Column: The show must go on

Column: The show must go on

09/04/2021 0 By Sietse Fliegen

Autodrome Enzo e Dino Ferrari, over een week zijn we weer in Imola voor de Grand Prix van Emilia-Romagna. Voor het eerst sinds 2006 weer een weekend op dit historische circuit dat gewoon uit drie dagen bestaat. Afgelopen november waren we weliswaar ook te gast op het zwarte lint nabij San Marino maar de Formule 1 zou de Formule 1 niet zijn als het ene experiment het andere niet snel opvolgt. In 2020 experimenteerde men met een tweedaags evenement, zodoende was er op de vrijdag geen activiteit op de baan.  Nu ben ik wellicht wat traditioneel aangelegd, ik hou misschien iets teveel vast aan historisch besef en symboliek. Maar, het zwarte lint van Imola is heilige autosportgrond, hier experimenteer je niet. En al helemaal niet als je verder niets meer met een experiment doet, van de tweedaagse raceweekenden horen we inmiddels nog minder dan van Sakon Yamamoto. Dat is autosporttaal voor “Ik heb daar geen actieve herinnering aan”.

Afijn, terug naar Imola voor een traditioneel Formule 1 weekend op een traditioneel circuit met hopelijk een traditioneel gevecht om het zilverwerk. Alle ingrediënten voor een dergelijk scenario lijken in ieder geval aanwezig te zijn. En toch kunnen ze het niet laten, ze kunnen het niet laten om de afdeling Experimenten aan het werk te zetten. Gedurende het Grand prix weekend nabij de Apennijnen maakt men ons deelgenoot van de details van het volgende experiment. Ik zie er als een berg tegenop, maar dit seizoen krijgen we drie sprintraces voorgeschoteld. Eerder deze week stelde een gewaardeerd medeliefhebber de gerechtvaardigde vraag; Hoe kan je tegen meer Formule 1 races zijn? Een terechte vraag van deze liefhebber. Het is overigens een liefhebber pur-sang, de persoon in kwestie schijnt op vrijdag vanaf 16:00 uur al gereed te zitten voor Ziggo’s Formule 1 Café.

Terug naar de vraag. Nee, als liefhebber ben ik absoluut niet tegen meer Formule 1 races of activiteit op de baan. Waar ik wel moeite mee heb is het creëren van schijnspanning middels diverse kunstgrepen. We hebben het over het hoogst haalbare op het gebied van autosport, kwaliteit gaat in een koningsklasse boven kwantiteit. Tel even met me mee, hoeveel kunstgrepen zien we inmiddels niet om de spanning in het veld terug te brengen? DRS, budget cap, balance of performance, ontwikkelingsstop inclusief windtunnelbeperkingen, engine freeze, het verbod op een kwalificatiestand van de power unit. Wat is het volgende, een maximum snelheid op het rechte stuk voor de top 3? Het moet eind jaren ’90 geweest zijn, de periode waarin ik als Formule 1 liefhebber vaak in de verdedigende modus sprong. Het was die periode waarin ik mijn omgeving, waarin de Formule 1 niet actief gevolgd werd, continu aan het uitleggen was dat Formule 1 weldegelijk topsport is. Dat het niet 26 auto’s zijn die hun rondjes afwerken maar dat dit de crème de la crème van de autosport is. Dát deze sport aan de basis staat van vele innovaties, dát deze sport een stuk harder werken is dan die 22 man achter een bal aan hobbelen doen. Nee, ik ben niet tegen meer races, nee ik ben niet tegen meer spanning. Ik ben vooral tegen de transformatie die een sport verandert in een show.

Het gezamenlijke budget van de tien teams bedroeg in 2020 bijna twee en een half miljard. Dan hebben we het nog niet over de budgetten van de motorleveranciers en alle overige kosten die het circus als geheel maakt om ons te kunnen vermaken. Dus ja, ik begrijp het. Deze kosten moeten, minimaal, terugverdiend worden. Zonder enige vorm van spanning zullen de kijkcijfers sneller naar beneden storten dan Alberto Tomba in zijn beste jaren. Minder kijkers betekent kleinere sponsordeals, minder TV opbrengsten en lagere entry fees van de organiserende circuits. Dat gezegd hebbende; ik ben om. Ik begrijp dat we de gebaande paden zo nu en dan moeten verlaten om de continuïteit te kunnen waarborgen. Misschien moet ik mijn traditionele idealen opzij zetten en de vernieuwingen een kans geven. Al zolang als ik leef heb ik echter een “maar”, dus ook nu wederom een “maar”. Veranderingen en experimententeren om de sport naar een hoger plan te tillen zijn prima, Maar niet ten koste van de historische waarden van de sport. Het moet een sport blijven en geen show worden. Nu hoor ik jullie denken, dat is allemaal leuk en aardig die grote mond en uitgesproken mening maar hoe moet het dan? Wel, we geven de sprintraces een kans. We willen graag meer spanning en activiteit op de baan, ik stel het volgende voor;

Een Grand Prix weekend bestaat gewoon uit drie dagen. Op vrijdag verrijden de heren coureurs twee vrije trainingen. Op zaterdag slachtofferen we de derde vrije training. Deze dag richten we in voor de kwalificatie en de sprintrace. Aan de zondag doen we uiteraard niets. Zondag is racedag, hier worden de echte knikkers verdeeld. In plaats van VT3 wordt op zaterdag de sprintrace verreden, na de finish van deze race wordt het weekend verder voortgezet zoals we dat nu gewend zijn. In de middag gewoon de kwalificatiesessie voor de hoofdrace op zondag. Kwalificatie? Ja, daar heb je er in dit geval eigenlijk twee van nodig toch? Nee, dit doen we anders. De snelste tijd die een coureur in de eerste twintig minuten van de eerste vrije training neerzet tellen we op bij zijn snelste tijd uit de laatste twintig minuten van de tweede vrije training. Zo bepalen we de startopstelling voor de sprintrace. Jullie willen meer spanning en baanactiviteit, dit lijkt me een prima oplossing. Bijkomend voordeel is dat er direct iedere dag van een weekend wat te halen valt. Door de tijden uit de eerste twintig minuten van de eerste vrije trainingen te nemen krijgen we verrassende startopstellingen voor de sprintrace zodat de honger naar show ook direct gestild kan worden. Om het helemaal compleet te maken verdelen we onder de top acht van de sprintrace ook stevige punten. De extra opbrengsten die de teams voor de sprintraces ontvangen moeten deels ingezet worden om een extra young driver test te organiseren. Op deze wijze hoeven de goed betalende “talenten” uit de Formule 2 en Formule 3 niet afgescheept te worden met een sim-only contract. Het zou immers zonde zijn om deze miljoenen te laten liggen. Als de FIA en Liberty Media verdere vragen hebben kunnen ze bellen…

Like (4)