Williams heeft bijzonder testschema

Williams heeft bijzonder testschema

09/03/2021 2 By Walter

Williams heeft het schema voor de wintertests bekend gemaakt. De keuze voor het schema is op zijn zachtst gezegd bijzonder, omdat testcoureur Roy Nissany de gehele eerste dag voor zijn rekening mag nemen, Nicholas Latifi rijdt op de tweede dag en George Russell de derde dag.

Testrijders van Williams

De keuze om Nissany de eerste dag te laten rijden, is bijzonder te noemen. Ten eerste omdat er maar 3 dagen (ten opzichte van de 6 dagen van vorig jaar) aan wintertests zijn, de coureurs van Williams krijgen op deze manier maar heel weinig tijd om zich voor te bereiden en gewend te raken aan de nieuwe auto. Ten tweede, omdat Nissany nou niet de testcoureur is die bulkt van het talent. Ten derde, Williams heeft met Dan Ticktum en Jamie Chadwick twee andere testrijders in hun programma met een duidelijk beter CV dan dat van Roy Nissany.

De prestaties van Nissany

Hij reed Formule 3 in 2013 en 2014, en werd daar respectievelijk 22e en 17e. In 2015 bij de Formule Renault 3.5 series werd hij 13e (en behaalde 1 podiumplek), in 2016 in hetzelfde kampioenschap eindigde hij 4e (met 3 keer winst en 3 pole positions), in 2017 werd hij (wederom in de Formule Renault 3.5) 5e.

In 2018 vertrok Nissany naar de Formule 2, waar hij in 10 races 1 punt behaalde (zijn teamgenoot Luca Ghiotto behaalde in evenveel races 94 punten en 4 podiums), voordat hij werd vervangen door Roberto Mehri.
Door een blessure die hij opliep tijdens het trainen, kon Nissany in 2019 niet deelnemen aan het F2 kampioenschap in 2019, in 2020 deed hij een nieuwe poging bij Trident Racing. Hij wist in het totaal 3 punten te behalen (75% van het totaal van het team) en behaalde de 19e plek in het kampioenschap.

Waarom dan toch deze keuze?

De keuze om Nissany een volledige eerste dag te geven, lijkt vooral te zijn ingegeven door financiën. Nissany wordt gesponsord door de Canadese miljardair Sylvan Adams. De man is zelfs van mening dat hij van Nissany de eerste Israelische Formule 1 wereldkampioen kan maken. Aan ambitie bij Nissany en zijn sponsor dus geen gebrek. De vraag is echter of het verstandig is om zoveel tijd op het circuit te geven aan een coureur die overduidelijk geen groot talent is, terwijl de coureur die voor het team punten kan halen nu diezelfde tijd op het circuit hard nodig heeft, want zo heel veel tijd is er niet.

Like (1)