Column: Mick en Max

Column: Mick en Max

26/07/2021 0 By Sietse Fliegen

Even een weekendje geen Formule 1, de timing had slechter kunnen zijn voor de Oranjegezinde Formule 1 fans. Een week lang hebben we de crash op Silverstone, tussen de nummers één en twee uit het wereldkampioenschap, kunnen analyseren. Deze kan nu alvast bijgeschreven worden in de categorie “opmerkelijk” voor de nabeschouwing van het volledige seizoen. Red Bull en Mercedes rolde over elkaar heen en bleken niet te beroerd om de media te voeden. Als een ware schoolpleinruzie hadden beide kampen hun eigen aanhangers. Gelukkig voor hen die een goede controverse wel kunnen waarderen was er geen schoolhoofd die de boel kwam sussen en de partijen weer terug maande naar hun eigen territorium op het schoolplein. Gelukkig voor iedereen die deze sport een warm hart toedraagt eigenlijk; je kunt de kampen wel uit elkaar halen maar er is nog nimmer een schoolhoofd geweest die het conflict ook daadwerkelijk in de kiem kon smoren, uiteindelijk werden de zwakste gewoon aan de kapstok opgehangen. Inmiddels kan de blik weer op het heden, de Formule 1 klas gaat aankomend weekend op excursie naar Boedapest. Als de ouders van Nicholas en Nikita de ouderbijdrage weer netjes overmaken kan ook iedereen dit weekend weer gezellig mee.

Vooruit kijken dus. Het kampioenschap is na Silverstone in ieder geval weer spannend, en naast de baan is de spanning om te snijden. Mercedes en Lewis Hamilton hebben een ferme tik uitgedeeld in het Verenigd Koninkrijk. Even leek het erop dat de tijd in de Formule 1 wereld stilstond na de podiumceremonie op Silverstone. Mercedes kon maar geen genoegen krijgen van de zoete victorie en bleef de socials voeden met hosanna meldingen. Red Bull was kalm, Honda startte de reanimatie van de power unit op en wij? Wij bleven maar speculeren, wijzen en discussiëren. Daar waar Mercedes actief de pers opzocht reageerde Red Bull overwegend passief op het journaille. Stilte voor de storm? Nu we weer vooruit kunnen gaan kijken weten we het snel genoeg. Dat er hoogspanning in de lucht hangt moge duidelijk zijn; Mercedes zoekt nog steeds actief de pers op, de uitingen beginnen echter een meer en meer genuanceerde vorm aan te nemen. Red Bull heeft Mercedes angst ingeboezemd, Toto en co. komen langzaam tot een besef; spreken is zilver, zwijgen is goud.

Vooruit kijken dus! Naja… dat doen we zo wel. Voor een laatste maal wil ik toch nog even terugkomen op het meest uitgemolken onderwerp sinds de, al dan niet, wapperende vleugels. Al maandenlang is er een strijd op het scherpst van de snede aan de kop van de kampioenschappen. Door toedoen van Mercedes zijn er her en der al wat nieuwe achtervleugels van de tekentafel gekomen. Er is een nieuwe directive uitgevaardigd die de, nu zo vreselijk onveilige pitstops, een stuk veiliger gaan maken. Een gemiddelde klaar-over bij een basisschool loopt een groter risico dan een lid van de pitcrew maar het kan altijd veiliger. Vanaf de Grand Prix in België gaat het lampje dus iets minder snel op groen, best vervelend als je hier een voordeel ten opzichte van je grootste concurrent hebt. Track limits, kennen we die nog? Ook een van de hoofdonderwerpen tot een paar races terug, gelukkig was de rode vlag procedure er als de kippen bij om het stokje van de track limits over te nemen. Tot tweemaal toe heeft Lewis Hamilton een significant voordeel genoten van een code rood situatie, eenmaal pakte de rammelende uitleg over de track limits in zijn voordeel uit. Drie uit tien, ofwel 30 procent. Zoveel geluk kan je statistisch bijna niet hebben en dus hoeven de Verstappen minnende fans zich geen zorgen te maken over het verdere verloop van het kampioenschap, het geluk voor nummer 44 zal zo langzamerhand wel bijna op zijn.

Vooruit blikken dan maar? Oké, een klein beetje dan alvast. Na de chassisverwoestende klap in Copse ontstond het idee dat dit weleens verregaande gevolgen kon hebben voor het verdere verloop van het kampioenschap. Tja, het Honda onderdeel onder de engine cover van de RB16B heeft een flinke optater gehad. Ogenschijnlijk leek deze motor volledig afgeschreven te kunnen worden, hetgeen resulteert in een gridstraf voor Verstappen op een later moment. Nog dertien races met slechts één krachtbron lijkt inderdaad teveel van het goede. Op het moment van schrijven heeft Honda nog geen uitspraken gedaan over de staat van de power unit. Echter, zelfs als we uitgaan van het slechtste scenario is er geen man overboord. De toevoeging van een vierde krachtbron aan de poule betekent een start vanuit het middenveld. Red Bull en Verstappen kunnen zelf bepalen op welk circuit dit gebeurt. Met een klein beetje verstand en wat logisch denkwerk doet men dit op een slim moment waarna Verstappen de 33 gewoon nog op het podium thuisbrengt. Met een beetje damage control overleven de kampioenschapskansen van Max Verstappen deze crash prima. Niets aan de hand is te kort door de bocht. Kampioenschap verloren nog veel korter.

Ohja, vooruitkijken. Of vooruitblikken, zo je wilt. Aankomend weekend is de hele klas op de Hungaroring voor aflevering elf. De laatste race voor de grote zomervakantie. Normaliter is dit de plaats bij uitstek voor Red Bull en Verstappen om weer wat terrein goed te maken. Geen sprintrace, gewoon een weekend met een aantal vrije trainingen om te wennen aan het nieuwe chassis. De donderdag heb ik alvast rood omcirkeld in de agenda, ik mag aannemen dat FOM geheel toevallig Hamilton en Verstappen samen in de persconferentie zetten. De priklimonade en popcorn zullen niet aan te slepen zijn in Budapest. Vervolgens zal Red Bull antwoorden op de baan. En wie weet? Wie weet tovert men nog wel een fijn konijn uit de hoge hoed. Daar waar men normaliter bijzonder uitgesproken is, is het tot op heden wat tam. Ik kan mij haast niet aan de indruk onttrekken dat dit is wat men bedoelt met een stilte voor de storm.

Storm in Budapest, het zou een prima titel voor een verfilming zijn. Heeft Red Bull nog wat achter de hand om tegen de tien seconde tijdstraf van Hamilton in beroep te gaan? Gaat men de zaak frustreren met de aloude vleugeltruc door een protest in te dienen tegen de voorvleugel van de W12? Mercedes heeft zich in ieder geval tot de tanden bewapent. Het is er dan eindelijk van gekomen, Valtteri Bottas zal met onmiddellijke ingang fungeren als tweede rijder. Jammer voor Valtteri, maar zo gaat dat in een kampioenschap. In de achterhoede ontvangt een legendarische naam ook een fikse update. Michael en Jos hadden een uitstekende verstandhouding. Zo nu en dan hielp de Duitser de Nederlander eens een stapje vooruit. Mooi dat men dit in beide families niet vergeten is. Het nieuwe chassis van Max Verstappen brengt een sneeuwbaleffect op gang. Mick Schumacher krijgt een nieuw stoeltje zodat hij na tien races vanaf race elf ook een keer recht, in plaats van schuin, in de auto kan gaan zitten. Wellicht dat Verstappen jr. Schumacher jr. van deze tip voorzien heeft om hem vooruit te helpen. Sinds zijn laatste bocht weet Max als geen ander dat de auto het beter doet als je er in plaats van ietwat scheef gewoon recht in zit.

Like (1)