Voorbeschouwing: Grand Prix van Monaco

Voorbeschouwing: Grand Prix van Monaco

19/05/2021 0 By Patrick

We hebben het een jaartje moeten missen maar we zijn weer terug op het circuit van Monte Carlo. De race wordt door velen gehaat omdat inhalen bijna onmogelijk is maar de kwalificatie is een pareltje, de mooiste van het jaar.

Eigenlijk is Monaco helemaal niet geschikt om met F1 auto’s te racen. De straten zijn veel te smal, het is veel te hobbelig en het voldoet bij lange na niet aan de eisen van een modern circuit. Juist dat maakt Monaco zo mooi. Er kan altijd iets gebeuren, in iedere bocht overal op het circuit. Het is een circuit waar de mannen zich scheiden van de jongens. Geen uitloopstroken, geen ruimte; één foutje en je staat in de muur, meestal met veel schade aan de auto en een deuk in je zelfvertrouwen. Toch is het voor de snelste ronde belangrijk om zo dicht mogelijk langs de muren en vangrails te scheuren en ze zelfs zachtjes te toucheren, om de baan zo breed mogelijk te maken en zo min mogelijk snelheid te verliezen.

Vrije trainingen op donderdag

Het is ieder jaar weer even opletten: de eerste vrije training in Monaco is niet op de vrijdag, maar op de donderdag. Dat is in een ver verleden zo ontstaan omdat er zo minder impact op het dagelijks leven is. De markt op vrijdag kan doorgaan en bijvoorbeeld hotels en restaurants kunnen normaal bevoorraad worden. Op vrijdag, als de Formule 1 een dagje vrij heeft, werken de andere raceklassen (Formule 2, Formule Renault en Porsche Supercup) hun races af.

Historie

In 1950 werd de eerste grand prix georganiseerd door de straten van Monaco. Dit maakt de GP van Monaco de oudste op de kalender. We rijden hier 78 rondjes op het 3.337KM lange circuit, dat geeft een raceafstand van 260 kilometer. Dit is de enige race die niet voldoet aan de minimale raceafstand van 300KM. Dit omdat de race anders niet binnen twee uur gereden kan worden.

Daniel Ricciardo na zijn winst in 2018

Race legende Ayrton Senna won zes keer in Monaco en is daarmee nog altijd recordhouder. Graham Hill en Michael Schumacher wonnen ieder vijf keer. Van de huidige coureurs won Lewis Hamilton hem drie keer, Sebastian Vettel en Fernando Alonso twee keer, Daniel Ricciardo en Kimi Räikkönen beide één keer. Max Verstappen heeft het baanrecord in handen. In 2018 zette hij een 1:14.260 op de klok.

Editie 2021

Wie gaat de 2021 editie winnen? Het zal weer spannend worden tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen. Over het algemeen doet de Red Bull het erg goed op Monaco maar de Mercedes mannen mogen we niet onderschatten. Motorvermogen is hier minder belangrijk waardoor de mindere teams ook meer kans maken. Haalt Lando Norris het podium? We gaan het zien.

Banden

Pirelli heeft deze keer de zachtste compound banden meegenomen, we rijden met de C3, C4 en C5. De C3 was de vorige twee races nog de zachtste band, nu dus de hardste.

Het weer

Regen kan de race op Monaco een stuk spannender maken maar de weergoden lijken niet mee te werken. Het wordt wisselend bewolkt met weinig wind en een temperatuur rond de 20 graden.

Like (0)