Finse humor

Finse humor

26/02/2021 0 By Sietse Fliegen

Controverses in de Formule 1, hoeveel hebben we er daar al niet van gezien? En ach, laten we eerlijk zijn een fijne “gate” op z’n tijd hoort er een beetje bij toch? Topsport is oorlog, en daar waar de belangen groot zijn is alles geoorloofd. Langs de rand van het ravijn bloeien de mooiste bloemetjes, de kunst is vooral om niet gepakt te worden. “Spygate”, “crashgate”, en bijvoorbeeld “lie-gate”, we hebben er toch allemaal stiekem een beetje van genoten? Uiteraard hebben alle betrokkenen bij de verschillende schandalen spijt betuigt. Het zal men echter vooral spijten dat ze gepakt zijn.

In de Benetton hoogtijdagen van de jaren 90 was het een publiek geheim dat ene Michael Schumacher over, het verboden, traction control systeem beschikt. De FIA heeft het nooit aantoonbaar kunnen maken en dus kwam men ermee weg. Een aantal jaar later hadden Fernando Alonso en Giancarlo Fisichella de beschikking over een massa-demper in hun Renault. In tegenstelling tot Schumachers traction control ontdekt de FIA dit systeem wel en Renault wordt gesommeerd om het systeem van de bolides te halen. Het genoten voordeel, in de races waarin het systeem prima werk leverde, wordt niet afgenomen. Op deze wijze wordt het gebruik van illegale systemen door de commissarissen in leven gehouden. Je haalt je systeem van je auto, maakt een paar pegels over naar Parijs en de zaak is afgedaan. Zolang de opbrengsten hoger zijn dan de kosten zullen we dergelijke praktijken blijven zien. Wat mij betreft meer dan prima, het opzoeken en enigszins overschrijden van de grens hoort bij de Formule 1 zoals een blik Heineken bij Andre Hazes. Toegegeven, het moet wel een beetje binnen de perken blijven. Het bewust creëren van een enorm voordeel door vals te spelen, want dat is het, dient natuurlijk aangepakt te worden. Het is een kat en muisspel tussen de teams en de sportcommissarissen, het opsporen van vals spel wordt voor de FIA met het jaar lastiger. Een direct gevolg van de extreem complexe regelgeving die de FIA zelf heeft opgezet. Dat deze deksel op de FIA neus hen niet aan het denken zet is een andere discussie overigens. De technische mensen bij de FIA trachten toe te zien op het naleven van de reglementen. Met de toevoeging van voormalig coureurs aan de wedstrijdleiding probeert de FIA daarnaast de acties van de coureurs op de baan, en die van de teams naast de baan, beter te kunnen beoordelen.

Een van deze voormalig coureurs is Mika Salo. Salo wordt met regelmaat door de FIA opgetrommeld om op te treden als steward tijdens een Grand Prix weekend. Op het circuit wist Salo zo nu en dan best aardige resultaten neer te zetten. In zijn tijd als teamgenoot van Jos Verstappen gaf hij de Limburger met regelmaal “a run for his money”. Verder was Salo voor mij een coureur in de categorie grijze muis. Alsof de Fin dit zichzelf ook realiseert besluit hij om als steward wat meer op de voorgrond te treden. We zagen al een lekje naar de Finse media voor de start van de Russische Grand Prix van afgelopen zomer. De Finse media wist eerder dan wie ook dat Lewis Hamilton een penalty kreeg voor zijn verkeerde proefstarts en mede-Fin Bottas daardoor de wedstrijd van Pole Position zou aanvangen. Deze week openbaarde Salo eindelijk een van de grootste vraagstukken van de afgelopen maanden.

In 2019 zijn we voor het in eerst in tijden weer eens getuige van spannende races, twee scharlaken rode bolides zijn plots in staat om het dominante Mercedes het vuur aan de schenen te leggen. In de tweede seizoenshelft wint de Scuderia de drie opeenvolgende races in België, Italië en Singapore. In bijna alle voorgaande races stond er iedere race een Ferrari coureur op het podium en werden er op de zaterdagen de nodige Pole Positions gepakt. Wáár kwam dat ineens vandaan zeg?! Een vraag die de andere teams ook gingen stellen. Ferrari maakt nu niet bepaald haar meest succesvolle periode mee dus deze sterke resultaten lijken uit de lucht te komen vallen. Wat hebben die Italianen gevonden? Officieel weten alleen Ferrari en de FIA dit. Na de serie met opvallend goede resultaten sporen de andere teams de FIA aan om een onderzoek te starten. Er worden verschillende onderdelen van het brandstofsysteem in beslag genomen en onderzocht. Verklaringen van betrokken partijen blijven uit maar beide Ferrari’s zijn vanaf dat moment niet meer in de voorhoede terug te vinden. Het journaille stort zich er uiteraard bovenop en weten te achterhalen dat Ferrari gesjoemeld heeft met de Fuel Flow meter. Op deze wijze weet Ferrari meer dan de toegestane hoeveelheid brandstof naar de verbrandingskamers van de ICE te sturen zonder dat dit uit te lezen is door de FIA. Dat is niet anders te kwalificeren dan bewust vals spel en het ongeoorloofd beïnvloeden van de uitslag.

En dus kan de FIA niet anders dan maatregelen nemen. Omdat de FIA zelf eigenlijk niet begrijpt wat Ferrari op technisch vlak uitgevreten heeft besluiten ze maar om de zaak te schikken. Ferrari gaat de FIA helpen om een betere controle op de naleving van de motorreglementen uit te kunnen voeren en Ferrari gaat terug naar een voorgaande, en minder krachtige, motorspecificatie. Verder besluiten beide partijen om deze zaak als de sodemieter onder te brengen in de spreekwoordelijke doofpot. De gevolgen voor Ferrari waren afgelopen seizoen duidelijk, de mannen uit Maranello vinden zichzelf op een onwaardige positie terug in de stand om het kampioenschap en de heren Vettel en LeClerc worden op pad gestuurd met een bolide die de wegligging heeft van een olifant op een strandbal. Door het gebrek aan vermogen is het aerodynamische pakket op geen enkele wijze in staat haar werk te kunnen doen waardoor de SF1000 op het circuit net zo onvoorspelbaar wordt als een Arabier op schaatsen. Vooral Sebastian Vettel bracht in de vrije trainingen bijna net zoveel tijd achteruit door als vooruit.

En toen besloot Mika Salo dat het deze week wel weer even tijd was voor wat schijnwerpers. Mika vertelde tussen neus en lippen door dat de Ferrari aangedreven teams vorig jaar minder brandstof mochten gebruiken. Het zou verklaren waarom Ferrari tamelijk kalm is gebleven onder de resultaten van het afgelopen seizoen. Normaal gesproken ontstaat er bij tegenvallende resultaten blinde paniek bij de heetgebakerde Italianen. De topmannen worden dan met de snelheid van het licht vervangen, maar niets van dit al. Er was gelatenheid. De Scuderia berustte in haar lot, wetend dat vanaf 2021 het volledige potentieel van de Power Unit weer aangesproken kan worden. Wat mij betreft heeft Ferrari haar straf uitgezeten, ik verwelkom ze graag weer terug in de strijd om de ereplaatsen. En wat betreft Mika Salo, die verklaarde vandaag dat zijn uitspraken maar een grapje waren. Ik stond bijna op het punt om Mika te veroordelen tot de slechtste grappenmaker van Finland en omstreken, maar door officieel te verklaren dat zijn eerdere uitspraken een grapje waren toverde hij toch nog een glimlach op mijn gezicht. Bedankt voor het lachen Mika, wat een lolbroek is het niet?

Like (1)