Column: Wedloop

Column: Wedloop

12/02/2021 0 By Sietse Fliegen

Ooit werd ik als klein ventje gegrepen, gegrepen door de Formule 1. Voor een state of the art beeldbuis was ik getuige van een 26-tal kabaal producerende machines die zo snel mogelijk een omloop probeerde af te leggen. Een en ander werd enthousiast becommentarieerd via een telefoonverbinding, het signaal was niet kraakhelder maar dat deerde niet. Eigenlijk had ik op dat moment toch geen idee wat de commentator van dienst bedoelde of vertelde. Maar, wat ik wel heel goed meekreeg was dat ik getuige was van een heel gaaf schouwspel. Op zaterdag perste de gladiatoren er de ultieme rondetijden uit en op zondag werd er gevochten om iedere centimeter van het asfalt. Daverende gevechten, strijd op en naast de baan, gewaagde inhaalmanoeuvres, vlammen, puffende machines, en zo nu en dan een spectaculaire crash. Niet alleen de bolle beeldbuis waar ik voor zat was state of the art, de sport die me had gegrepen ook!

In de jaren ’90 worden we verwend met revolutionaire technieken, technieken die ons leven makkelijker maken. De automotive industrie evolueert vrolijk mee. Om dit in een tastbaar perspectief te plaatsen; bekijk het verschil tussen de Golf III en Golf IV van Volkswagen eens. Met alle nieuwe technieken die voorhanden komen gaat de Formule 1 wereld ook aan de slag, als koningsklasse kan je natuurlijk niet achterblijven. De grootste veranderingen halverwege de jaren ’90 dienen het veiligheidsaspect. De bolides worden verplicht voorzien van een monocoque met opstaande randen, de verplichte crashtest wordt verder ontwikkeld, banden en wielen mogen geen eigen leven meer gaan leiden en zo zijn er tal van zaken die worden ingevoerd. Ondanks deze, uitstekende, technische wijzigingen bieden de reglementen de fabrikanten nog steeds alle ruimte om ons te voorzien van technische hoogstandjes en vernuft. Ja, de sport wordt in die jaren almaar duurder en de afstand tussen rijk en arm begint Russische vormen aan te nemen. Maar wees eerlijk, daar werd het niet minder spectaculair van toch? Ik ben zelfs bereid om het tegendeel te beweren.

Aan het eind van de vorige eeuw vierde de wereldeconomie hoogtijdagen. In deze hoogconjunctuur wordt het principe “the sky is the limit” door iedereen omarmd. In een wereld waar toch al niet op een dubbeltje gekeken wordt maakt men daarop vanzelfsprekend geen uitzondering. Ondanks dat er maar twee bolides per team deel mogen nemen aan de race op zondag schroeven ze er gewoon drie in elkaar, wel zo prettig om een vermogen kostende vierwieler gereed te hebben staan in geval van calamiteiten. Kwalificeren met de motor waar je ook de race mee moet rijden? Je zou wel gek zijn, voor de zaterdag lepel je een nog krachtiger blok onder de engine cover. Als je een nieuwe vleugel voor een specifieke race ontwikkeld had wacht je niet met testen van het onderdeel tot de vrijdagtraining. Nee hoor, daar organiseer je met het speciaal opgerichte testteam een dagenlange test voor. Tuurlijk waren er reglementen, deze waren echter vooral bedoeld om de deelnemers gelijke mogelijkheden te bieden. Wat je er als team mee deed moest je vooral zelf weten. We hebben seizoenen gezien waarin zowel de V8, de V10 en de V12 vertegenwoordigt waren. Nog maar even opnieuw dan; werd het er minder spectaculair van?

Met de verdere digitalisering van de wereld wordt de Formule 1 ook steeds makkelijker te volgen. Autosport websites schieten als paddenstoelen uit de grond en de verslaggeving van de races wordt steeds beter en scherper. Voor de verschillende fabrikanten het ideale moment om toe te treden met astronomische budgetten en voor de vaste gasten hét moment om de budgetten nog verder op te schroeven. Ferrari en Toyota spenderen rustig een half miljard per seizoen, bij het uitblijven van het gewenste resultaat draaide men de geldkraan gewoon nog wat verder open. Op de grid zien we veel verschillende motorleveranciers en zelfs meerdere bandenleveranciers. De weg naar het meest ideale pakket was ingewikkelder dan ooit, maar daarmee ook bijzonder boeiend. Op de baan werd er nog steeds om iedere centimeter gevochten, we keken echt racen. Tuurlijk was er altijd een team favoriet en was er ook een gedoodverfde nummer laatst maar er werd in ieder geval wel om gevochten. Van bandenmanagement hadden we nog niet gehoord. dat was ook helemaal niet zo belangrijk, je rookte de rubberdelen volledig op want je moest toch nog een paar keer tanken. Je kon een alternatieve strategie maximaliseren en op verschillende wijzen je tegenstanders het vuur aan de schenen leggen. Wie niet sterk was moest slim zijn, je kon ook daadwerkelijk slim zijn. Je motor hoefde maar een goede 300 kilometer mee te gaan dus daar hoefde je ook al niet over na te denken. Nee, het was volgas van begin tot eind met het maximale dat al je middelen je konden bieden. Dát is Formule 1 en het werd er niet bepaald minder spectaculair van toch?

©Formula1.com

Vroeger was alles beter, een uitdrukking die met regelmaal valt. Vroeger was alles anders stel ik daar dan vaak tegenover. Het woord “vaak” is bewust aan deze zin toegevoegd want in het geval van onze sport was vroeger beter! We staan aan de vooravond van een budget cap, dat betekent simpelweg dat er dus minder ontwikkeld kan gaan worden. Het gebruik van de windtunnel wordt per team gereguleerd, als je vooraan rijdt mag je minder uren in de windtunnel doorbrengen. De ontwikkeling van de motoren wordt bevroren en de volgende stap is de introductie van een Balance of Performance. Voormelde zaken zijn wat mij betreft ingrepen die niets met een koningsklasse te maken hebben. Net als het kunstmatige inhalen middels DRS zouden deze zaken de toegang tot de paddock ontzegd moeten worden. Ik vraag het nog maar eens op de man af; wordt de Formule 1 hier spectaculairder van?

Als ik Formule 1 kijk dan wil ik getuige zijn van het beste dat de autosport te bieden heeft. De beste coureurs, de beste ingenieurs, de beste techneuten en de beste en meest vooruitstrevende technieken. Bolides die door de coureurs tot op de limiet gepushed worden. Ik wil een tranendal zien als het opzoeken van de limiet afgestraft wordt, dát is Formule 1. In 2021 worden er, bij wijze van experiment, drie sprintraces op zaterdag verreden. Ik wil geen sprintrace op zaterdag. Op zaterdag wil ik een zinderende kwalificatie en op zondag wil ik één sprint naar de finish. Geen gekunstelde schijnspanning maar een wedloop, dát maakt de Formule 1 spectaculair!

Like (4)