Wolffpack

Wolffpack

22/02/2021 2 By Sietse Fliegen

Nu we de carnavalsperiode weer achter ons aan het laten zijn kan iedereen al zijn of haar gekke petten weer langzaam afzetten. Gek petje of niet, je draagt er in ieder geval vaak maar één. De uitdrukking meerdere petten dragen zal jullie niet vreemd zijn, over het algemeen kleeft er een vies smaakje aan de situaties waarin deze uitdrukking wordt gebruikt.

De topman van de ING Bank die ook een aandelenbelang heeft in twee concurrerende banken, dit zou een voorbeeld kunnen zijn van een topman met meerdere petten op. In dit voorbeeld zou dit ook zonder meer vragen opwekken, zowel intern als extern. Nog meer vragen zullen ontstaan als onze meervoudige petdrager daarnaast ook nog de belangen zou behartigen van andere hoge piefen in het bankwezen en deze onderbrengt bij, pak hem beet, de Rabobank of SNS. Deze vragen zouden een ander karakter krijgen als blijkt dat onze topman ook nog eens een meer dan uitstekende fee ontvangt voor het onderbrengen van die hoge piefen op sleutelposities bij de concurrent. Laten we het eens bekijken in een wat doordringender perspectief; In je rol van Directeur bij Greenpeace ben je een groot voorvechter van flora- en faunawelzijn. Onze planeet, daar sta je voor! Om je verschillende acties goed uit te kunnen voeren heb je een paar flinke schepen in de vaart, en helaas geldt dan ook voor jou dat die schepen een lieve slok dieselolie lusten. Gelukkig is daar een helpende hand, Shell is wel bereid om je partner te worden. Ze bieden je zelfs een aandelenpakketje in ruil voor de afname van dieselolie voor je hele vloot. Je hoeft niet heel veel ouder dan 12 jaar te zijn om te begrijpen dat dit een idiote situatie is, het zou kunnen dienen als het schoolvoorbeeld van belangenverstrengeling. Bovengenoemde situaties zijn natuurlijk ondenkbaar, in onze “normale” wereld zijn deze ondenkbaar.

Hoe anders is dit in de “abnormale” Formule 1 wereld? Nou, best wel anders eigenlijk. Een dergelijke situatie is in de wereld der Formule 1 geen enkel probleem. Mercedes F1, Williams F1, Aston Martin, Valteri Bottas, Esteban Ocon en George Russel. Twee Formule 1 teams, een autofabrikant met een team in de Formule 1 en drie coureurs. De verbindende factor? Torgen Christian Wolff.

© Mercedes media

In 2009 maakt de koningsklasse van de autosport voor het eerst kennis met Wolff. De succesvolle zakenman koopt een belang in Williams F1 en wordt door de renstal uit Grove naar voren geschoven als teambaas. Niemand had op dat moment kunnen vermoeden hoever de tentakels van de Oostenrijker zouden reiken. Nu, ruim 12 jaar later, bezit Wolff nog altijd 5% van de Williams aandelen en heeft hij een belang van ruim 30% in het Mercedes team. Afgelopen zomer werd de aandelenportefeuille verder uitgebreid na een investering van 40 miljoen dollar in autofabrikant Aston Martin. De investering van Wolff is nadrukkelijk in het merk zelf gedaan en niet in het gelijknamige Formule 1 team, maar iedereen begrijpt dat de banden tussen deze fabrikant en haar Formule 1 stal even warm zijn als de bakker om zeven uur ’s ochtends. Daarnaast is Wolff binnen de Formule 1 ook verantwoordelijk voor de belangen van Valteri Bottas, Esteban Ocon en George Russel. Is dat erg? Oordeel zelf maar.

Na zijn vertrek bij Williams gaat Wolff aan de slag bij Mercedes. Bij Williams laat hij een gezonde renstal achter en niet geheel toevallig wordt één van de bolides op dat moment door Valteri Bottas bemand. Bij Mercedes excelleert Wolff in zijn rol als teambaas, hij zet een team neer dat inmiddels al jarenlang niet te kloppen is. Het Mercedes Formule 1 team heeft de zaken uitstekend voor elkaar en ook het young driver programma functioneert naar behoren. Vanuit dit programma zijn George Russel en Esteban Ocon op niet onverdienstelijke wijze doorgestoten naar de top van de autosportladder. Hoewel Wolff geen meesterscout is heeft hij kennelijk nog wel op tijd het talent van deze mannen gezien en was hij er als de kippen bij om beide heren onder zijn hoede te nemen. Esteban Ocon is door Wolff achtereenvolgens bij Manor, Force India en Renault ondergebracht. In het jaar dat er voor Ocon even geen plekje op de grid was maakte Mercedes hem de officiële test- en reservecoureur van het team. Voor de cockpit van George Russel hoefde Wolff iets minder lang te zoeken. Russel staat bekend als een groot talent en Williams kan wel een paar centen gebruiken. In ruil voor een fikse korting op de motoren bedingt Wolff een racezitje voor Russel bij de rode lantaarndrager. Russel vermorzelt zijn teamgenoten en staat aan de vooravond van een derde seizoen bij Williams. Mercedes ziet toekomst in Russel en wil hem klaarstomen voor het grote werk bij de kampioenen. Inmiddels heeft Russel al lang laten zien klaar te zijn voor een stap naar Mercedes, helaas voor hem is er nog even geen plek. De keuze van Mercedes om Lewis Hamilton in 2021 een van de W12’s te gunnen is uitstekend te verklaren. De keuze om vast te houden aan Bottas is wellicht wat opmerkelijk, de Fin beloofd ons steevast dat we een geüpgrade versie van hem te zien krijgen. In de praktijk toont Bottas echter stelselmatig aan dat hij de Duitse wonderbolide niet waard is.

Maar wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal en waarom zou het problematisch kunnen zijn? Met een aandelenbelang in Williams heeft Wolff er baat bij dat de motoren van dit team zo goedkoop mogelijk geleverd worden. Daarnaast is het voor Wolff zaak om George Russel van een racestoeltje te voorzien. In feite laat Wolff Mercedes voor de kosten opdraaien om zo zijn pupil van een racestoeltje te voorzien. Een prestatie waar George Russel ongetwijfeld een meer dan behoorlijke commissie voor betaald aan Wolff. Het promoveren van Russel naar Mercedes is een stuk goedkoper, maar waar moet Wolff dan met Bottas heen? Ook de belangen van Bottas moeten gediend worden, niet in de laatste plaats omdat Wolff daar zelf aan verdiend. In 2019 verkoopt Wolff de blauwdrukken van de Mercedes W10 aan Lawrence Stroll. Beide zijn goed bevriend en inmiddels ook zakenpartners bij Aston Martin. Wolff heeft er dus belang bij dat de renstal van Aston Martin hoog in het kampioenschap eindigt, op deze wijze vloeit er een hoger bedrag aan prijzengeld naar het team en hoeven er minder financiële middelen door de aandeelhouders in het team gepompt te worden. Je reinste competitievervalsing. Het door Renault aangevochten protest wordt uiteindelijk in de kiem gesmoord, bronnen rondom het team geven aan dat een deel van het team het protest niet langer voort wilde zetten. Een en ander als gevolg van het betere lijmwerk door Wolff, met Esteban Ocon geeft hij de Franse chauvinisten namelijk een potentiële Franse Grand Prix winnaar. Ook McLaren heeft het voorgenomen protest uiteindelijk ingetrokken, maar dat staat vast helemaal los van de Mercedes motor waarover het team uit Woking inmiddels beschikt.

Terug naar de hamvraag, is dit erg? Ja, deze situatie is niet wenselijk. Nu de rechten van onze sport enige tijd geleden door Bernie Ecclestone aan Liberty Media zijn overgedragen zien we een sport die, door een eerlijkere verdeling van de inkomsten, weer bereid is om te veranderen. Veranderingen die nodig zijn om de sport aantrekkelijk te houden voor de teams, fabrikanten, circuits en ons! Liberty Media verricht achter de schermen uitstekend werk. Van de periode Eccelstone hebben we geleerd dat een alleen heerschappij de sport kapot maakt. Toto is hard op weg om de nieuwe Bernie te worden. We zijn nog niet te laat maar ik adviseer de sport met klem, sla deze aanval af en waak voor een Wolffpack!

Like (1)