Sprintraces, hoe werkt dat?

Sprintraces, hoe werkt dat?

09/07/2021 0 By Sietse Fliegen

Over iets minder dan een week staat de Grand Prix van Groot-Brittannië op het Formule 1 programma. Het beloofd een bijzonder weekend te worden, op de historische racegrond van het circuit van Silverstone wordt bij wijze van experiment de eerste van de drie geplande sprintraces verreden. Een sprintrace gaat over ongeveer een derde, zo’n 100 kilometer, van de normale raceafstand, de nummers één, twee en drie kunnen in deze race respectievelijk drie, twee en één punt(en) verdienen voor het wereldkampioenschap. Met de invoering van deze gewijzigde opbouw van een Grand Prix weekend hoopt de Formule 1 in te spelen op de behoeften van een nieuwe, jongere, generatie fans van onze sport. Bij een positieve uitkomst van dit experiment zal dit fenomeen vanaf het seizoen 2022 een vast onderdeel van het raceweekend worden. Een gewijzigde invulling van het weekend, maar wat betekent dit exact?

De agenda

Om te beginnen vervalt de tweede vrijdagtraining, in plaats daarvan verhuisd de kwalificatie van de zaterdag naar de vrijdag. Let wel, het betreft hier dan de kwalificatie voor de sprintrace die op zaterdag verreden zal worden. Het schema van het aankomende raceweekend ziet er hiermee als volgt uit;

  • Vrijdag                 15:30 uur            Vrije training 1
  • Vrijdag                 19:00 uur            Kwalificatie
  • Zaterdag             13:00 uur            Vrije training 2
  • Zaterdag             17:30 uur            Sprintrace
  • Zondag                16:00 uur            Race

Het bekende kwalificatieformat blijft, behoudens de verhuizing naar de vrijdag, ongewijzigd. De uitslag van deze kwalificatie bepaalt de startopstelling voor de sprintrace. Hoewel de kwalificatie reeds op vrijdag wordt afgewerkt zal de officiële pole position in de statistieken toegekend worden aan de winnaar van de sprintrace. De uitslag van de sprintrace vormt de startopstelling voor de race op zondag. Het is dan ook niet zonder reden dat de FIA deze sessie officieel aanduidt als “Sprint Qualifying”. De wijzigingen in het bandenreglement behandelen we iets verderop in dit artikel. 

Parc fermé

Gedurende de sprintraceweekenden zijn de Parc fermé regels ook anders dan anders. Daar waar het Parc fermé normaliter op zaterdag na de kwalificatie gaat gelden zal deze nu al op vrijdag na de kwalificatie van toepassing zijn. Dit betekent dat de teams geen aanpassingen meer kunnen doen op basis van bevindingen in de tweede vrije training, deze wordt immers op zaterdag verreden. Een kleine wijziging in het Parc fermé reglement betreft het vervangen van de koppeling. Een aantal teams heeft aangegeven dat haar koppeling de extra kilometers van de sprintrace niet kan verteren en heeft verzocht of deze gedurende de sprintrace weekenden toegevoegd mag worden aan de onderdelen die onder Parc fermé vervangen mogen worden. De FIA heeft dit in eerste instantie afgewezen. Nadat de betrokken teams daarop aangaven niet in actie te zullen komen tijdens de zaterdagtraining om de koppeling te sparen is de FIA alsnog overstag gegaan. De koppeling mag, onder strikt toezicht van de FIA vervangen worden. Deze uitzondering geldt overigens uitsluitend voor de sprintrace weekenden in 2021. In 2022 zal de koppeling weer onder de reguliere Parc fermé reglementen vallen waarbinnen uitsluitend remdelen, bougies, filters en/of beschadigde onderdelen mogen worden vervangen.

Het bandenreglement

Gedurende de sprintraceweekenden gaat het traditionele bandenreglement op de schop. In tegenstelling tot de gebruikelijke dertien setjes krijgen de coureurs deze weekenden twaalf setjes rubber ter beschikking. De verdeling van de drie beschikbare compounds is ook reeds voor de teams gemaakt. Men krijgt de beschikking over zes setjess soft, vier setjes mediums en twee sets van de harde compound. Gedurende de eerste vrije training, op vrijdag, moeten de coureurs minimaal twee verschillende compounds gebruiken, na afloop van de sessie moet één van deze sets weer ingeleverd worden bij Pirelli. Gedurende de kwalificatie op vrijdag mag er uitsluitend gebruik gemaakt worden van de soft compound. Hoewel er zes setjes van de softband beschikbaar zijn mogen de coureurs er hier maximaal vijf van gebruiken in de kwalificatie. Inclusief Q3, hier krijgt men dus geen extra set soft voor ter beschikking gesteld. Voor de tweede vrije training op de zaterdag zijn er geen bandenvoorschriften, men is vrij om te kiezen welke band(en) in deze sessie gebruikt worden. Voor zowel de sprintrace als de race op zondag hebben de coureurs een vrije bandenkeus. Dit is voor de top 10 op de grid van zondag dus een significant verschil ten opzichte van de traditionele weekenden. De banden waar een coureur in de sprintrace de meeste ronden op gereden heeft dienen na afloop van de race weer bij Pirelli ingeleverd te worden.

De sprintrace

Anders dan de normale Grand Prix-afstand van 300 kilometer gaat de sprintrace over 100 kilometer, een wedstrijd zal hierdoor zo’n 25 a 35 minuten duren. In de sprintrace hoeven de coureurs slechts één bandencompound te gebruiken. Een verplichte pitstop is dus niet aan de orde, hoewel het maken van een pitstop wel toegestaan is. Gedurende de sprintrace wordt het punt voor de snelste raceronde niet uitgedeeld. De enige punten die te behalen zijn worden verdeeld onder de top 3. Na afloop van de sprintrace zal er geen podiumceremonie zijn.

Eventuele veranderingen

De FIA heeft, bij monde van wedstrijdleider Michael Masi, overigens op voorhand reeds aangegeven dat indien men het nodig acht om de reglementen gedurende het experiment te wijzigen dit niet nagelaten wordt. Hoewel de reglementen zorgvuldig zijn vormgegeven door de World Motor Sport Council bevinden we ons nog middenin een experimentele fase die moet leiden tot een volledige implementatie vanaf het aankomende seizoen.

Like (1)