Voorbeschouwing: Formula 1 BWT Grosser Preis Der Steiermark 2021

Voorbeschouwing: Formula 1 BWT Grosser Preis Der Steiermark 2021

23/06/2021 0 By Sietse Fliegen

Hoewel de spannende Grand Prix van Frankrijk nog vers in het geheugen ligt is er voor de wereld der Formule 1 weinig tijd om hiervan na te genieten, of om de wonden te likken. Het circus is bezig aan een triple header, aankomend weekend staat de Formula 1 BWT Grosser Preis der Steiermark alweer op het programma. Het is de eerste van twee opeenvolgende thuiswedstrijden voor Red Bull Racing. Hoewel het team vanuit Milton Keynes opereert rijdt men onder de Oostenrijkse vlag. Plaats van handeling; de Red Bull Ring in Spielberg. De Grand Prix van Oostenrijk volgt een week na deze race, dit weekend zal de provincie Steiermark dus optreden als naamgever.

Vorig jaar tijdens de Grand Prix van Steiermark

Photo by Racefans.net

In 2020 konden we voor het eerst in de geschiedenis een Grand Prix van Steiermark aanschouwen. Als gevolg van de Corona pandemie verscheen deze wedstrijd op de kalender als vervanger van de geplande Grand Prix in Canada. Mercedes, en met name Lewis Hamilton, beleefde een comfortabele middag onder de Oostenrijkse zon. Valtteri Bottas, gestart vanaf de vierde positie, legt beslag op de tweede positie na een mooi gevecht met Max Verstappen. Laatstgenoemde completeert hiermee het podium van de 2020 editie. Ferrari beleefde hier vorig jaar een uitermate teleurstellend weekend. In de eerste ronde torpedeert Charles LeClerc zijn teamgenoot, Sebastian Vettel. Beide coureurs vallen al vroeg in de race uit met de nodige schade. McLaren had een prima weekend. Carlos Sainz kwalificeerde zich op de tweede startrij en Lando Norris wist met enkele spectaculaire slotronden nog drie posities te winnen voor het vallen van de vlag.

De kanshebbers

Photo by Joe Klamar/Pool via Getty Images / Red Bull Content Pool

Gezien de recente resultaten kunnen we onmogelijk om Red Bull Racing heen als we de kanshebbers op het eremetaal moeten benoemen. De leiders in het constructeurskampioenschap verkeren in een uitstekende vorm. Beide coureurs, Max Verstappen en Sergio Pérez blaken van het zelfvertrouwen na de recente resultaten. Het is niet ondenkbaar dat Red Bull deze thuiswedstrijd naar zich toe zal trekken. Mercedes zint echter op wraak en zal alles in het werk stellen om orde op zaken te stellen. De vorige twee races op de Red Bull Ring, beiden in 2020, resulteerde in twee klinkende overwinningen. Één voor valtteri Bottas en één voor Lewis Hamilton. Met de bijzonder kleine verschillen tussen Red Bull en Mercedes wacht ons vermoedelijk weer een mooie strijd. Een strijd waarin Mercedes alle zeilen bij zal moeten zetten om de Red Bull met, de uitstekende en hier belangrijke, mechanische grip bij te kunnen benen. Achter de kop zal de strijd om “best of the rest” gestreden worden. McLaren en Ferrari lijken de beste papieren voor deze titel in handen te hebben.

De Banden

Naar de eerste afspraak in Oostenrijk brengt Pirelli met de C2, C3 en C4 middelste range van compounds mee. Dit zijn dezelfde rubbersamenstellingen als tijdens de laatste Grand Prix in Frankrijk en ook vorig jaar was dit het beschikbare rubber in Spielberg. De winnende strategie was een eenstopper, van zacht naar medium. De karakteristieken van het circuit openen volgens Pirelli de mogelijkheid om tijdens de race een stint op de rode, meest zachte, band af te werken. Teams die hiervoor kiezen komen, ondanks de berichten vanuit Pirelli, vermoedelijk in een tweestop strategie terecht. De degradatie van de banden is met de 2021 bolides heviger dan in 2020. Een eenstopper, van geel naar wit, lijkt dan ook meer voor de hand te liggen.

Inhaalmogelijkheden

Met maar liefst drie DRS zones wordt alles in het werk gesteld om inhalen mogelijk te maken. Het, slechts, 10 bochten tellende circuit biedt meerdere mogelijkheden. De bochten 1, 3 en 4 maken een uitremactie aan het einde van de DRS zone goed mogelijk. In de bochtencombinatie 9 en 10 hebben we vorig jaar ook de nodige actie kunnen aanschouwen. Twee van de drie DRS detectiepunten bevinden zich aan het einde van een DRS zone, hetgeen er wellicht voor kan zorgen dat we op meerdere plekken op de baan wiel aan wiel gevechten voorgeschoteld krijgen. Zeker nu de onderlinge verschillen aan de kop en in het middenveld bijzonder klein zijn.

Het weer

De verschillende weermodellen spreken elkaar momenteel nog enigszins tegen. Volgens het model van weather.com is er, met name, op vrijdag en zaterdag een reële kans op regen gedurende de sessies. Net als vorig jaar, toen de kwalificatie onder natte omstandigheden werd afgewerkt, kan neerslag ook dit jaar een rol gaan spelen. Op zondag is de kans op regen, hoewel wel aanwezig, een stuk kleiner dan op de vrijdag en zaterdag. Tijdens de race lopen de tempraturen op tot 27 graden, dat is zo’n 4 graden warmer dan tijdens de eerste twee dagen van het weekend.

Opmerkelijk in Steiermarken

De Grand Prix van Steiermarken wordt aankomend weekend pas voor de tweede keer afgewerkt. Van enige geschiedenis is dus nog amper sprake. Vorig jaar schotelde de Red Bull Ring ons ook twee opeenvolgende races voor. De volgorde was toen andersom. We vingen het seizoen toen aan met, eerst, de Grand Prix van Oostenrijk en een week later de Grand Prix van Steiermarken. Dit jaar is het precies andersom en is het seizoen bovendien al een aantal races onderweg.

Facts

33 keer eerder werd er een Grand Prix verreden op dit Circuit. Van 1970 tot en met 1987 stond het circuit, toen nog de Österreichring, onafgebroken op de kalender. Na negen jaar afwezigheid keerde het Circuit van 1997 tot en met 2003 als A1 ring terug als gastheer. De teamorder finish van Ferrari is de grootste smet op het blazoen van deze periode. Sinds 2014 staat het circuit, als Red Bull Ring, met de huidige lay-out op het programma. Het is het circuit met de kortste rondetijd van de kalender. Naast drie rechte stukken zien we een technische tweede en derde sector. Het ronderecord is in handen van Carlos Sainz en staat op 1:05,619. In totaal mogen de coureurs het 4,318 kilometer lange circuit 71 keer ronden.

Like (1)