Column: Erop en erover

Column: Erop en erover

26/04/2021 0 By Sietse Fliegen

Erop en erover, het is een term die veelvuldig gebruikt wordt in een andere sport op wielen. Weliswaar een sport op twee, vrij dunne, bandjes in plaats van de vier stukken rubber waar een Formule 1 bolide mee uitgerust is maar deze wijsheid is voor onze sport niet minder waar. Zeven jaar lang gingen we gebukt onder de ongekende dominantie van Mercedes. Leuk of niet, het is een zeldzaam knappe prestatie van Toto en de zijnen. Jarenlang hebben we er om gesmeekt; spanning in het kampioenschap. De gebeden zijn verhoord, we wilde spanning? Nou, we hebben spanning. Sterker nog, het beloofd de komende maanden alleen maar spannender te worden.

2021 Emilia Romagna Grand Prix, Saturday – LAT Images

Welk apparaat biedt zijn bestuurders het beste pakket? Is het de W12 van de regerend kampioen of is het de RB16B van de uitdagers? Er is eigenlijk nog niemand die ons een antwoord op die vraag kan geven. Althans, geen antwoord dat de werkelijkheid benaderd. Toto Wolff vindt de RB16B de betere terwijl Christian Horner het tegenovergestelde uitdraagt. Ergens is het wel een verademing dar Dr. Marko zich in deze wat op de achtergrond houdt. De beste man bleek in het verleden nimmer te beroerd een veel te grote broek aan te trekken. Het tast niet alleen zijn geloofwaardigheid aan, het staat hem ook helemaal niet. Toch is het ergens wel aandoenlijk, de man is naast topadviseur ook gewoon supporter van het team dat hij dient. Soms spreekt het hart van de supporter, niet zelden bleek de wens de vader van de gedachte. Helmut Marko is dit jaar verdacht stil. Toto Wolff is op zoek naar steeds hogere daken om vanaf te roepen dat Red Bull dit jaar de absolute favoriet is. Lewis Hamilton laat geen moment onbenut om te roeptoeteren dat hij onder zware druk van Max Verstappen staat. Christian Horner kaatst de bal van Toto met het nodige effect terug, Max Verstappen geeft openlijk aan totaal niet met het kampioenschap bezig te zijn.

Zeven seizoenen, dat zijn een heleboel races. Zeven seizoenen lang is Red Bull in de achtervolging op Mercedes geweest. Nu, in seizoen acht, lijkt het erop dat het eerste deel van de eerder genoemde term een feit is. “Erop”. Dit is precies het moment waar we naar uitgekeken hebben, twee min of meer gelijkwaardige constructeurs met twee klasbakken van coureurs aan de kop van het veld! Het compacte middenveld is mooi, leuk voor Alpine dat ze een keer een Aston Martin kunnen verslaan. Zonder strijd vooraan wordt het echter nooit een gedenkwaardig seizoen. Geschiedenissen worden geschreven met drama’s. Geschiedenissen worden geschreven met oorlog aan het front. Aan het front van het kampioenschap welteverstaan. Noem mij het eerste Mercedes kampioenschap van de laatste zeven jaar die je als eerste te binnen schiet. Je doet het hé? Je denkt nu aan de titel van Nico Rosberg, nietwaar? Zie je, geschiedenis schrijf je met een bittere strijd. Proef op de som; weet je ook op welke positie de beste Renault coureur dat jaar in het kampioenschap eindigde? Weet je überhaupt door welke twee coureurs de beide Renault bolides bestuurd werden? Geen schande overigens als je dit niet weet. Het onderstreept puur en alleen de stelling.

Photo by Bryn Lennon/Getty Images / Red Bull Content Pool

Erop, dat is het punt waar Red Bull inmiddels terecht is gekomen. En daarmee begint het pas. Om met de stem van Neerlands bekendste autosportcommentator te spreken; “erbij is één, er vóórbij is twee”. Je kunt er het nodige van vinden, maar het is ongeveer even zo waar als dat Pino een vrij grote vogel is. De eerste race is een prooi voor Mercedes, Lewis Hamilton wint in Bahrein zeven punten ten opzichte van Max Verstappen. De tweede race in Imola zijn de rollen omgedraaid, Max Verstappen wint zes punten op Lewis Hamilton. In de strijd om het constructeurskampioenschap leidt Mercedes de dans met een voorsprong van slechts zeven puntjes op Red Bull. Het is wellicht wat overbodig om de beide tweede rijders van deze teams op de weegschaal te leggen, gevoelsmatig zou Sergio Pérez zijn Finse collega in Mercedes outfit klop moeten kunnen geven. Valtteri Bottas verkeert niet bepaald in de vorm van zijn leven. Een slechter moment voor een vormdipje had hij niet uit kunnen kiezen; dit is bij uitstek het seizoen waarin de secondanten een heel belangrijke rol kunnen gaan vertolken. De ontwikkeling van de bolides is erg beperkt, een budget cap zorgt ervoor dat ieder duppie drie keer omgedraaid moet worden. De W12 en de RB16B opereren nu op een gelijkwaardig niveau, de kans dat hier nog grote verschillen in zullen ontstaan is door deze factoren bijzonder klein. Erop, dat is waar Red Bull zich momenteel dus bevindt.

Erover, dat is de volgende stap. Hoeveel erover? Dat maakt niet uit, erover is erover. En laten we wel zijn, het kan! Het gevoel in Milton Keynes zal zijn; het moet! De reis naar de aansluiting is een lange weg geweest voor Red Bull. De offers die gebracht zijn zullen niets waard blijken te zijn als men er niet in slaagt om de allerlaatste, en tevens belangrijkste, stap ook te zetten. Een eerste plaats, het is het enige dat telt. Voor de duidelijkheid, een eerste plaats in het coureurskampioenschap. Toto Wolff verkondigt graag dat het constructeurskampioenschap voor hem het belangrijkste kampioenschap is. Proef op het sommetje; noem mij de laatste kampioen bij de constructeurs zonder dat een van haar rijders ook wereldkampioen werd? Nee, geen parate kennis toch? Wederom geen schande, het is namelijk ook niet belangrijk. We kijken voor de rijderstitel, we kijken voor een oorlog tussen twee coureurs. Erover, dat is het enige dat Red Bull nog rest. Erbij heeft al bloed, zweet en tranen gekost. Nu moet alles opzij voor erover.

Photo by Lars Baron/Getty Images / Red Bull Content Pool

Alles op alles, want alleen dan worden we getuige van een heroïsch seizoen. En zoals dat bij een alles gaat zijn er dus geen uitzonderingen mogelijk. Iedere pitstop moet perfect, iedere strategie moet tot in den treure nagerekend worden. Iedere strategische keuze moet al geëvalueerd worden vanaf het moment dat de keuze gemaakt wordt. Er is geen tijd om keuzes te repareren. Ondanks alle factoren die Mercedes en Red Bull kunnen beïnvloeden zetten de beide teams nog steeds een ongeveer gelijkwaardig pakket op de grid. In Bahrein verloor Red Bull zeven punten door de gemaakte keuze niet continu door te rekenen. In Imola verloor Red Bull nog eens een punt door Sergio Pérez zijn, toch als kansloze, race niet op te offeren en hem de snelste raceronde neer te laten zetten. Valtteri Bottas heeft een achterstand van 33 punten op Lewis Hamilton. Mercedes zal Bottas op ieder gewenst moment slachtofferen om een resultaat voor Hamilton veilig te stellen. Voor de start van de race op Imola deelt Red Bull dat Verstappen en Hamilton vrijgelaten worden en mogen racen. Het is volledig in de geest van de sport, het is niet de gedachte die past bij de benodigde over m’n lijk mentaliteit. Aankomend weekend staat de derde afspraak van het kampioenschap. Na zeven seizoenen in de achtervolging is het in Portugal tijd voor de ommekeer. De kaarten zijn opnieuw geschud, nu nog alle kaarten op de 33. En met alle kaarten bedoel ik alle kaarten, alleen dan komt Red Bull erover.

Like (1)