Column: Geluk is geen toeval

Column: Geluk is geen toeval

02/08/2021 0 By Sietse Fliegen

Aristoteles riep het enige tijd geleden al eens; geluk vergt inspanning. Tegenwoordig gebruiken we hier een ander cliché voor, geluk dwing je af. Voor buitenstaanders, zeker in de sport, is het wellicht een factor die als meest vervelend wordt beschouwd als het de uitslag beïnvloedt. Ik kan dat wel begrijpen; als jij, of je favoriet, op waarde geklopt wordt dan is het eenvoudig om dit te accepteren. Wordt je echter verslagen door een factor die, ogenschijnlijk, buiten je invloedssferen ligt dan wekt dit vermoedelijk vooral frustratie op. Zo! Die heeft wéér enorm veel geluk gehad! Wat voor de een toeval lijkt is voor de ander het logische gevolg van een goede voorbereiding. Is het toeval dat we een Airbus van 575 ton de lucht in krijgen, of een kwestie van voorbereiding? Is het toeval dat je kunt zwemmen, of een kwestie van oefening? Is het toeval dat Lewis Hamilton het kampioenschap leidt, of een kwestie van ervaring? Geluk kan je toedichten aan toeval, hij/zij was op het juiste moment op de juiste plaats. Ik denk dat het anders ligt; Geluk is een beetje toeval met veel voorbereiding.

De eerste seizoenshelft zit er inmiddels op. Elf races verreden, nog twaalf te gaan. In de winter had ik mijn hoop gevestigd op een spannend seizoen. Gewoon weer eens een seizoen met competitie in plaats van een koppeltje races waarin de uitslag vooraf ingevuld kon worden. Een seizoen waarin de strijd om de kampioenschappen weer eens langer dan de eerste drie weekenden spannend zou zijn. Ik geloof dat we kunnen stellen dat we op onze wenken bediend worden. Tot op heden zien we een seizoen dat alles in zich heeft. Controverses, drama’s, bijzondere overwinningen, onverwachte wendingen en politiek gekonkel. Veel politiek gekonkel. Dit laatste heeft niets met de actie op de baan te maken maar voedt deze indirect wel op een intense wijze. Glorie en teleurstelling liggen dicht bij elkaar deze eerste seizoenshelft, het is tot op heden een fantastisch seizoen.

Afgelopen zondagmiddag, terwijl de lampen aangaan en de hartslag omhoog gaat maken we ons op voor een nieuw gevecht tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen. Voor het eerst sinds het incident in Copse Corner zullen zij de degens weer kruisen. We gaan uit van een harde maar faire strijd. Maar helaas, er komt geen strijd. Het is Vallteri Bottas die, onder natte omstandigheden, zijn aangekondigde “big one” gestalte geeft. Na, wederom, een slechte start brengt de Fin een kettingreactie op gang waar Romain Grosjean in zijn goede jaren alleen maar van durfde te dromen. De processor tussen de oren van Lance Stroll kreeg het allemaal niet tijdig verwerkt en zo deed het rijkste jongetje van de klas ook nog even een duit in het zakje. Bottas, Pérez, Norris, LeClerc en Stroll hadden anderhalf uur eerder dan gepland zomervakantie. Max Verstappen en Daniel Ricciardo moesten nog even nablijven en mochten zeventig rondjes harken met zwaar beschadigde bolides. Als je zou stellen dat sommige mensen op het juiste moment op de juiste plaats waren dan kan je het omgekeerde ook aanhalen. Valtteri Bottas vecht nog voor een plaatsje op de grid in 2022, ik denk dat hij afgelopen zondag even op de verkeerde plaats was. George Russell was in dat licht bezien wel op de juiste plaats en scoorde zijn eerste punten in de Williams. Valtteri Bottas heeft  de Hongaarse Grand Prix voor een aantal anderen geruïneerd, en ontvangt een vijf plaatsen gridpenalty op Spa. Het is echter niet de FIA maar Valtteri zelf die hem de grootste straf oplegt. Voor zover nog niet besloten, kost dit de Fin zijn  Mercedes stoeltje voor volgend jaar. Alfa Romeo lonkt, en daarmee geeft hij zichzelf een permanente gridpenalty van twaalf plaatsen.

Geluk, pech, toeval, het lot of hogere krachten? De Grand Prix wordt hervat met een staande start. Slechts één man verschijnt daadwerkelijk op de grid. Angst is een slechte raadgever, Mercedes blundert niet voor het eerst op strategisch vlak. Wederom blijkt dat Mercedes bijzonder kwetsbaar is als er in een split second gehandeld moet worden. Alle overgebleven coureurs ruilen de intermediates in voor profielloos rubber, Mercedes durft de call niet als eerste te maken. Geluk ontstaat door een goede voorbereiding. Mercedes was duidelijk niet goed voorbereid op deze situatie en geeft hiermee een zekere overwinning uit handen. Een geluk voor Max Verstappen, en voor deze situatie had hij zelf niet eens een goede voorbereiding nodig. Dat is pas geluk hebben! Een klapband is altijd ongelukkig, een goede voorbereiding had echter kunnen leren dat het maximaal aantal rondjes op de Bakunese band in het zicht kwam. Lance Stroll had dat zelfs al proefondervindelijk bewezen. Her was dan ook andermaal het geluk van Verstappen dat zijn rivaal een slechte voorbereiding op de herstart had. Het omzetten van een schakelaartje is een kwestie van voorbereiding, oefening en ervaring. Door een rode vlag in Imola een rondje terugkrijgen heeft dan weer niets met dit al te maken, dat is daadwerkelijk toeval. Toevallig is het ook dat er in elf races al twee rode vlagsituaties ontstaan rondom Valtteri Bottas die zijn teamgenoot stevig in het zadel helpen.

Gelukkig, dat was de situatie in Hongarije zeker voor Esteban Ocon en Sebastian Vettel. Beide heren reden op plaatsten waar je ze niet zou verwachten. Het is de ervaring van Fernando Alonso die Esteban Ocon uiteindelijk aan zijn eerste overwinning helpt. Ocon doet wat hij moet doen, werkt zijn rondjes af en moet op een circuit waar inhalen erg lastig is alleen een jagende Aston Martin achter zich houden. Weliswaar bestuurd door een viervoudig kampioen maar echt moeilijk heeft de Duitser het hem niet gemaakt. Nee, het is Fernando Alonso die voor Esteban Ocon precies op het juiste moment op de juiste plaats is. Rondenlang aanschouwen we een fantastisch gevecht tussen Alonso en Hamilton. El Matador wint op ervaring de race voor Ocon en Alpine. Ondertussen struikelt Verstappen de top tien binnen en weet Lewis Hamilton het podium nog te bereiken. Verstappen doet dit met een kreupele Red Bull, Hamilton strand op de derde positie, met een oppermachtige Mercedes, na tactisch falen. Over geluk gesproken.

Even iets rechtzetten, Esteban Ocon heeft gevochten als een leeuw. De hulp die Fernando Alonso hem bood is het soort hulp die je in de titelstrijd ook graag wil zien na de zomerstop. Fernando Alonso geeft Segio Pérez een verkorte cursus op de juiste manier op het juiste moment in de weg rijden. Bij Alpine heeft men dit tactisch briljant uitgespeeld. Het hele weekend gaf Alpine aan graag wat regen te zien vallen op zondag. Een goede voorbereiding dus, en Bottas zorgde voor het benodigde beetje toeval. Sebastian Vettel hangt een diskwalificatie boven zijn hoofd. Te weinig brandstof voor de verplichte monsterafname, dat is geen pech maar een slechte voorbereiding. Lewis Hamilton heeft geen geluk, Max Verstappen heeft geen pech. Het is de illusie van het sentiment. Nog twaalf races op het programma, met een goede voorbereiding op de rest van het seizoen slepen Max Verstappen en Red Bull beide kampioenschappen binnen. Als je denkt dat een ander meer geluk heeft dien je je focus te veranderen. Geluk dwing je niet af, het is een keuze. Verstappen is ijzig kalm, die heeft zijn keuze al gemaakt.

Like (2)