Column: Adem in, adem uit

Column: Adem in, adem uit

19/03/2021 0 By Sietse Fliegen

Een ochtend als alle andere. Na het ontwaken van alle gezinsleden en het opstarten van de BV Fliegen voor een nieuwe dag open ik mijn PC. Tijd voor een kop koffie en een digitaal krantje. Het algemene nieuws scan ik vluchtig zodat ik vlot door kan naar de sport. We zijn nog maar een week verwijdert van de eerste officiële sessie van het kakelverse 2021 seizoen, met als prettige bijvangst dat de nieuwsstroom vanuit de Formule 1 ook weer toeneemt. Mijn oog valt op een artikel. Een, zo op het oog, onschuldig artikel. Echter, als de beweringen in het betreffende artikel de werkelijkheid zullen benaderen vraag ik me af hoelang dit nog goed zal gaan.

Vanmorgen vertelde Fernando Alonso, via het betreffende artikel, dat de Alpine voor 2021 weliswaar betrouwbaar is maar ook te traag zal zijn voor een plek binnen de top tien. Alpine dus, hoewel het een compleet andere lettercombinatie is weten we natuurlijk allemaal dat het hier gewoon Renault Sport betreft. Het iconische Franse sportwagenmerkje is niet meer en niet minder dan een naamgever om dit merk van wat extra exposure te voorzien. Al sinds de terugkeer als constructeur in de Formule 1 is het een beetje harken bij de Fransen. De in 2014 geïntroduceerde motorformule was de Fransen niet bepaald op het lijf geschreven. De power unit was onbetrouwbaar en kwam flink wat vermogen tekort om een serieuze rol van betekenis te kunnen spelen. De eerste twee jaar van dit motorentijdperk trad Renault uitsluitend op als motorleverancier, met de overname van Lotus eind 2015 wordt Renault weer een volwaardig constructeur. Bij de rentree geeft men al direct aan dat er de eerste jaren niet teveel verwacht moet worden van het team. Gelukkig beschikt Renault met Red Bull Racing over een partner die zo nu en dan wat zilverwerk binnensleept zodat het logo met enige regelmaat zichtbaar is op het podium. De gebrekkige betrouwbaarheid, loze beloftes en het uitblijven van de benodigde paardenkrachten luidde een koude oorlog in tussen de heren Marko en Abiteboul. Beide schromen niet om hun vete openbaar uit te vechten, het levert mooie televisie op.

Het lukt Renault niet om haar klantenteams tevreden te stellen, gelukkig was McLaren in diezelfde jaren nóg ongelukkiger geweest met de krachtbron die Honda afleverde in Woking. McLaren beëindigde de overeenkomst met Honda voortijdig en gaat vanaf dat moment Ponden overmaken naar Parijs voor haar krachtbronnen. Een welkome partij voor Renault. Hoewel de Groupe Renault een van de grootste spelers in de automotive industrie is moet Renault Sport het zien te rooien met een tamelijk beperkte bijdrage vanuit het hoofdkantoor. Voor het budget was het dus bijzonder prettig dat er met McLaren een team was dat het gat wat Red Bull achterliet kon opvullen. Op het circuit zelf veranderde er voor Renault eigenlijk weinig. Met Red Bull was Renault al gewend om te verliezen van een klantenteam, deze traditie wordt door McLaren gewoon voortgezet. Het meerjarenplan dat Renault bij de rentree als constructeur presenteerde was inmiddels ook ruim over de houdbaarheidsdatum heen. Geen van de gestelde doelen worden ook daadwerkelijk gerealiseerd. Pijnlijk. Misschien wel tegen beter weten in blijft Renault strijdvaardig en schuwt Cyril Abiteboul de media niet. Met ferme taal blijft de voormalig teambaas verkondigen dat een doorbraak spoedig zal volgen. We wachten nog steeds.. McLaren niet meer, Zak Brown heeft de blauw-oranje bolides inmiddels voorzien van Mercedes motoren. Het enige onderdeel met Renault ervaring in de Mclaren’s in 2021 is de voormalig eerste coureur van de in Enstone gevestigde Fransen.

©Alpine Media

Inmiddels staan we aan de vooravond van het zesde seizoen waarin Renault, deze keer onder naam van Alpine, een poging gaat wagen om aansluiting te vinden bij de kop van het veld. Naast de gewijzigde teamnaam zien we ook een gewijzigde naam aan de pitwall. Davide Brivio, afkomstig uit de MotoGP zal als Racing Director een aantal taken van Abiteboul overnemen. Om maar in de MotoGP sferen te blijven mag Brivio rapporteren aan Alpine CEO Laurent Rossi. Met Fernando Alonso is er ook een wereldkampioen aan boord gehaald. Het lijkt er dus op dat men bij Renault nog een keer alles op alles zet om de benodigde randvoorwaarden compleet te krijgen.

In de voorbije maanden heeft het team al aangegeven 2021 als een overgangsjaar te zien. Alonso was bij zijn terugkeer gebrand op een meerjarig contract. In Enstone zelf weet men natuurlijk ook dat 2021 weinig eer zal brengen. Pas in 2022 bieden de nieuwe reglementen ruimte voor een herschikking van het veld. Gecombineerd met de inmiddels geïntroduceerde budget cap zal 2022 het jaar van de waarheid worden voor Renault. Op motorisch vlak worden de kansen op een presenteerblaadje geserveerd. Middels de balance of performance moet het gat op motorisch vlak ook eindelijk een keer gedicht kunnen worden. 2021 uitzingen en in 2022 aanvallen, eens zien of dit meerjarenplan wel wil werken. Het racehart van Renault is bijzonder groot, wat dat betreft verdienen ze als ambassadeur van de autosport wel weer eens een succesje in de koningsklasse.

Trottoir, portefeuille, charlatan zomaar wat Franse woorden die we in Nederland ook gebruiken. Na slechts drie testdagen heeft Fernando Alonso alvast besloten om met de buitenwereld te delen dat Alpine veel te langzaam is. Alonso is een racer, beschikt over de benodigde “over mijn lijk” mentaliteit en is bovenal een slecht verliezer. Dat laatste moet overigens als positief gezien worden voor een topsporter. Overgangsjaar of niet, Het is te hopen dat Fernando niet al te hard tegen schenen gaat schoppen. We kennen namelijk nog zo’n Frans woord, kom wat was het ook alweer? Ohja, Chauvinisme! Niet alleen een Frans woord, ze hebben het ook uitgevonden. Ik hoop dat Fernando zich neer kan leggen bij een overgangsjaar en niet verbaal om zich heen gaat slaan. Alleen dan maken we kans om deze racer pur-sang nog eens om een kampioenschap te zien strijden. Adem in uit, adem uit Fernando!

Like (4)