Column: Fiasco

Column: Fiasco

14/05/2021 0 By Sietse Fliegen

Een wereldkampioenschap, een officieel wereldkampioenschap. Dat is wat de FIA ons voorschotelt met haar FIA Formula One World Championship. Het eerste kampioenschap werd georganiseerd in 1950, de dames en heren in Parijs hebben inmiddels dus de nodige ervaring met de organisatie van dit kampioenschap. De vermaledijde dominantie die de sport de laatste jaren in haar greep houdt is overigens van alle tijden. Het eerste kampioenschap, in 1950, werd ook nogal gedomineerd. Alle races die dat jaar meetelde voor het wereldkampioenschap werden gewonnen door Alfa Romeo, wat dat betreft niets nieuws onder de zon. Dát moet de FIA een goed gevoel geven; de autosportbond stapelt verandering op verandering maar weigert zelf te veranderen. Terwijl dat laatste misschien weleens de verandering kan zijn die de sport echt nodig heeft.

Toegegeven; het is geen eenvoudige opgave. Bij de organisatie van een rondreizend wereldkampioenschap komt natuurlijk één en ander kijken. Als organisator moet je beschikken over de verschillende ingrediënten die het bestaansrecht van je kampioenschap rechtvaardigen. Deelnemers, organiserende circuits, leveranciers, broadcasters en fans. Het zijn zomaar een paar zaken die wel handig zijn. Het is dan ook belangrijk dat je als organisator de kaders waarbinnen geopereerd moet worden duidelijk omlijnt, anders wordt het een zooitje en begrijpen je fans je sport niet meer. Met name dat laatste is van groot belang voor de levensvatbaarheid van je kampioenschap. Hoewel van groot belang, misschien is dit wel de meest bepalende factor voor je voortbestaan. De fans, supporters, liefhebbers, fanatics of hoe je je schare volgers dan ook wilt omschrijven; het zijn deze mensen die ervoor zorgen dat er een kampioenschap te organiseren valt. Tuurlijk, zonder deelnemers is er ook niet veel aan maar zonder fanbase heeft werkelijk niemand, maar dan ook echt niemand, er iets aan om deelnemer te zijn. Zonder fans geen inkomsten. Zonder inkomsten, op welke (in)directe wijze dan ook, is je businesscase ongeveer net zo kansloos als een schijf ananas op je pizza. Het idee kan dan wel aardig zijn, de combinatie werkt niet.

Gelukkig begrijpt de FIA dit als geen ander, men kan terugvallen op ruim zeventig jaar ervaring. Nee, de basis voor een succesvol kampioenschap wordt gevormd door een reglement. Zonder reglement wordt het een chaos en weet niemand meer waar hij of zij aan toe is. Nee, dat heeft die FIA prima gezien. Een royaal boek met regels en voorschriften vormt de basis voor een spannend, veilig en interessant wereldkampioenschap. Een kampioenschap waarbinnen de regeltjes voor alle betrokkenen volledig gelijk zijn. Regeltjes die dan uiteraard ook wel nageleefd en gecontroleerd dienen te worden. Je mag er vanuit gaan dat alle deelnemers naar eer en geweten handelen. Met het doelbewust negeren van de reglementen, waar je je bij je inschrijving aan gecommitteerd hebt, breng je de sport in diskrediet. Dat is natuurlijk het laatste wat je wil als deelnemer, toch? Nou, we weten dat dat in de praktijk een beetje anders is. De afgelopen zeventig jaar hebben ons geleerd dat de deelnemers, laten we die vanaf hier even de teams noemen, altijd op zoek zijn naar manieren om de grenzen van de reglementen op te zoeken. De teams kijken maar naar één belang, het eigenbelang. Je kunt het ze niet eens kwalijk nemen, het blijft sport en sport draait om presteren en winnen. De behaalde resultaten in het kampioenschap hebben daarnaast ook nog eens een grote invloed op de verdeling van het prijzengeld. Zo komen de twee belangrijkste zaken voor de teams mooi samen; aanzien door prestaties in de hoogste autosportklasse en geld, heel veel geld. Tezamen vormt dit de ideale kraamkamer voor ideetjes die wellicht niet helemaal in de geest van het reglement zijn. Er vanuit gaan dat de teams je regelboekje netjes opvolgen is dus geen optie, je zult hier actief op moeten toezien. Daar waar nodig handhaven. Eenmaal aan het handhaven geslagen mag je één ding niet vergeten; de grote groep mensen die als drijvende kurk dient volledig en juist informeren. We hadden immers al bedacht dat het belangrijk is dat je fanbase je sport en kampioenschap blijft begrijpen.

Kijk eens naar de meest populaire sporten ter wereld. Voetbal, tennis, hockey, golf, cricket, honkbal, basketbal, het zijn allemaal razend populaire sporten. Waarom? Daar zijn uiteraard vele redenen voor, maar het is waarschijnlijk geen toeval dat de regeltjes voor deze sporten al jaren vrijwel gelijk zijn. Voetbal is al sinds het ontstaan elf tegen elf, golf wordt al sinds de allereerste afslag met een setje golfclubs gespeeld en tennissen doen we met een racket. Iedere sport kent legendes en deelnemers die een bepaalde periode de beste zijn. In iedere sport gebeurd weleens iets onrechtvaardigs. Een scheidsrechterlijke dwaling, een verkeerde keuze van een beleidsbepaler, of vals spel van een deelnemer. De organiserende sportbonden trekken hier lering uit, een valsspelende deelnemer krijgt een straf. Kraakhelder allemaal. Om een gelijk speelveld te creëren heeft de UEFA ook zo haar manieren, maar halverwege een Champions League seizoen sommeren ze Real Madrid niet om voortaan met 10 man te spelen. Ik heb binnen de NBA nog geen stemmen op horen gaan om de schotklok voor LeBron James halverwege de wedstrijd in te gaan korten. Binnen de tenniswereld mag Novak Djokovic het seizoen gewoon afmaken met een racket.

Als je deze voorbeelden langsloopt dan moeten de verschillende sportbonden welhaast geleerd hebben van de FIA. Het kan bijna niet anders of de FIA is hier een belangrijk voorbeeld geweest. Een voorbeeld van hoe het absoluut niet moet welteverstaan. Het organiserend comité van de sport die wij een warm hart toedragen past de spelregeltjes nog tijdens het spel aan. Ik heb daar één woord voor; kansloos!

Vorig seizoen was het plotseling niet meer toegestaan om de power unit gedurende de kwalificatie in, een hiervoor, ideale setting te gebruiken. Maaruh, dat hadden we toch helemaal niet van tevoren met elkaar afgesproken? Een beetje gek, dit moet eigenlijk niet kunnen. 2018 was een saai seizoen. Als gevolg van haar eigen, jarenlange, wanbeleid was het op zondag steevast genieten geblazen van een optocht op hoge snelheid. De FIA besluit maar weer eens in te grijpen en halverwege het seizoen past men de DRS regels aan. Eerder dit jaar komt de FIA bij de fans al in opspraak door haar inconsequenties en continu verandering met betrekking tot de track limits. Om hier de aandacht van weg te leiden hebben we nu weer iets nieuws. Vanaf de Grand Prix van Frankrijk gaat men op een andere wijze de flexibiliteit van de vleugels toetsen. Vleugels die momenteel allemaal voldoen aan de regeltjes die vooraf besproken zijn. Wat mij betreft flexen alle vleugels maar een eind weg, aan de vooraf afgesproken toetsingscriteria voldoen deze momenteel. De FIA is de grip op haar eigen regelgeving volledig verloren. Hieraan zijn niet de teams schuldig, dat is de FIA zelf. Ondanks dat er al zeventig jaar een kantoor is heeft er vermoedelijk nog nooit een spiegel gehangen. De autosportbond maakt zichzelf wederom volstrekt belachelijk. Een flexibele vleugel, binnen de regelgeving, is vakmanschap. Het flexibel omgaan met je eigen reglementen tijdens het spel is een fiasco!

Like (2)