Voorbeschouwing Formula 1 Rolex Belgian Grand Prix 2021

Voorbeschouwing Formula 1 Rolex Belgian Grand Prix 2021

18/08/2021 0 By benettonb187

Nog anderhalve week, en dan gaat het weer van start, deel 2 van het huidige seizoen. De eerste helft is achter de rug, en we weten wat daar allemaal gebeurd is. De vraag voor nu is, kan Redbull onder leiding van Verstappen de opgelopen achterstand weer kunnen ombuigen in een voorsprong, en zo de titel gaan pakken? De eerste slag nu zal op België moeten worden geslagen door Verstappen en Co.

Eerst duiken we even in de geschiedenis van de Grand Prix van België. Inmiddels zijn er reeds 75 edities verreden van de Grand Prix van België, de eerste editie was reeds in 1925 (Alhoewel dit uiteraard nog niet het officiële F1 kampioenschap was, aangezien hiervan de start in 1950 was.

Het circuit heeft verschillende layouts gehad, de eerste layout had een lengte van maar liefst ruim 14 kilometer. Inmiddels is het circuit flink ingekort, maar is nog steeds 7.004 km in lengte, wat het circuit het langste circuit op de F1 kalender 2021 maakt. Het circuit heeft een aantal legendarische bochten. Waarvan Eau Rouge / Raidillon de bekendste is. Maar onderschat bijv. ook Blanchimont niet.

In het verleden zijn er verscheidene races geweest die iedereen zich nog wel kan herinneren. Denk aan 1998, waarbij in de stromende regen Coulthard dwars gaat richting Eau Rouge, en vervolgens 14 wagens in een enorme crash terecht komen. Of 1999, waarbij Ricardo Zonta en Jaques Villeneuve een soort wedstrijd deden wie het hardst kon crashen in Eau Rouge, waarbij Villeneuve volgens mij nog steeds baalt, dat Zonta er nog een tantje harder afging. Maar herrineren we die prachtige inhaalactie nog in 2000, waarbij Riccardo Zonta zijn ogen niet kan geloven. Rechts ziet hij eerst Schumacher voorbijschieten, vervolgens ziet hij aan de linkerkant Mika Hakkinen voorbijkomen, die vervolgens Schumacher verschalkt aan het eind van Kemmel straight. Wat recenter hadden we de prachtige inhaal actie van Max Verstappen op Felippe Nasr aan de buitenkant van Blanchimont.

Helaas heeft Spa ook de donkere kant van de medaille gezien. Uiteraard het meest recent het zware ongeval van Antoine Hubert aan de bovenkant van Raidillon. Tevens raakte Juan Manuel Correa zwaargewond bij deze crash, maar in het voorprogramma van de F1 rijdt Correa weer zijn rondjes over het circuit in de F3.

Dan de resultaten van Max in de F1: Ik herinner me nog de geweldige strijd tussen Ocon en Verstappen. Verstappen komt in leidende positie kemmel straight op, Ocon haalt Verstappen in, en nog voor Les Combes weet Verstappen Ocon wederom te verschalken. Een fantastische strijd. In de Formule3, reden ze 3 wedstrijden per weekend. Max wist alle wedstrijden in België te winnen. Daarna kwam de F1. In 2015 begon Max als 15e aan de race, om vervolgens als 11e te finishen, vervolgens in 2016 startte hij als 2e achter Nico Rosberg om de finish te behalen in 11e positie, door een crash in La Source. 2017 werd gestart als 5e, maar helaas de finish werd niet gehaald. 2018 werd de race aangevangen in 7e positie, maar behaalde hij zijn eerste podium in België, hij finishte als 3e. 2019 begon hij wederom als 5e, maar wederom behaalde hij de finish niet. Tot slot vorig jaar. Hij startte als 3e, waarop hij de wedstrijd ook eindigde. Resume, 1x een podium in België, het wordt tijd voor betere resultaten.

Tot slot de vraag: Wat staat ons dit jaar te wachten in België? Wat voor aanpassingen heeft Adrian Newey kunnen doen aan de RB16b, en aan de andere kant, heeft Mercedes nog wat aanpassingen meegenomen naar Spa, of is het zoals Toto Wolff beweerd dat Mercedes al lang geleden gestopt is met de ontwikkeling van de W12? Gaat het weer nog een rol spelen? Het kan erg onvoorspelbaar zijn zoals we weten. Hoe gaat de start zijn? Neemt Verstappen zijn gridpenalty nog in ontvangst? Genoeg vragen waar we nu nog absoluut geen antwoord op hebben.

Ik zou zeggen: ga er maar goed voor zitten in het weekend van 29 augustus. Genoeg om naar uit te kijken.

Like (1)