Een beetje anders…?

Een beetje anders…?

08/03/2021 4 By Sietse Fliegen

Week 10 van het kalenderjaar 2021, Ik neem aan dat we deze week allemaal rood omcirkeld hebben in de agenda’s? De week waar we allemaal naartoe geleefd hebben de afgelopen maanden, de week waarin het Formule 1 circus ontwaakt uit haar winterslaap. Nog maar een paar nachtjes slapen en we zien en horen de bolides weer over het circuit knallen, heerlijk!

Vanaf aankomende vrijdag trappen de coureurs het seizoen 2021 af met de jaarlijkse wintertest. Normaliter wordt deze afgewerkt in Barcelona, het meest geliefde testcircuit van de sport. Echter, de laatste tijd is alles een beetje anders. Zo ook de locatie van de wintertest. Dit jaar worden de nieuwe bolides voor het eerst aan de tand gevoeld in Bahrein. Uiteraard hebben de meeste teams hun wapentuig voor aankomend seizoen al even kort aan de tand gevoeld tijdens de shakedown, een ritje van 100 kilometer op een demonstratieband, maar daarmee wordt de honger van ons fans natuurlijk niet gestild. Gelukkig heeft Liberty Media ons de mogelijkheid van F1 TV Pro voorgeschoteld dus aankomend weekend kunnen we er eens lekker voor gaan zitten.

By Derek Morrison from Kuwait, CC BY 2.0

Tientallen jaren terug was “het nieuws uit de pitstraat” een van mijn favoriete items in de RTL voorbeschouwingen. Olav Mol en Allard Kalff brachten uitgebreid in beeld met welke updates de teams op de proppen waren gekomen, en wat de beoogde invloed van die updates was. Olav praatte het op zijn karakteristieke wijze aan elkaar en het item werd muzikaal omlijst door The Silmarillia van Carlos. Een gurney’tje hier, een wing end-plate daar, een nieuwe krachtbron, er was altijd wel wat leuks te zien en ontdekken. Nou, precies dat gaan we zelf ook doen de aankomende testdagen. Via F1 TV wordt alles mooi in beeld gebracht kunnen we er lustig op los speculeren en discussiëren. De bolides voor aankomend seizoen zijn natuurlijk in de basis gewoon een doorontwikkeling van de 2020 bolides maar dan met een hap uit de vloer. Oke, wellicht omschrijf ik dat iets te eenvoudig. De FIA heeft de reglementen aangepast en het vloeroppervlak is aankomend seizoen kleiner. Hiermee wordt 10% aan downforce ingeleverd, op deze wijze moeten de bolides elkaar makkelijker en op kortere afstand kunnen volgen. In de basis een prima zaak. Het liefste zien we de coureurs drie-breed een bocht in gaan, alle maatregelen die bijdragen aan het racen zoals racen ooit bedoeld is dienen dus luidkeels toegejuicht te worden. Omdat alles de laatste tijd een beetje anders is was het de bedoeling dat de teams verder niet al teveel aan de bolides voor aankomend seizoen zouden veranderen. Via het tokensysteem kunnen de teams wel wat zaken aanpakken en veranderen, de basis blijft echter gelijk aan het pakket waarmee men de laatste race van 2020 mee gefinisht is.

Mercedes-AMG F1 W12 E Performance Launch – Renders

De Formule 1 zou de Formule 1 niet zijn als we kunnen verwachten dat de teams zich daar dan maar bij neerleggen. Uiteraard zijn er de nodige aanpassingen aan de nieuwe bolides gedaan en kunnen we een andere slagvolgorde verwachten, gelukkig maar! Mercedes heeft haar tokens gespendeerd, maar wil (nog) niet prijsgeven waaraan. Wel zien we op de engine cover wat welvingen terug die er vorig jaar nog niet waren. Eenzelfde soort oplossingen zien we ook bij de andere Mercedes aangedreven teams, het lijkt er dus met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op dat dit een oplossing is om de nieuwe power unit in het achteronder te krijgen. De Red Bull coureurs krijgen de beschikking over een nieuwe versnellingsbak en een andere achterwielophanging. Alpine heeft de gehele achterzijde van de auto aangepast, Aston Martin voorziet de coureurs van een doorontwikkeld chassis en bij Alfa Romeo gaan we een nieuwe voorzijde zien. De grote winnaar van het token systeem is McLaren, doordat de heren en dames uit Woking als enige team zijn overgestapt naar een andere motorleverancier mogen ze meer aanpassen dan de andere teams. Een chassis bouwen waar de motor in past kost natuurlijk geen tokens. Ook Ferrari hoeft geen tokens af te rekenen voor een wijziging die ze een stuk verder naar voren kan brengen. Hoewel de SF21 nog gepresenteerd moet worden weten we van Mika Salo inmiddels dat Ferrari dit jaar weer net zoveel brandstof naar de verbrandingskamers mag sturen als de andere teams. Dit levert de Scuderia aanzienlijk meer vermogen op, het is dus aannemelijk dat we de Ferrari’s weer wat meer vooraan terug zullen zien. Ook voor Ferrari is alles een beetje anders de laatste tijd, harken met een onbestuurbare bolide rond plek 12 lijkt in 2021 echter niet meer van toepassing te hoeven zijn. Bij Haas zal het hogere vermogen van de Ferrari krachtbron meer dan welkom zijn. Van keuzestress rondom de inzet van de tokens is geen sprake geweest, voor de zekerheid hebben de Amerikanen maar gewoon geen tokens gebruikt. In Grove zal men dat dan weer toejuichen, de rode lantaarn kan dit jaar definitief door Williams overgedragen worden aan Haas.

©astonmartinf1.com

Het 2020 seizoen was al een beetje anders. Het begon nogal laat en eindigde daardoor ook pas in december. We zagen andere circuits dan vooraf gepland en de rentree van Zandvoort op de kalender werd opgeschort. Dit jaar beginnen we ook wat later dan normaal, maar gelukkig nog wel gewoon in maart. We gaan drie weekenden met sprintraces zien en ook de safety car is de helft van de races een beetje anders. Aston Martin en Mercedes zullen per toerbeurt optreden als leverancier van de Safety Car. Uiteraard hopen we als racefans dat de strijd vooraan het veld ook weer eens een beetje anders is. Mercedes vangt het seizoen aan als torenhoog favoriet, maar laten we hopen dat Red Bull Racing de aansluiting definitief heeft gevonden en we zo een ouderwetse strijd om de knikkers krijgen. Het lijkt inmiddels al eeuwen geleden dat twee constructeurs om de titels vochten. De underdog rol van Toto Wolff is niet anders dan anders, de zwijgzame houding van Helmut Marko daarentegen is ook een beetje anders dan normaal.

©Mercedesmedia

Had ik al gezegd dat alles een beetje anders is de laatste tijd? Ik hoef, en ga, niet uitleggen wat hieraan ten grondslag ligt. Het is de mens eigen om moeite te hebben met veranderende situaties. Het gaat tegen onze natuur in om zaken te veranderen waar we ons prettig bij voelen. Een onbewust gevoel dat versterkt wordt als we zelf geen invloed kunnen uitoefenen op de veranderende situatie terwijl deze ons wel treft. Het is logisch! Sommige dingen veranderen echter niet, onze passie voor Formule 1 is niet aan veranderingen onderhevig. De manier waarop we in deze “community” de sport volgen hoeft ook niet te veranderen. Een discussie op het scherpst van de snede, interessante zienswijzen en dodelijk vermoeiende flauwe humor. Dit zijn de ingrediënten die de basis vormen van de meest hechte F1 community van Nederland. Zij die zich geroepen voelen; alles is een beetje anders de laatste tijd, laten we zorgen dat we het seizoen 2021 aankomende vrijdag gezamenlijke aanvangen en het bespreken van de testresultaten vooral niet anders gaan doen dan anders. Ik “plop” erop!

Like (4)