Column: Onderweg

Column: Onderweg

12/03/2021 1 By Sietse Fliegen

We zijn begonnen! Even na achten werden de eerste bolides door hun coureurs het asfalt op gestuurd. Heerlijk dat we weer uit onze winterslaap mogen ontwaken, heerlijk om weer bewegende bolides te zien en te horen. En nu? Nu, gaan we alles wat we de komende drie dagen te zien krijgen helemaal kapot analyseren. Uiteraard in de richting waarin we het graag zouden willen zien. In aanloop naar, en tijdens, de wintertest regeert er slechts één filosofie; “de wens is de vader van de gedachte”.

De afgelopen weken hebben we ons zoet moeten houden met de beelden van de verschillende presentaties. Zelfs daar keken we al naar uit, terwijl we eigenlijk al lang weten dat de teams daar eigenlijk amper iets prijsgeven. We hebben reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe vloeren, helaas moesten we wachten tot vandaag. Eigenlijk maakt dat natuurlijk ook helemaal niets uit. We kunnen naar een bolide kijken en de ontwikkelingen zien, maar wat dat uiteindelijk teweeg brengt op hoge snelheid blijft toch lastig om in te schatten. Met reglementen die slechts op enkele vlakken wijzigen is de kans op, zichtbare, radicale wijzigingen vrij beperkt. Wel mooi om te zien hoe we vervolgens op basis van de liveries toch een soort van besloten hebben welke teams er stappen hebben gezet. Wij kunnen dat.

Op het moment van schrijven zijn we zo’n drie uur onderweg. Valt er al iets zinnigs te zeggen? In principe niet. We zien twee totaal verschillende oplossingen voor de vloer bij Mercedes en Red Bull. Vrij logisch ook, Red Bull adopteert het principe van de hoge rake waar Mercedes heeft geopteerd voor een langere wielbasis. Door de langere wielbasis heeft de Mercedes een langere vloer en dus in absolute waarden ook een groter deel van die vloer in moeten leveren. Je wordt echter niet toevallig zeven keer op rij kampioen dus de slimmeriken in Brackley hebben ongetwijfeld een prima idee gehad bij de ontwikkeling van de W12. Ik probeer maar aan te geven, de statische beelden vertellen ons net zoveel als een Noord-Koreaanse President. En toch speculeren we er lustig op los, heerlijk toch! Niet in de laatste plaats omdat de teams ons daar enigszins toe dwingen.

De meest gehoorde opmerking tijdens de wintertestsessie luidt; de tijden zeggen nog niets. De correcte versie van deze zin is natuurlijk een stuk uitgebreider. De tijden zeggen namelijk vrij veel, wij weten echter niet welk programma een team draait, hoeveel brandstof er aan boord is en welk onderdeel er op dat moment mogelijk getest wordt. Zouden we dat wel weten dan zeggen de tijden eigenlijk best veel. Kilometers maken, dat is belangrijk! Hoe betrouwbaar is je hele spulletje en kan je je hele programma afwerken? In voorgaande edities zagen we de Mercedes bolides het ene rondje na het andere rondje voltooien. Vanmorgen kregen ze de boel niet aan de praat. Williams is er dit jaar vanaf de eerste minuut bij, ook dat hebben we weleens anders gezien. De ongeslepen diamant en bijzonder talentvolle Roy Nissany neemt de gehele eerste testdag voor zijn rekening, een mooi signaal van Williams. In Grove wordt het echte talent weer herkent, wellicht dat de bestuursvoorzitter van de ING Bank volgend jaar wel de eerste testdag voor zijn rekening mag nemen. Kilometers maken, bij Ferrari zullen ze ook benieuwd zijn naar de gedragingen van de SF21. Nu de motor weer gewoon gulzig de brandstof tot zich kan nemen zou het totaalpakket weer wat beter moeten functioneren. De bolide van vorig jaar had de wegligging van een olifant op een strandbal. In Maranello zullen ze graag zien dat het rood met groene wapentuig voor dit seizoen wat minder kilometers achterstevoren af zal leggen. Bij Alpine zien we naast een zeer geslaagde livery ook een ultrasmalle neus, de Fransen varen duidelijk een andere koers dan vorig jaar met de voorzijde. Het is te hopen dat er een representatief totaalpakket staat zodat Fernando Alonso het ontwerp niet publiekelijk aan de kaak hoeft te stellen. Bij Haas zullen de twee rookies ook uitkijken naar het maken van kilometers. Weinig tot geen ontwikkelingen bij de Amerikanen dit jaar, men heeft al aangegeven de bolide dit jaar ook niet verder te gaan ontwikkelen. Dat worden dus vooral kilometers in de achterhoede. Het nadeel van het eindigen op een paar rondjes achterstand is dat je toch al snel een kilometer of tien per race mist.

We kijken dus naar wasrekken, rookies, ongetalenteerde testcoureurs, en een Mercedes met opstartproblemen. Dan wachten we dus nog op één ding. Wie hangt hem als eerste in de muur? Ieder jaar is er wel weer zo’n slimmerik die een testdag voor zijn team vergooid door een (een groot) deel van zijn bolide af te schrijven. Natuurlijk niet met opzet, maar een beetje spektakel in de vorm van rondvliegende carbon snippers is nooit weg. We hebben er maanden op moeten wachten dus ook daar zijn we wel weer een beetje aan toe. Gaan we nog drama zien, is er nog een team met grote betrouwbaarheidsproblemen? Het was een relatief korte winter maar dat neemt niet weg dat we als hongerige hyena’s azen op alles wat onze sport spectaculair kan maken.

We zijn dus weer begonnen, het zal minimaal tot zondagmiddag duren om iets van een balansje op te kunnen gaan maken. Tot die tijd is alles eigenlijk vrij nietszeggend. Ongeveer net zo nietszeggend als dit artikel. Ik hoor jullie namelijk denken; “gaan we nog ergens heen Fliegen?”. Nee, op dit moment niet maar we zijn natuurlijk wel onderweg naar iets moois. Ik kijk er naar uit om weer een fantastisch Formule 1 seizoen met jullie te hebben. Een seizoen, met hopelijk, een spannende strijd aan de kop. Maar bovenal een seizoen met veel spektakel en veel situaties die we tot in den treure kunnen analyseren. Analyseren, becommentariëren en bediscussiëren met een lach, cynisme en flauwe humor. Ik wens jullie allemaal een fantastisch Formule 1 seizoen, we zien elkaar in de chatbox of op het forum!

Like (5)