Voorbeschouwing: Formula 1 BWT Grosser Preis Von Österreich 2021

Voorbeschouwing: Formula 1 BWT Grosser Preis Von Österreich 2021

01/07/2021 0 By Patrick

Het laatste weekend van de eerste tripple header staat voor de deur. Deze keer voor de tweede maal op de Red Bull ring, nu onder de naam: Formula 1 BWT Grosser Preis Von Österreich 2021. Gaan we dit weekend wel een spannende race krijgen? Vorige week had Max Verstappen waarschijnlijk zijn makkelijkste overwinning ooit behaald. Kan hij dat kunstje dit weekend herhalen?

Vorig jaar tijdens de Grand Prix van Oostenrijk

In 2020 was Mercedes oppermachtig. De toenmalige openingsrace van het seizoen werd gewonnen door Valtteri Bottas en een mooi podium was er voor Charles Leclerc en Lando Norris. We waren maar liefst zeven uitvallers, waaronder Max Verstappen. McLaren deed het goed met twee auto’s in de top 5.

De kanshebbers

Afgelopen week zagen we een sterk Red Bull maar Mercedes mogen we zeker niet afschrijven. Ondanks de mededeling van Toto dat er geen updates meer komen, komen deze er waarschijnlijk toch. Maar ook zonder updates is de Mercedes een sterke kandidaat. Vorig jaar wonnen ze beide races op de Red Bull Ring. Ze hebben vorige week wat ongewone keuzes gemaakt in de afstelling, op basis van het simulator werk van Sir Lewis zelf. Deze week zal dat waarschijnlijk anders zijn. Ik verwacht dan ook een hele spannende strijd tussen Hamilton en Verstappen. Achter de kop zal de strijd om “best of the rest” gestreden worden. McLaren rijder Lando Norris lijkt altijd erg snel te zijn op deze baan.

De Banden

Nadat we vorige week de middelste range van compounds in actie zagen, is het dit weekend tijd voor de zachtste. Pirelli neemt de C3, C4 en C5 mee. Op deze compound rubber reden ze nog niet eerder in Spielberg. De degradatie van de banden is met de 2021 bolides heviger dan in 2020. De meningen zijn verdeel tussen 1 of 2 stops maar ook de kans op een regenrace is zeer aanwezig.

Inhaalmogelijkheden

Met maar liefst drie DRS zones wordt alles in het werk gesteld om inhalen mogelijk te maken. Het, slechts, 10 bochten tellende circuit biedt meerdere mogelijkheden. De bochten 1, 3 en 4 maken een uitremactie aan het einde van de DRS zone goed mogelijk. In de bochtencombinatie 9 en 10 hebben we vorig jaar ook de nodige actie kunnen aanschouwen. Twee van de drie DRS detectiepunten bevinden zich aan het einde van een DRS zone, hetgeen er wellicht voor kan zorgen dat we op meerdere plekken op de baan wiel aan wiel gevechten voorgeschoteld krijgen. Zeker nu de onderlinge verschillen aan de kop en in het middenveld bijzonder klein zijn.

Het weer

Deze week is het wat koeler in Spielberg, vrijdag zal het rond de 20 graden zijn. Tijdens de kwalificatie en race lopen de tempraturen op tot zo’n 25 graden. De kans op regen is nog steeds aanwezig al worden die verwachtingen met de dag minder.

Opmerkelijk in Oostenrijk

Alexander Albon en Sergio Pérez reden vorig jaar identieke tijden in Q3; Albon werd geclassificeerd als vijfde omdat hij zijn tijd eerder neerzette dan de tijd van Pérez. Vorig jaar was deze race de openingsrace van het seizoen. Door de Corona pandemie begon het seizoen pas in Oostenrijk. Anders dan vorig jaar mag er dit jaar wel publiek aanwezig zijn. Over heel het weekend worden 140.000 toeschouwers verwacht. Niet eerder zijn er zoveel mensen bij een evenement aanwezig geweest sinds de Corona uitbraak

Facts

34 keer eerder werd er een Grand Prix verreden op dit Circuit. Van 1970 tot en met 1987 stond het circuit, toen nog de Österreichring, onafgebroken op de kalender. Na negen jaar afwezigheid keerde het Circuit van 1997 tot en met 2003 als A1 ring terug als gastheer. De teamorder finish van Ferrari is de grootste smet op het blazoen van deze periode. Sinds 2014 staat het circuit, als Red Bull Ring, met de huidige lay-out op het programma. Het is het circuit met de kortste rondetijd van de kalender. Naast drie rechte stukken zien we een technische tweede en derde sector. Het ronderecord is in handen van Carlos Sainz en staat op 1:05,619. In totaal mogen de coureurs het 4,318 kilometer lange circuit 71 keer ronden.

Tijden van de GrandPrix van Oostenrijk

Vrijdag 2 juli 2021

1e vrije training: 11:30 uur – 12:30 uur

2e vrije training: 15:00 uur – 16:00 uur

Zaterdag 3 juli 2021

3e vrije training: 12:00 uur – 13:00 uur

Kwalificatie: 15:00 uur – 16:00 uur

Zondag 4 juli 2021

Race: 15:00 uur

Like (2)