Voorbeschouwing Formula 1 Heineken Grande Prémio De Portugal 2021

Voorbeschouwing Formula 1 Heineken Grande Prémio De Portugal 2021

28/04/2021 0 By Sietse Fliegen

Het is raceweek, dat betekent niets minder dan dat we ons op mogen maken voor de derde ronde van het lopende seizoen. Twee weken na de spectaculaire race in Imola verplaatst het Formule 1 circus zich naar Portugal voor de Formula 1 Heineken Grande Prémio De Portugal 2021. Plaats van handeling; het Autodrómo Internacional do Algarve. In 2020 verscheen het, in 2008 opgeleverde, circuit voor het eerst op de kalender. We zijn dus onderweg naar pas de tweede Formule 1 race in het Portugese havenstadje.

Vorig jaar in Portimao

2020 Portuguese Grand Prix, Friday – LAT Images

De vorige editie in Portimao werd een prooi voor Mercedes, met een afgetekend een-tweetje. Lewis Hamilton nam met zijn zege het record van meeste raceoverwinningen over van Michael Schumacher. Het was de 92e zege van de Brit in de Formule 1. Achter de als tweede gefinishte Valtteri Bottas completeerde Max Verstappen het Portugese podium met een derde plaats. Gedurende het hele weekend was het asfalt onderwerp van gesprek. Het nieuwe asfalt, de lage tempraturen en enkele spetters regenwater zorgde voor een circuit met weinig grip. In de eerste ronden van de race zijn alle coureurs naarstig op zoek naar grip. Carlos Sainz profiteert optimaal van zijn afwijkende strategie. Hij start op de zachtste compound die Pirelli meegebracht heeft en grijpt verrassend de leiding in de openingsfase.

De kanshebbers

De gedoodverfde favorieten voor het eremetaal zijn deze race andermaal Lewis Hamilton en Max Verstappen. Beide coureurs verkeren in een uitstekende vorm, beide coureurs hebben de beschikking over het snelste pakket van de grid. Hoewel Mercedes in 2020 op dominante wijze de race in Portugal naar zich toe wist te trekken zal de zege aankomend weekend niet vanzelfsprekend zijn. Red Bull zal alles op alles zetten om het resultaat van Imola te herhalen. Achter deze twee kemphanen maken Valtteri Bottas en Sergio Pérez de grootste kans op de derde trede van het podium. Het ligt in de lijn der verwachting dat het compacte middenveld aangevoerd zal worden door McLaren. Haas lijkt wederom veroordeeld tot de laatste plaatsen.

De Banden

Voor het eerst dit seizoen brengt Pirelli de drie hardste compounds mee naar een wedstrijd. Voor de afspraak in Portugal worden de C1, C2 en C3 van stal gehaald. De winnende strategie van Lewis Hamilton tijdens de 2020 editie was een eenstopper. Pirelli verwacht ook dit jaar dat dit de winnende strategie zal zijn. Ongetwijfeld zullen er  echter, net als vorig jaar, ook avonturiers in het middenveld zijn die voor een afwijkende strategie zullen kiezen. In de vorige editie wist Esteban Ocon 53 ronden te voltooien op een setje rubber, er zijn dus verrassende strategieën mogelijk. De bepalende factor zal zijn hoe goed, of juist niet, de verschillende teams de hardste compound aan de praat zullen krijgen.

Inhaalmogelijkheden

Het Autódromo Nacional Algarve is een zeer snelle, maar vooral vloeiende baan. Het circuit kent flinke hoogteverschillen, en kent een aantal scherpe en technische bochten waar inhaalacties mogelijk zijn. Met name in bocht 1 en in bocht 4 zullen we getuige zijn van verschillende inhaalacties. In 2020 bevatte de omloop nog één DRS-zone, aankomend weekend zullen er twee DRS-zones zijn. De DRS-zone op het start-finish deel van de baan is gebleven, de zone is echter 120 meter ingekort. De tweede DRS-zone die toegevoegd is bevind zich tussen bocht 4 en bocht 5.

Debutant

Voor Callum Ilott wordt het Portugese Grand Prix weekend een bijzonder weekend. De runner-up in het Formule 2 kampioenschap zal zijn debuut maken tijdens een officiële sessie. Lang was het stil rondom Ilott, zijn wachten wordt echter beloond. Alfa Romeo heeft het jonge talent een contract aangeboden. Per heden is Ilott de tweede reserverijder bij de Zwitsers en mag hij enkele vrije trainingen voor zijn rekening nemen, de eerste hiervan al aankomend weekend.

Het weer

De tempraturen schommelen komend weekend rond de twintig graden. De zon zal zich met regelmaat achter de wolken schuilhouden. Enige kans op een regenbui lijkt momenteel uitgesloten. Naar verwachting zullen we te maken krijgen met lage windsnelheden. De kans dat het weer dan ook een bepalende rol kan gaan spelen lijkt erg klein te zijn.

Facts

Er is 1 keer eerder een race, die meetelde voor het wereldkampioenschap op dit circuit verreden. Deze race werd gewonnen door de polesitter. Het ronderecord is in handen van Lewis Hamilton met een 1:18.750. De tijd die in de vorige editie pole position opleverde was een 1:16.652. Mocht de Safety Car nodig zijn dan zou dit de eerste keer zijn dat deze hier gedurende de race ten tonele verschijnt.

Like (1)