Column: Zet er a.u.b. een punt achter.

Column: Zet er a.u.b. een punt achter.

13/07/2021 0 By Sietse Fliegen

Wat was het weer een feest afgelopen weekend, nietwaar? Nee, er was geen Grand Prix weekend maar desalniettemin konden we ons hart prima ophalen. Na drie opeenvolgende Formule 1 weekenden konden we ons afgelopen weekend vermaken met het Goodwood Festival of Speed. Een hill climb race over 2,5 kilometer door iemands achtertuin met allerhande snelle voertuigen. Of, zoals de Britten zelf zeggen; The worlds greatest celebration of motorsport and car culture. Het is een gaaf evenement, de meest bijzondere racewagens worden van stal gehaald. Het aardige is dat de coureurs van dienst ook nog eens bereid zijn om die racewagens stevig op hun staart te trappen. Goodwood, inderdaad dit evenement is uit het juiste hout gesneden.

Lando Norris in de McLaren van Senna ©McLaren

Een hill climb race over 2,5 kilometer met nieuwerwetse en ouderwetse kanonnen in handen van getalenteerde coureurs en amateurs. Het parcours is afgezet met brandvertragende hooibalen en de coureurs hebben gewoon een helm op en de gordels om. Dat klinkt niet al te gevaarlijk dan toch? Ach, het is eigenlijk ook meer een evenement dan een race, de coureurs hoeven niet tot op de limiet te gaan dus echt zware crashes zien we niet. Wat we wel zien zijn de enorme stappen die de autosport gemaakt heeft om het racen steeds veiliger te maken. Ale je het mij vraagt een goede zaak, het hoeft ook niet ten koste te gaan van het racen. Althans, als er een beetje over nagedacht wordt. Een halo? Die heeft totaal geen effect op de race uitslag maar heeft wel aangetoond dat het een prima stukje extra veiligheid is. De monocoque zoals die na het dramatische seizoen van 1994 werd geïntroduceerd bracht vooral lusten en eigenlijk maar weinig lasten. Extra veiligheid is altijd goed, zeker zolang het niet ten koste gaat van het racen. Een uitloopstrook is waarschijnlijk veiliger dan een grindbak, dit verschil kan echter wel invloed hebben op een race uitslag. Met de huidige veiligheidsstandaarden van alles dat rollend een circuit op komt zie ik dan ook liever een traditionele kuil met gravel in plaats van opgeruwd asfalt. En dan is er ook altijd nog een factor van buitenaf die een rol kan spelen. Je kan het allemaal nog zo veilig maken, als er in je “omgeving” iets gebeurt kan je nog steeds met blauwe plekken thuiskomen.

Jos Verstappen Pitstop incident

Goodwood, a trip down memory lane. En zo werkt dat dan bij mij; ik ga op zoek naar historische Formule 1 beelden. Beelden waarnaar ik, als je aan het bovenstaande terugdenkt, met verbazing zit te kijken. In Monaco had Valtteri Bottas een ongelukkige pitstop, ruim een minuut liepen de monteurs rondom zijn bolide te bakkeleien met een wielmoer. Vervelend voor Valtteri maar ik heb geen seconde het idee gehad dat ik naar een gevaarlijke situatie zat te kijken. Eind jaren ’80 rijdt Nigel Mansell zijn pitcrew een paar meter voorbij als hij voor nieuw rubber binnenkomt. Met een, voor Lewis Hamilton jaloersmakend, tempo selecteert hij zijn achteruitversnelling en slingert de bolide terug op de min of meer juiste stoppositie. Ondertussen rijdt hij tegen losliggende banden aan en schampt hij monteurs. Monteurs die rondhuppelen in beschermende korte broek. Tja, nu had ik ineens wel het gevoel dat ik naar een onveilige situatie zat te kijken. De FIA was overigens eenzelfde mening toegedaan, Mansell kreeg voor deze actie de zwarte vlag gepresenteerd. Nu had men de auto van Mansell kunnen voorzien van een halo en een monocoque. Men had al het grind in Portugal die dag kunnen vervangen voor ruwe uitloopstroken. Het had aan deze gevaarzetting niets verandert. Dit gevaar voor de betrokkenen ontstond door hun omgeving.

Maldonado in actie

Een gevaar voor de omgeving, we kunnen wel een paar coureurs benoemen die dit stempel opgedrukt kregen in de recente geschiedenis. Er is een verschil tussen een gewaagde inhaalactie met overspeed of een gefrustreerde inhaalactie omdat je niet levert. Een enkeling presteert het om voor gevaar te zorgen door een gebrek aan tempo. Yuji Ide was een rijdende chicane, het enige logische besluit dat de FIA kon nemen was het afpakken van zijn Formule 1 rijbewijs. Niet vanwege roekeloze inhaalacties maar vanwege zijn volstrekte incompetentie, de man had werkelijk geen idee hoe de kracht van zijn Formule 1 bolide veilig te managen. Pastor Maldonado, ook een brokkenpiloot pur sang. Hoewel de Venezolaan wel de laatste is die een Grand Prix in een Williams gewonnen heeft beschikte hij over een twijfelachtige reputatie. Maldonado wisselde spins en onnodige crashes vrolijk met elkaar af. De keren dat hij erin slaagde om het hele spulletje op de baan te houden was hij nog verbazingwekkend snel. Maldonado was een omgevingsfactor die je liever niet tegenkwam. Nog maar één; Romain Grosjean. Jarenlang hebben we de Zwitserse Fransman halsbrekende toeren zien uithalen. Op een paar podiums na heeft hij in zijn, uiteindelijk toch wel lange , Formule 1 carrière weinig gewonnen. Toch verdient Romain een eervolle vermelding. Het is aan Romain te danken dat we over een extra veiligheidssysteem beschikken. Grosjean kreeg een schorsing van één race na het veroorzaken van een startcrash in België. Het was een optelsom, voorafgaand aan deze crash was hij reeds bij vele incidenten betrokken geweest. De FIA zag in Grosjean een recidivist, dáár zouden we eigenlijk iets mee moeten doen moet de wedstrijdleiding gedacht hebben.

Lando Norris ©McLaren

En de wedstrijdleiding ging er iets mee doen. Om de factor gevaar vanuit de omgeving een halt toe te roepen introduceerde men een systeem met strafpunten. Voortaan kreeg je als coureur niet meer alleen een tijdstraf na een overtreding, vanaf dat moment ging je ook punten sparen. Je begint met nul en in een kalenderjaar mag je er maximaal twaalf verzamelen. Zodra je op twaalf, of meer, punten komt wordt je geschorst. Het idee is al bedenkelijk, de uitvoering is ronduit bedroevend. Sinds de invoering van dit systeem is er overigens nog nooit een coureur geschorst op basis van een twaalf in zijn rapport. De huidige coureurs hebben respect voor elkaar. Ze racen natuurlijk wel, ze racen soms op het scherpst van de snede, maar men houdt rekening met de factor omgeving. Als FIA zit je dan mooi in je maag met strafpuntenstelsel. Je kunt je eigen plan niet afkraken en dwingt hiermee jezelf om te strooien met punten. Het gevolg? Het gevolg is dat Nikita Mazepin in de laatste ronde van de Grand Prix van Baku een levensgevaarlijke beweging maakt richting zijn teamgenoot, dit had heel anders af kunnen lopen, en hier een paar strafpunten voor ontvangt. Verdere gevolgen? Inderdaad, totaal geen. Nog een gevolg? Het gevolg van dit systeem is dat in een veld dat door de FIA kunstmatig dicht bij elkaar is gebracht er op het scherpst van de snede geracet wordt. Sergio Pérez dacht buitenom te kunnen bij Lando Norris. Het gaat fout bij het denken van Checo. Lando Norris krijgt een vijf seconde penalty. Een belachelijke straf. Maar, de FIA heeft ook een strafpuntenstaffeltje. Lando Norris, de coureur die ik nog nooit een gevaarlijke situatie heb zien veroorzaken, staat hierdoor ineens op scherp. In Silverstone gaat men over dit systeem kletsen. Ik stel voor dat het een kort gesprek wordt, afschaffen die handel!

Like (2)