoofd van deze operatie staat diezelfde Toto Wolff, die in zijn hoedanigheid volledig zelfstandig beslissingsbevoegd is. Als automotive gigant, en leverancier van de Powertrain, laat Daimler de naam van Mercedes naar voren komen in de teamnaam. Dat is waar dit hele project voor Daimler om draait, positieve publiciteit genereren voor Mercedes-Benz tegen een zo laag mogelijke investering. De factor positief bij het genereren van deze publiciteit is subjectief, wat voor de een positief is kan voor de ander negatief zijn. Voor een wereldmerk als Mercedes is het dus van belang dat je je op mondiaal niveau zo neutraal mogelijk opstelt. Lewis Hamilton is wellicht wel de beste Formule 1 coureur ooit maar op een neutrale opstelling inzake verschillende politieke aangelegenheden kunnen we hem moeilijk betrappen. Dat is uiteraard geen enkel probleem, gelukkig zijn we in onze westerse wereld gezegend met het recht op een eigen mening. Het is voor de hoge heren in Stuttgart echter wel een probleem dat het merk Mercedes hier als springplank voor gebruikt wordt.

Collateral Studio Shoot – Toto Wolff – Portraits

Lewis heeft altijd aangegeven dat de onderhandelingen niet over geld gingen. Ik ben geneigd hem te geloven, het verschil tussen 40 en 45 miljoen per jaar speelt allang geen rol meer voor een zevenvoudig wereldkampioen. We lazen nog iets over een vetorecht met betrekking tot de tweede coureur, Ik denk dat Lewis dermate zelfverzekerd is dat het hem niet uitmaakt wie zijn teamgenoot zal zijn. Afgelopen december gaf Lewis zelf wel aan graag ook in een andere rol aan Mercedes verbonden te willen blijven na zijn actieve loopbaan. In deze laatste wens zat dan waarschijnlijk ook de angel. Mercedes waardeert Lewis als coureur maar ziet in hem niet de neutrale ambassadeur. Toto Wolff wilde dolgraag verder met Hamilton en heeft vlug een noodverbandje aangelegd met de oprichting van het benoemde fonds. Ondertussen zal er vanuit Stuttgart wel een financiële bijdrage aan dit fonds geleverd worden in ruil voor een meer ingetogen Hamilton op politiek vlak

In 2021 mogen we dus gewoon weer getuige zijn van de stuurmanskunsten van mogelijk de beste Formule 1 coureur ooit, voor de sport is dat in ieder geval een uitstekende situatie. Iedere wereldkampioen verdient de kans om zijn titel te kunnen verdedigen. En zo zagen we vandaag witte rook uit het kamp van de zwarte zilverpijlen, ik hoop dat het seizoen zelf een stuk minder kleurloos wordt. Wat dat betreft steun ik Sir Lewis Hamilton volledig; ik hoop op meer diversiteit.

Like (1)