Column: #tijdisalles

Column: #tijdisalles

15/03/2021 0 By Sietse Fliegen

Gaan we dit doen? Gaan we dit echt doen? Oh jawel, we gaan dit echt doen! De afgelopen drie dagen hebben we met de precisie van een Zwitsers uurwerk de winter testsessie van 2021 gevolgd. Los van het bevrijdende gevoel dat we weer bolides op hoge snelheid hebben mogen aanschouwen is dit ook het moment om te zien hoe de teams de winter zijn doorgekomen. Wie heeft er te hoog van de toren geblazen, wie heeft zich in nevelen gehuld en wie heeft er problemen? Vooral dat laatste is interessant, niets zo mooi om een team geconfronteerd te zien worden met een karrevracht aan problemen. Om vervolgens getuige te mogen zijn van de beste engineers die deze problemen in een moordend tempo mogen herstellen. Uiteindelijk wensen we alle teams louter voorspoed. Toch? Maar wat gaan we doen dan? Nu we getuige zijn geweest van de eerste inleidende beschietingen gaan we spotten met de Formule 1 wetten, tijd voor een poging tot een tussenbalans.

Als regerend wereldkampioen zijn de ogen allereerst gericht op Mercedes, en dan natuurlijk vooral of er tekenen zijn of de hegemonie doorbroken kan worden. Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij de regerend kampioen, niet geheel onlogisch na zeven opeenvolgende kampioenschappen. Mercedes besloot als enige om geen shakedown uit te voeren. Zoals het er nu naar uitziet een kostbare vorm van zelfoverschatting, dit grapje heeft Toto en de zijnen veel tijd op de baan gekost. Zoals het er nu naar uitziet bijzonder kostbare tijd ook. De achterzijde van de Mercedes gedraagt zich nerveuzer dan het Britse koningshuis na een interview van Harry en Meghan. De Mercedes vertoont gelijkenissen met de gemiddelde Nederlandse overheidsinstelling, moeilijk bestuurbaar en wat issues met de betrouwbaarheid. Hoe anders is dit bij de naaste belager van Mercedes, Bij Red Bull lijkt men de zaken rondom de RB16B goed op orde te hebben. Beide coureurs hebben tamelijk probleemloos flink wat kilometers kunnen afleggen, en bovendien het gehele programma kunnen voltooien. Op zaterdag zagen we nog wel een engine cover van de Red Bull wapperen, de schade was te overzien. Bij Red Bull viel op dat de bolide voor 2021 mooi strak lag. De gespendeerde tokens aan de gewijzigde achterzijde lijken vooralsnog goed besteed. Zowel Max Verstappen als Sergio Perez geven aan tevreden te zijn over de balans en de vlotte rondetijden lijken redelijk makkelijk uit de auto te komen. Zouden we dit jaar dan toch nog een keer een strijd tussen twee constructeurs gaan zien? Het lijkt er vooralsnog wel op. En dan hebben we nog de “rood – groenen”, ja dat was best wel even schrikken tijdens de presentatie. Twee kleuren rood en het geheel afgetopt met een toefje groen, je moet ervan houden zullen we maar zeggen. On track hebben we nog geen baanbrekende zaken mogen zien van de Scuderia uit Maranello, maar als we het wandelgangencircuit mogen geloven dan moet er nog wel het nodige in het vat zitten. Volgens hardnekkige geruchten hebben de Italianen dit jaar een Sauber voor hun karretje gespannen. Het verhaal wil dat Ferrari Sauber gebruikt heeft om de nieuwe power unit te testen. Sauber was betrouwbaar en heeft forse afstanden afgelegd zonder noemenswaardige problemen en de snelheden zagen er prima uit. Als Ferrari dit kan combineren met een verbeterd aerodynamisch pakket dan zijn de Italianen op koers om weer onderdeel te worden van de top 3 bij de constructeurs. Er zal dan echter wel afgerekend moeten worden met McLaren. De oranje brigade maakte een meer dan uitstekende indruk deze testsessie. Aan de achterzijde zien we een mooie oplossing om het opgelegde downforce verlies te compenseren en met een Mercedes power unit aan vermogen geen gebrek. McLaren heeft er de laatste jaren patent op om als klantenteam haar leverancier te verslaan, mocht dat dit jaar wederom lukken dan zijn de problemen bij Mercedes echt heel groot. Zonder namen te noemen (sorry Lei..) ken ik overigens personen die, indien dit scenario zich ontvouwt, bereid zijn om een voetreis naar Woking af te leggen.

Photo by Guido De Bortoli/Getty Images for Scuderia Alpha Tauri. Red Bull Content Pool

In de categorie positieve uitschieters treffen we ook Alpha Tauri aan. Met bewezen kracht Pierre Gasly en een cultheld in wording lijkt het zusterteam van Red Bull zich op te kunnen maken voor een mooi seizoen. Met het verse Honda blok loopt de Alpha Tauri als een kogel en met een waaghals van twee turf hoog achter het stuur gaan we spectaculaire dingen zien. Ik heb nu al zin in de post-race interviews van Tsunoda. De man heeft na anderhalve testdag al meer data prijsgegeven dan dat Gaston postcodekanjers langsgebracht heeft, eens kijken hoelang het team hem zijn gang laat gaan.

Zonder verliezers geen winnaars, naast positieve uitschieters zijn er dus ook tegenvallers. Het is zonde dat de winkels maar beperkt open zijn, anders hadden we voor het team van Aston Martin een mand kunnen kopen. Een mand om doorheen te vallen welteverstaan. Op groteske wijze werd de terugkeer in de Formule 1 uitgedragen. Aston Martin zou de terugkeer vieren met een aanval op de top 3. Er is natuurlijk nog geen meter gereden die meetelt voor het kampioenschap maar de top 3 moeten ze daar maar snel uit hun hoofd zetten. Aston Martin maakt gebruik van een gekopieerde, en inmiddels overjarige, Mercedes. Het bronbestand van de kopie blijft een Mercedes met een lange wielbasis. Vooralsnog lijkt het erop dat de bolides met een lange wielbasis meer moeite hebben met de nieuwe eisen die de reglementen aan de vloer stellen. Het kopen van een oude Mercedes lijkt voor de lange termijn dus niet al te succesvol. Het lijkt niet ondenkbaar dat we Aston Martin meer achter dan voor Alpine en Alpha Tauri zullen zien schitteren. In de achterhoede lijkt het erop dat Sauber de strijd definitief gewonnen heeft van Haas en Williams. Haas heeft al aangegeven om precies niks aan ontwikkelingen te gaan doen in 2021, we mogen er vermoedelijk vanuit gaan dat Haas de rode lantaarn van Williams overneemt.

Het blijft natuurlijk slechts een testsessie, volgens de geleerden mogen we dan niet naar de tijden kijken. Geen probleem, dan kijken we naar alle andere zaken waar we iets van kunnen vinden. Mercedes heeft nog honderd kilometer tegoed op haar filmdag. Honderd kilometer lijkt wat weinig om wijzigingen nog uitvoerig te kunnen testen. Red Bull heeft een stabiele auto en de meest recente Honda krachtbron lijkt een flinke stap gezet te hebben. De aloude Formule 1 wet gedurende de wintertest luidt; “tijden zeggen nog niets”. Voor wat betreft de resterende periode die Mercedes nog heeft om de W12 weer op rails te krijgen echter wel, die tijd tikt namelijk gestaag weg. Hoe noemen we dat hier ook alweer? #tijdisalles

Like (4)