Der Michael’s erfgoed

Der Michael’s erfgoed

19/07/2021 0 By Sietse Fliegen

18 juli 2021, een mooie zomerdag in het Verenigd Koninkrijk. Het is warm en op Silverstone zien we volgepakte tribunes. Motorsport is coming home, nou dat was lekker thuiskomen zeg! Dit was thuiskomen in de categorie “het zilveren bestek weg” na een heerlijke vakantie. Het was thuiskomen van een koude kermis. Vooraf wil ik graag opgetekend hebben dat de nul score van Max Verstappen op zichzelf geen enkele rol speelt in hetgeen hieronder komen gaat, sterker nog; voor de spanning in de strijd om het wereldkampioenschap is dit geen onaardige uitslag. De royale voorsprong van Max Verstappen en Red Bull Racing is door Lewis Hamilton vakkundig teruggebracht tot een minimaal gaatje. Vakkundig? Jazeker, vakkundig ja. Na enkele inleidende beschietingen is de slag om 2021 begonnen. Het beloofd een vuile oorlog te worden.

Nog voor de zomerstop staan Max Verstappen en Red Bull al op matchpoint. Geen mathematisch matchpoint uiteraard, daar is het veel te vroeg voor. Nee, een psychologisch matchpoint. Max Verstappen en Red Bull brachten een karrevracht aan punten mee als voorsprong naar Silverstone, Mercedes bracht updates mee voor de bolides van Hamilton en Bottas. Het fijne van het hebben van een matchpoint is dat de druk bij je tegenstander ligt. De houder van deze uitgangspositie “ mag” het punt scoren terwijl de opponent het punt “moet” scoren om de overwinningskansen levend te houden. Tijdens de kwalificatiesessie op vrijdag verzilverd Lewis Hamilton de updates op zijn W12 maximaal door de snelste tijd op de klokken te zetten. De eerste aanval is afgeslagen. De regerend wereldkampioen mag de eerste sprint qualifying uit de geschiedenis van de Formule 1 vanaf de eerste positie aanvangen. Naast hem zijn titelrivaal, de man met het matchpoint. De start van de sprintrace is een prooi voor Verstappen, hij slaat enkele tegenaanvallen in de openingsronde af en grijpt pole position voor de race op zondag. Daarnaast loopt hij nog een extra puntje uit in het kampioenschap. Advantage Verstappen zou men op Wimbledon of Roland Garros omroepen.

Inmiddels is het raceday. Bij Mercedes weet men dat er teruggeslagen moet worden. De volgende afspraak is op de Hungaroring en daarna volgt de zomerstop. Op de Hungaroring legt de W12 het vermoedelijk af tegen de RB16B, er moet deze zondag dus iets gebeuren. En er ging iets gebeuren. Deze keer was het Hamilton die beter uit de startbokken schoot en negen bochten op de staart van Verstappen zit. De man met startnummer 44 is niet zonder reden een zevenvoudig wereldkampioen en heeft geleerd van de sprintrace. Als hij zijn rivaal niet in de eerste ronde verschalkt wordt het een moeilijke middag. Buitenom in Copse bleek op zaterdag al geen optie en dus moet het anders. Tot zover niets geks. De fans staan op de banken en zorgen voor een orkaan aan geluid. Dit is racen, hier zijn zij voor gekomen. Dit is wat wij willen zien. We spoelen even terug naar Woodcote, bocht acht, en zetten de tijd even stil voor een analyse; seconds from disaster;

Het veld is acht bochten onderweg, voor Lewis Hamilton begint de tijd te dringen. Hij beschikt over de geüpgrade W12 en moet vandaag inlopen op Max Verstappen. Tijdens de sprint qualifying is hij immers al in de luren gelegd door de kampioenschapsleider. De W12 beschikt over voldoende potentie om de RB16B op dit circuit te verslaan. Lewis weet dat Mercedes hem uitsluitend van de broodnodige updates blijft voorzien als hij aanhaakt in de titelstrijd. Hij kijkt naar een achterstand van 33 punten en weet dat hij in Budapest niet gaat inlopen. Met bijna vijftig punten achterstand in de zomerstop gaat de volledige focus in Brackley op 2022. Titel nummer acht moet er dit jaar nog komen, volgend jaar kunnen de verhoudingen weleens heel anders liggen met de compleet nieuwe bolides. Dit jaar mag “this guy” de titel nog niet winnen, de geridderde coureur heeft nummertje acht nog even nodig. Alleen dan kan hij zichze;f definitief boven Michael Schumacher nestelen in de annalen. Dit verdient hij ook gewoon. Lewis Hamilton, voorvechter van meer diversiteit en een persoonlijkheid die veel verder gaat dan zijn prestaties op de baan. Lewis Hamilton, de coureur die geen streken nodig heeft om kampioen te worden, alleen daarom al is nummer acht van levensbelang. De grote Sir is zoveel meer dan Der Michael, the greatest of all time is een mooi mens en een wereldverbeteraar. Oprechte motivatie is onbaatzuchtig, toch begint het wel irritant te worden dat hij, de moderne moeder Theresa, steeds in één adem met die sluwe Schumi genoemd wordt. Dát moet anders en hij heeft nog één bocht de tijd. We weten inmiddels wat er in die bocht, Copse, gebeurde.

Lewis Hamilton verlaat Silverstone met 29 punten. 27 stuks voor het wereldkampioenschap en 2 strafpunten voor op zijn licentie. Het laatste zal hem weinig interesseren. In ruil voor een tien seconde time penalty ziet hij zijn belager met een nul resultaat huiswaarts keren. De wedstrijdleiding heeft een schuldige aangewezen, de schuldige heeft zijn straf uitgezeten en deze tovert een achterstand van 32 punten om in een achterstandje van nog maar een beperkt aantal puntjes. Doordat Sergio Pérez wederom als een dweil over het circuit ging is de achterstand in het constructeurskampioenschap ook zo goed als gedicht. Missie geslaagd; in bocht acht leek de situatie nog uitzichtloos, na bocht negen ligt Hamilton weer mooi op koers. Even op adem komen gedurende de code rood om vervolgens berekenend richting de overwinning te sturen. Tja, ook dat is autosport.

Vakkundig, deze term haalde ik al eerder aan. De eliminatie van Max Verstappen, waardoor de weg naar een overwinning open lag, gebeurde vakkundig. Na de les van zaterdag was duidelijk dat het buitenom niet paste in Copse, het moest dus binnendoor. Ik heb genoten van de strijd in de voorgaande bochten en zie dit het liefst iedere race. In bocht negen moest het dus binnendoor, ook dat is eigenlijk onmogelijk zonder significante overspeed. Hamilton mist de apex en toucheert Max Verstappen met een bloedgang de bandenstapels in. Maar, Lewis Hamilton mistte de apex helemaal niet. Lewis Hamilton is sluw genoeg om bewust, gedeeltelijk, op de racelijn te blijven zitten. Op deze wijze kan hij een touché ten allen tijden goedpraten. Op hetzelfde stuk racelijn is echter geen ruimte voor een gelijktijdig verblijf van een linker voorwiel en een rechter achterwiel. Ik geloof niet dat Lewis Hamilton voor deze afloop gekozen heeft, de beelden en de houding vertellen mij echter wel dat deze eliminatie gecalculeerd was, het is een kampioen onwaardig. Ondertussen heeft men in Milton Keynes een pak schade, schade die het verdere verloop van het kampioenschap zal gaan beïnvloeden. Bij Mercedes is het hosanna en speelt men, op volstrekt ongepaste wijze, de vermoorde onschuld.

Mercedes begon een koude oorlog, Lewis Hamilton heeft deze getransformeerd in een concrete oorlogssituatie. Een oorlogssituatie waarin Toto en de zijnen de brand blussen met benzine. Red Bull is opvallend stil. Likt men de wonden of maakt men zich op voor een tegenaanval in de slag om 2021? Mercedes verliest in enkele uren tijd al haar geloofwaardigheid en steekt een lont in het kruitvat. Mateschitz, Marko, Horner en de Verstappens zullen alles in het werk stellen om Mercedes en Lewis ook een keer figuurlijk op de knieën te dwingen. De stilte vanuit het Oostenrijkse kamp leert mij dat de euforie bij Mercedes plaats kan maken voor angst. Oh en Lewis, jij bent geen haar beter dan Michael Schumacher; wat mij betreft stopt jouw teller dan ook bij nummer zeven, zodat je tot in lengte van jaren in één adem met deze legende genoemd wordt. Een legende die in ieder geval bewezen heeft een team volledig op te kunnen bouwen. Zelfs aan het team dat jou de kans bood om, relatief eenvoudig, zes titels te behalen stond Der Michael aan de basis. Het is in ieder geval fijn dat je dit erfgoed wel intact laat…

Like (2)