Column: Eerste slag

Column: Eerste slag

29/03/2021 0 By Sietse Fliegen

We zijn het allemaal weleens geweest, of hebben er weleens een in de maling genomen. De stagiair(e), of de jongste bediende. Dé persoon binnen de organisatie die, niet geremd door karrevrachten aan theoretische kennis, komt snuffelen aan de wereld na zijn of haar opleiding. Veelal een lekker goedkope kracht die mooi wat klusjes kan oppakken, niet in de laatste plaats de klusjes waar de zelfuitgeroepen experts geen zin meer in hebben. Uiteraard ook de aangewezen persoon binnen de organisatie om in de maling te nemen. Iets ten noorden van Londen gooit een stagiaire gisteren aan het begin van de avond zijn telefoon in de hoek, chagrijnig kruipt hij onder de wol. Het zou feest worden vanavond, de ingenomen hoeveelheid alcohol geeft hem een draaierig gevoel. De kater komt helaas een stuk eerder dan gepland.

©Formula 1

We moesten er nog een extra opwarmronde op wachten, maar even na 17:00 uur werden de vijf rode startlichten gedoofd en was de eerste race van het seizoen dan eindelijk onderweg. Op zaterdag waren we al getuige van een heerlijke kwalificatie, eindelijk was Red Bull erin geslaagd om de winter uit te komen met een pakket waarmee het Mercedes kan verslaan. En hoe, met een voorsprong van 0,388 op de regerend kampioen en meer dan een halve seconde op zijn kompaan Valtteri Bottas grijpen Max Verstappen en Red Bull de macht in Bahrein. Eindelijk! Eindelijk is de Mercedes dominantie doorbroken. Althans, daar waren we het allemaal wel over eens. Geheel conform de traditionele Red Bull gebruiken sluit de tweede rijder niet direct achter Verstappen aan. Sergio Perez komt niet verder dan de elfde startpositie. Gaan we het wederom beleven, een tweede rijder die in geen velden of wegen te bekennen is bij Red Bull? In zijn eerste run in Q2 is het Perez zelf die een fout maakt en de track limits overschrijdt, met als gevolg dat hij zijn tijd kwijtraakt. De Mexicaan moet een tweede run maken om zich bij de laatste tien te scharen. Aan de pitwall zit iedereen echter nog op een wolk, geen van de slimme koppen is wakker genoeg om te voorkomen dat Perez een tweede poging gaat wagen op de medium compound. Perez doet wat hij moet doen en rijdt een prima rondje. De opluchting is van korte duur, op de baan verschijnen tal van coureurs op de zachte compound. Perez zakt, en zakt, en zakt. En weg Q3! De auto met startnummer elf kwalificeert zich op de elfde positie. De achterstand op zijn teamgenoot; 0,341. Een kostbare fout van Red Bull, als Perez in de Q3 binnen dezelfde afstand van zijn teamgenoot had kunnen blijven dan was dit goed genoeg geweest voor een Red Bull front row lockout. Dat was ongeveer de reden waar Perez voor gehaald is, met twee Red Bulls vechten tegen twee Mercedessen. Perez levert aan Red Bull, Red Bull nog even niet aan Perez. Het is het eerste foutje waar we Red Bull op kunnen betrappen in 2021, wel een vrij kostbare gelijk.

Zoals gezegd, na een extra opwarmronde wordt het complete veld dan eindelijk losgelaten. Tweede opwarmronde? In de eerste opwarmronde zien we een Red Bull tot stilstand komen. Vlak voor de race werd de 11 uitgerust met een nieuwe accu en control electronics, het is onwaarschijnlijk dat hier geen verband bestaat. Perez krijgt de auto wonderwel aan de praat en start vanuit de pitstraat. Een verdere check-up krijgt de auto niet. Is de auto gereset tijdens het doorkruisen van de Pitstraat? heeft Sergio zelf een reset kunnen uitvoeren? Feit is dat het wederom niet helemaal lekker zat op het gebied van de elektronica bij Red Bull. Vanaf positie elf ben je al niet bepaald de meest ideale wingman voor je teammaat, vanaf de laatste positie wordt het helemaal een hels karwei. We krijgen dus weer gewoon 2 Mercedessen tegen één Red Bull. De lichten gaan uit en Max Verstappen verzilverd zijn pole position, een aanval van Lewis Hamilton wordt afgeslagen en de Nederlander ligt bij de eerst doorkomst in leidende positie. Verstappen bouwt binnen anderhalve ronde een voorsprong op die voldoende is om Hamilton buiten de DRS afstand te houden. Het is dit moment waarop men aan de pitwall de race moet gaan lezen. Verstappen controleert en houdt Hamilton op de gewenste afstand, de regie is in handen van Red Bull. En dan zie we wat zeven jaar achtervolgen met een team doet, in plaats van de race te dicteren laat Red Bull zich in de luren leggen. Gevoed door angst, zelfoverschatting of een combinatie van beide gaat het tactisch mis voor Horner en de zijnen.

Photo by Lars Baron/Getty Images / Red Bull Content Pool

Met een auto die in de basis over de meeste snelheid beschikt ligt Max Verstappen aan de leiding. Er zijn er weinigen die zo constant kunnen rijden als Verstappen en met een, vermoedelijk, probleem aan zijn differentieel houdt hij zijn belager op een gecontroleerde achterstand. Het enige dat je vanaf dat moment moet doen is het kopiëren van je belager. Als je doet wat je deed dan krijg je wat je had. Het moment waarop Mercedes besluit om voor de undercut te gaan is het moment waarop het team Verstappen een ronde later binnen had moeten halen. Met een in-lap op maximaal tempo had Red Bull track position kunnen claimen en voor de Mercedes weer de baan op gekomen. Bij kopiëren hoort eenzelfde bandenstrategie waardoor beide heren de middenstint op de harde compound hadden gestaan. Zonder dat men Verstappen dan had moeten laten jagen op een Mercedes had hij zijn voorsprong kunnen uitbouwen en een paar rondjes langer door kunnen rijden dan de bandenvretende Mercedes. De Red Bull coureur had de race vervolgens met een lichtere, en in vrije lucht opererende RB16B kunnen voltooien op de medium compound. In plaats daarvan kiest Red Bull er echter voor om de undercut van Mercedes te laten slagen. Mercedes krijgt de leiding in de schoot geworpen. Een positie die door Mercedes niet meer uit handen wordt gegeven.

2021 Bahrain Grand Prix, Sunday – LAT Images

Even resumerend, in de kwalificatie gaat het strategisch fout bij Red Bull. Indirect is dit de inleiding van de geslaagde Mercedes undercut op zondag. Zonder de verdedigende linie die Sergio Perez kan opwerpen ontstaat de mogelijkheid tot deze undercut. Op zondag zien we een haperende Red Bull met startnummer 11 terwijl de Red Bull met startnummer 33 ook met een probleem rondrijdt. Op het moment dat Red Bull de slag bij de eerste pitsopserie al verloren heeft komt men op de radio dat de track limits van bocht 4 geschonden worden. Een bocht 4 vuurtje wordt hiermee aangewakkerd bij de wedstrijdleiding. In de ronden die volgen weet Verstappen het gat van ruim 8 seconde wederom dicht te rijden. In Bocht 4 plaatst hij een aanval. Helaas gaat hij te wijd en moet hij de gewonnen positie teruggeven. Het was de enige en laatste kans die hij had.

Het is maandagochtend, iets ten noorden schrikt onze stagiair wakker. Drie gemiste oproepen van Christian Horner zelf! Vlug belt hij terug. Of onze stagiair even langs de Milton Keynes Central Library wil gaan. Het boek “Formule 1 strategieën voor beginners” moet even verlengd worden, nog niet alle afdelingen hebben het gelezen. In de bibliotheek kan de medewerker het uitgeleende boek niet terugvinden op de klantkaart. Zal ook wel een stagiair zijn denkt onze stagiair nog terwijl hij in zichzelf lacht. Niet veel later wordt alles ineens duidelijk, het boek is nog helemaal niet uitgegeven aan Red Bull. Bij de leenpoging van twee weken terug was het net voor hun neus uitgeleend aan iemand anders, ene Toto Wolff was ze net voor geweest.

Red Bull beschikt in 2021 over de auto met de beste basissnelheid. De aanval op Mercedes kan ingezet worden. De auto is goed, de coureurs zijn goed. Ze hebben even een race mogen wennen aan de nieuwe situatie. In Imola moet men de stier bij de horens vatten, de potentie van de RB16B volledig benutten en de race dicteren. Het vinden van snelheid is lastiger dan het opzetten van de juiste strategie, nog geen man overboord. De eerste slag is verloren, de oorlog nog lang niet.

Like (3)