Column: Zet je wekker maar George

Column: Zet je wekker maar George

06/07/2021 0 By Sietse Fliegen

Afgelopen maandag tokkelde ik met mijn zelfontbrandertje naar huis na een kort bezoek aan het buitenland. Op de A16, niet ver van mijn eindbestemming, viel mijn oog op een bijzondere vrachtwagen die in de tegengestelde richting reed. Hoewel, erg opvallend was deze truck niet. De kolos in kwestie was maagdelijk wit, slechts het logo achterop de combinatie verraadde het één en ander; MP Motorsport Formula Regional by Alpine”. Het verbaasde mij, alvorens het me eens wat verder aan het denken te zette. Geheel in strijd met de eenzijdige afspraak die onze wetgever met mij gemaakt heeft googelde ik direct even op MP Motorsport. In één oogopslag, want dit alles gebeurde uiteraard volstrekt verantwoord, telde ik twaalf prominente partners op de website van dit Nederlandse raceteam. Het verbaast me dan ook dat er binnen MP niemand aan gedacht heeft om de partners een stickertje te bieden op dat enorme witte oppervlak, een beetje loyaliteit en waardering naar een partner kan immers nooit kwaad. Kennelijk valt het met het schrijnende gebrek aan budget in de feederseries dan toch nog mee? Afijn, ik werd aan het denken gezet;

©MPMotorsport.com

MP Motorsport is vanuit het Zuid-Hollandse Westmaas in de Spaanse Formule 4, Formule regional by Alpine, de Formule 3 en Formule 2 actief. Geen onaardig rijtje. Accelerating Talent, dat is de slogan waarmee men naar buiten treed. Dat lijkt aardig te kloppen als je naar de kampioenschappen kijkt waaraan het team deelneemt. Een jaartje Formule 4 kost een ton in euro’s, zo’n zelfde periode in de Formula regional by Alpine is ruim drie keer zo kostbaar. De volgende haltes op de opstapladder zijn de FIA kampioenschappen in de vorm van de Formule 3 en de Formule 2. Wat dat dan kosten moet? Een seizoen in de Formule 3 en de Formule 2 kost je respectievelijk zo’n acht ton en tweeënhalf miljoen. We hebben het nog steeds over euro’s. Accelarating Talent; wat MP Motorsport vooral bedoelt is “als jij nou betaald dan faciliteren wij je een jaartje sturen”. Daar is overigens nog niet eens zo heel veel verkeerd aan. Als je een jaartje de coureur wil uithangen zal dat betaald moeten worden. Zeker tot aan de Formule 2 is een opstapklasse niet bepaald de plek waar je als sponsor een hoop exposure zult genereren. Er kijkt, op een paar racejunkies na, waarschijnlijk slechts drie man en een paardenkop naar de races. Publiek zie ik tijdens de races in deze klassen ook al amper zitten als ze niet in het Formule 1 voorprogramma actief zijn dus je hebt als team dan ook niet veel andere keuzes als je wel gewoon je bonnetjes wil betalen.

©Rimar

Hetgeen me aan het denken zette was de vraag waarom? Tuurlijk, je kunt alles kapot relativeren met de waarom-vraag. In dit geval vraag ik het me echter oprecht af. Waarom zou je als coureur zoveel geld stukslaan op een autosportladder? Een ladder waarvan de bovenste trede welhaast onbereikbaar is. Het klimmen is vermoedelijk al begonnen in de karting, er komt een moment waarop je de Rimar’s van deze wereld (eindelijk) te snel af wordt en begint te geloven in je droom. Vanuit de karting moet je dan de overstap maken naar de formule series. Bij een team als MP kan je dan de verschillende klassen doorlopen. Stel, hetgeen overigens niet erg aannemelijk is, dat je ieder jaar een klasse door kan schuiven dan ben je na vier jaar een miljoen of vier verderop. Je periode in de karts was namelijk ook al niet bepaald gratis. En hier volgt dan ook de rechtvaardiging van de waarom-vraag. Want, wat ga je nu doen dan? Ja, je doel is de Formule 1 maar daar zijn maar twintig stoeltjes te verdelen. En bij die verdeling die men er daar op nahoudt kan je steeds meer vraagtekens plaatsen. Zeker twee van de twintig hebben momenteel werkelijk niets in de Formule 1 te zoeken. Vijf stoeltjes worden bezet gehouden door uitgerangeerde veteranen. Die vijf veteranen verdienen tezamen ook nog eens 36 miljoen euro per jaar. De benodigde kostenbesparingen waar de teams om zeuren zullen dus ook wel niet zo heel hard nodig zijn. Verder zien we een stoeltje voor een vriend van de Alfa Romeo familie, een stoeltje voor het zoontje van de baas en een stoeltje voor een talent die het getroffen heeft met zijn achternaam. Net als dat ik MP Motorsport niet tekort wil doen, maar goed die zag ik nu eenmaal rijden, is het natuurlijk ook niet aan mij om meer dan de helft van de Formule 1 grid te degraderen tot een stel slome duikelaars. Al die twintig coureurs kunnen een serieus potje autoracen. De één net iets beter dan de ander en weer een ander heeft zijn hoogtijdagen inmiddels al achter zich liggen. Zolang de Formule 1 teams vasthouden aan de conservatieve rijderskeuzes blijft de waarom-vraag met betrekking tot het doorlopen van de geldverslindende opstapklassen wat mij betreft gerechtvaardigd. Momenteel lijkt het vooral water naar zee brengen.

Door Chris501 – Eigen werk, CC BY 3.0

Gelukkig zijn de Formule 1 teams dan ook niet helemaal blind voor aanstormend talent. Mercedes, Alpine, Ferrari, en Red Bull hebben hier een mooie young drivers academy voor opgezet. Deze teams pikken de grootste talenten er in een vroegtijdig stadium op de ladder uit en ondersteunen hen in hun weg naar de Formule 1. Soms vraag ik me af of dit niet louter gebeurt om een talent maar uit handen te houden van de concurrent. Zowel Ferrari als Red Bull geven de jonge talenten veelvuldig een kans in de Formule 1, maar Alpine? Wat is je uitzicht als young driver binnen de Alpine familie? Esteban Ocon heeft zojuist voor drie jaar getekend en ook Alonso ligt nog tot en met 2022 vast. Laatstgenoemde harkt hiervoor op jaarbasis een fortuin binnen, was er de afgelopen jaren dan werkelijk niemand in het talentenprogramma die dat blauwe fabriekshok ook op de tiende positie had kunnen thuisbrengen? Pure kapitaalvernietiging, pure vernietiging van een kans voor aanstormend talent.

2020 Sakhir Grand Prix, Saturday – Steve Etherington

Een kans voor talent, moet je dat als Formule 1 team faciliteren of moet je ten allen tijden zorgen dat je beide cockpits bemand worden door de best beschikbare coureurs? De topteams kiezen, naar mijn mening, terecht voor dat laatste. Het kan geen kwaad om als coureur te debuteren in de achterhoede of het middenveld. In betrekkelijke rust wennen aan alles wat de Formule 1 wereld van je vergt. Zodra je je een seizoen of twee bewezen hebt, je teamgenoot structureel verslagen hebt en een volwassen coureur bent geworden dan is het tijd voor de stap naar de top. Dat is de manier waarop een young driver academy kan werken. Of beter gezegd, zou moeten werken. Binnen Mercedes beschikt men ook over een groot talent, tijdelijk even gestald bij Williams om ervaring op te doen? Of gestald bij Williams om hem uit handen van de concurrentie te houden? Afgelopen zaterdag kondigde Mercedes de contractverlenging van Lewis Hamilton aan, de regerend wereldkampioen rijdt nog zeker tot en met 2023 voor Mercedes. En nu is het wachten, wachten op de aankondiging van een contractverlenging voor Valtteri Bottas. Lewis vraagt openlijk om het aanblijven van Valtteri en Mercedes stapelt dit seizoen fout op fout, het zou mij niet verbazen als het foutenfestival nog even aanhoudt en men op het punt staat om de grootste fout van het jaar te maken; het vernietigen van een kans voor bewezen talent. Als Mercedes George Russell wederom niet promoveert is dit het failliet van haar eigen talentenprogramma. Het goede nieuws voor George is dat Dr. Marko hem dan vast een belletje geeft op maandagochtend. Oh, en trouwens; natuurlijk begrijp ik het waarom van MP Motorsport, lekker doorgaan en de racefans blijven vermaken. We mogen trots zijn op een Nederlands team dat haar nek uitsteekt door in vier opstapklassen actief te zijn.

Like (4)