Column: Doordraaien

Column: Doordraaien

25/05/2021 0 By Sietse Fliegen

Niets is zo makkelijk om vrienden te zijn als je wind mee hebt. Het onderhouden van je relatie of huwelijk is niet bijzonder moeilijk gedurende voorspoed. Als alles op rolletjes verloopt en de boel lekker de boel kan zijn dan is het allemaal niet zo ingewikkeld. Samen winnen is niet alleen leuker, maar ook een stuk makkelijker dan samen verliezen. En daar waar winnaars zijn treffen we ook verliezers. Winnen en verliezen, het zijn twee uitersten. Je kunt niet een beetje winnen, maar wel heel erg verliezen.

Valtteri Bottas ©Mercedes media

In de aanloop naar de meest vreemde eend in de kalenderbijt toonden Mercedes en Red Bull Racing ons al aan waarom twee strijdende partijen ook wel kemphanen genoemd worden. Het ging over vleugels, en dan met name hoe legaal deze al dan niet zijn. Het ging over het werven van personeel van de een bij de ander. Het ging over de favorietenrol voor de aankomende Grand Prix en over de favorietenrol in de titelstrijd. Het is oorlog. En zoals dat hoort bij een spannende strijd is het dan niet alleen oorlog op de baan. De grote winnaar is het publiek. Een nog veel grotere winnaar is de sport zelf. Omdat je dus niet en beetje kan winnen maar wel heel erg kunt verliezen staat de FIA echter al paraat. Paraat om, op een wijze zoals alleen de FIA dit kan, de sport heel erg te laten verliezen. Recht is recht en krom is krom, iets dat krom is kan je niet rechtbuigen. Met haar, door eenieder omarmde reglementen, biedt de FIA echter wel de mogelijkheid om iets dat recht is krom te buigen. Kemphaan Wolff weet hier wel raad mee, gaat deze teambaas dit winnen of gaat de sport heel erg verliezen?

©Formula 1 media

Krom, dat gold ook voor de aandrijfas van Charles LeClerc. Het is Monaco, de track limits zijn meedogenloos dus misschien moeten we de bewierookte Monegask niet te hard aanpakken? Maar waarom niet? Charles LeClerc was bezig aan een uitstekend weekend. Na een probleem in de eerste vrije training herpakt hij zich uitstekend in de tweede en derde vrije training. De Ferrari’s rammelen aan de poorten van een dagsucces. Goed om de rode brigade weer helemaal vooraan terug te zien. Terwijl Valtteri Bottas en Max Verstappen paarse tijden noteren ligt LeClerc op ramkoers. Hij ontneemt zijn rivalen voor pole position de kans om hun tijden te verbeteren. Het wordt dus inderdaad een dagsucces voor Ferrari. De verdere afloop is inmiddels bekend; van een dagsucces gaat men naar dag succes. Terug naar de vraag, jawel daar mag Charles best even voor aangepakt worden. Wederom vergooid de Monegask helemaal zelf de kans op een goed resultaat. De onvoorstelbare gok van Ferrari om verschillende onderdelen niet te vervangen was ook niet al te sterk. De daaropvolgende DNS wordt in de schoenen van Ferrari geschoven, LeClerc wordt bejubeld om zijn sportieve houding. Het is de wereld op zijn kop, LeClerc ontneemt zichzelf en zijn team de kans op waardevolle WK punten. Charles LeClerc heeft Ferrari heel erg laten verliezen, en dat was niet voor het eerst.

©Red Bull content pool

Het wegvallen van LeClerc op de startopstelling luidde het begin van de overwinning voor de winnaar in. Een beetje winnen hadden we al van tafel geveegd, want wat heeft de winnaar gewonnen zeg! Met een achterstand van veertien punten ving Max Verstappen het weekend aan. Een weekend waar vooraf van gedacht werd dat dit weleens Red Bull terrein kon zijn. Een weekend waarin een overwinning eigenlijk de enige juiste uitslag zou zijn om de spanning in het kampioenschap levend te kunnen houden. De uitdager van Lewis Hamilton kon tot op heden niet met al teveel plezier terugblikken op zijn resultaten in de nauwe straten van zijn woonplaats. Gedurende de eerste twee vrije trainingen oogde de Red Bull in handen van Verstappen nog niet al te sterk. Het begin was twijfelachtig en de snelle rondjes komen niet vanzelf. Vanaf de derde vrije training begint één en ander er echter wat rooskleuriger uit te zien. Bijkomend voordeel; grote concurrent Lewis Hamilton is in geen velden of wegen te bekennen. Verstappen blijft gestaag doorbouwen aan zijn weekend en op het moment dat hij onderweg is naar, waarschijnlijk, de pole position vaardigt de wedstrijdleiding een code rood uit. Verstappen strandt op de tweede startpositie. De nog net niet heilig verklaarde Sir Hamilton vindt zichzelf pas op de zevende startpositie terug. De regerend wereldkampioen brengt de rest van het weekend wild om zich heen slaand en mopperen door. Ferrari maakt gebruik van de expertise van Ed en Willem Bever bij de beoordeling van de schade aan de bolide van LeClerc. En Verstappen, Verstappen lacht. Alleen na zijn pitstop staat hij de leiding in de wedstrijd kortstondig af. Verstappen triomfeert in Monaco en grijpt de leiding in het kampioenschap. Dat op zichzelf is momenteel nog helemaal niets waard, maar je kunt maar vooraan staan. Een unieke situatie voor de Nederlandse autosportfans is hiermee een feit, nog nooit eerder wist een Nederlander de tussenstand om het wereldkampioenschap aan te voeren. Daar waar we veertien dagen terug nog in zak en as zaten is het tij in slechts één race gekeerd.

Photo by Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Het is een prestatie van formaat want en passant neemt Red Bull Racing de leiding in de strijd om het constructeurskampioenschap ook nog over van het onverslaanbaar geachte Mercedes. De formatie uit Milton Keynes heeft dus gewonnen, maar de allergrootste winst is misschien wel dat Mercedes heel erg heeft verloren. Want dat hebben ze nietwaar? In Duitsland hebben we het Mercedes team weleens compleet in paniek gezien, daar beschikte de, toen nog, zilverpijlen echter wel gewoon over snelheid. En bovendien, gedurende die panieksessie hoefde men zich geen seconde druk te maken om de wereldtitels. Hoe anders was dit afgelopen weekend. Daar waar zelfs Ed en Willem Bever de haarscheurtjes in de onderdelen van LeClerc niet konden vinden ziet zelfs Ray Charles de haarscheurtjes binnen de Mercedes formatie. Nee, niet omdat er een keer wat zaken misliepen. Nee, het is de manier waarop Mercedes met de tegenslagen omgaat wat typerend is. Red Bull Racing heeft Mercedes bij de spreekwoordelijke strot. Max Verstappen heeft de spreekwoordelijke duimschroeven bij Sir Lewis Hamilton volledig aangedraaid. De prestaties op Monaco zijn niet representatief voor de komende races. De complete chaos en paniek bij Mercedes onder deze druk is dat echter wel. Als je niet gewend bent om te verliezen dan ben je wellicht vergeten hoe hiermee om te gaan. Deze wetenschap lijkt me een ideaal wapen voor Red Bull Racing. Lewis Hamilton wenst niet aan mindgames te doen. In een oorlog is alles geoorloofd. De volgende stap voor Red Bull en Verstappen is vól doorpakken in Baku, daarmee kunnen de uitdagers de titelhouders compleet laten doordraaien. Doordraaien op een manier waar zelfs de wielmoer van Valtteri Bottas jaloers op is.

Like (1)