Voorbeschouwing Formula 1 Aramco Gran Premio De España 2021

Voorbeschouwing Formula 1 Aramco Gran Premio De España 2021

05/05/2021 0 By Sietse Fliegen

Terwijl de laatste nabeschouwingen op de Portugese Grand Prix van afgelopen weekend nog binnen druppelen maken we ons alweer op voor de volgende afspraak op de Formule 1 kalender. De eerste back to back race van het seizoen staat op het programma. Een week na de afgetekende zege van Lewis Hamilton krijgt Max Verstappen alweer kans op een revanche. We blijven op het Iberische schiereiland voor een bezoek aan het Circuit de Barcelona-Catalunya te Spanje. Een circuit dat sinds 1991 onafgebroken op de kalender staat. Tevens het circuit dat jarenlang optrad als gastheer voor de wintertest sessies. Kortom, een circuit zonder geheimen voor de teams.

Vorig jaar in Barcelona

2020 Spanish Grand Prix, Sunday – LAT Images

Vorig seizoen stond er geen maat op Lewis Hamilton in Barcelona. De, inmiddels, zevenvoudig wereldkampioen reed van pole af onbedreigd naar de hoogste trede van het podium. Op ruim 26 seconde achterstand wist Max Verstappen op de tweede positie wel de Mercedes van Valtteri Bottas voor te blijven. De zomerse race in augustus kende slechts één uitvaller; Charles LeClerc is genoodzaakt om halverwege de race zijn Ferrari in de pitbox te parkeren na een engine failure. Zijn teamgenoot, Sebastian Vettel, finisht de race na een worsteling met de banden op een keurige zevende positie. Direct achter het podium brengen Lance Stroll en Sergio Pérez de Racing Points op de vierde en vijfde positie thuis.

De kanshebbers

Alle ogen zullen ook aankomend weekend weer gericht zijn op de heren Hamilton en Verstappen. Het ligt in de lijn der verwachting dat beide heren ook aankomend weekend de norm zullen bepalen. In Spanje beschikt Verstappen ook over de updates die Red Bull in Portugal al op de bolide van teamgenoot Pérez aanbracht. De asfalt laag in Spanje biedt meer grip dan het Portugese asfalt. Het is dan ook niet ondenkbaar dat Max Verstappen voor de tweede keer dit seizoen maximaal kan terugslaan na een overwinning van Lewis Hamilton. Interessant wordt de strijd hierachter. Als de updates van Red Bull werken kan Sergio Pérez zich wellicht een weg naar het podium banen. Het compacte middenveld wordt vermoedelijk weer aangevoerd door McLaren, op de voet gevolgd door Ferrari.

De Banden

Pirelli voorziet de coureurs aankomend weekend van de drie hardste bandentypes. Net als in Portugal zullen de C1, de C2 en de C3 compound beschikbaar zijn. De winnende strategie was een tweestopper, rood – geel – geel. Pirelli verwacht ook voor aankomende editie dat een tweestops-strategie de snelste zal zijn. In 2020 werd de race middenin de Spaanse zomer verreden, de baantempratuur zal dit jaar dan ook een stukje lager liggen. Desalniettemin verwacht Pirelli dat dit geen invloed zal hebben op de snelste strategie voor de P-zero’s.

Inhaalmogelijkheden

Het Circuit de Barcelona-Catalunya heeft de afgelopen jaren weinig spektakel geboden als gevolg van de beperkte inhaalmogelijkheden. De lay-out is een samenstelling van langzame en snelle bochten en schotelt ons twee DRS-zones voor. De meeste inhaalacties zijn te verwachten in bocht 1 en in bocht 10. Beide bochten volgen direct na een DRS-zone. De aanloop naar bocht 5 is ook een hogesnelheidsdeel, wellicht dat hier nog waaghalzen zijn die hier een onverwachte inhaalactie durven te wagen.

Wat is er anders in 2021?

De belangrijkste wijziging dit weekend treffen we in de lay-out. Bocht 10 is aangepast en vanaf dit jaar niet langer een hairpin maar een meer vloeiende bocht naar links. Het circuit levert hier mogelijk een van de spaarzame inhaalmogelijkheden in. De rijders nemen daarentegen meer snelheid mee richting het stadion-gedeelte waardoor er daar wellicht meer actie te verwachten is.

Ploegendienst

George Russel mag aankomende vrijdag uitslapen. Tijdens de eerste vrije training zal zijn Williams bemand worden door Williams test- en reserverijder Roy Nissany. Bij Alfa Romeo zullen we voor de tweede race op rij een aangepaste line-up zien tijdens de eerste vrije training. Nadat vorige week tweede test- en reservecoureur Callum Illot een sessie voor zijn rekening mocht nemen stapt aankomende vrijdag Robert Kubica in. De eerste test- en reservecoureur van de Zwitsers zal plaatsnemen in de bolide van Kimi Raïkkönen.

Voorprogramma

Tijdens het bijprogramma van aankomend weekend zullen er twee andere formule klassen in actie komen. Zowel de Formule Regional by Alpine als wel de Formula 3 zullen actief zijn. In de Formula 3 maakt Juan Manuel Correa zijn rentree in de formule series na een lange revalidatieperiode. Correa was in de zomer van 2019 betrokken bij het ernstige ongeval waarbij Anthoine Hubert om het leven kwam gedurende de Formule 2 race op Spa-Francorchamps.

Het weer

De tempraturen schommelen komend weekend rond de twintig graden, waarbij het op zondag mogelijk een aantal graden koeler is dan zaterdag. De vrijdag en zaterdag zullen overwegend zonnig verlopen. Op zondag zien we een kleine kans op regen, iets om in de gaten te houden de komende dagen. Met windkracht 3 zal er een matig briesje aanwezig zijn op het circuit aankomend weekend.

Facts

Het circuit is dit weekend voor de dertigste keer op rij gastheer van een Grand Prix. In totaal zullen de coureurs aankomende zondag 66 ronden van 4,675 kilometer afleggen. Michael Schumacher heeft de meeste overwinningen op dit circuit achter zijn naam staan, zes stuks. In 2016 maakte Max Verstappen op dit circuit zijn debuut bij Red Bull Racing, op indrukwekkende wijze wist hij zijn debuutrace te winnen. Als Lewis Hamilton erin slaagt om aankomend weekend te winnen dan is hij de eerste coureur die erin slaagt om vijf opeenvolgende races op hetzelfde circuit te winnen

Like (0)