Voorbeschouwing: Formula1 Heineken Dutch Grand Prix 2021

Voorbeschouwing: Formula1 Heineken Dutch Grand Prix 2021

01/09/2021 0 By benettonb187

Wat eigenlijk vorig jaar al had moeten gebeuren, staat nu toch op het punt van beginnen. De eerste Grand Prix van Nederland sinds 36 jaar!

Na vele rechtszaken met betrekking tot stikstof, het natuurgebied wat direct naast het circuit ligt, en het leef gebied van de Rugstreeppad en Zandhagedis heeft de rechter besloten dat het definitief mag plaatsvinden!

En wat kijken we uit naar eigenlijk de eerste echte Grand Prix in weken. Na de zomerstop hadden we vorige week het slechte weer in België. Dus wordt dit de eerste echte Grand Prix sinds 1 Augustus toen de Grand Prix van Hongarije werd verreden.

Laten we wederom eerst even in de Historie van Zandvoort duiken. Het circuit werd geopend in 1948. Het ontwerp van het circuit kwam  van Hans Hugenholtz, de ontwerper die o.a. ook het legendarische circuit van Suzuka (Japan) heeft ontworpen. In de loop der jaren is er nogal gesleuteld aan het circuit en de layout. Waarbij de oorspronkelijk baanlengte 4.193 km was, kwamen hier tussen 1973 t/m 1989 een kleine 60 meter bij, echter tussen 1989 en 1998 moest het circuit drastisch worden ingekort tot slechts 2526 meter. O.a. om het vakantiepark ruimte te kunnen geven. Vanaf 1999 heeft het circuit pas weer een lengte van meer dan 4 km, namelijk 4.307 km. Met de laatste metamorfose die het circuit in 2020 heeft ondergaan om de F1 te kunnen verwelkomen kreeg het circuit zijn huidige lengte van 4259 meter.

In totaal hebben er 34 grote prijzen van Nederland plaatsgevonden, waarvan de laatste in 1985. Deze laatste Grand Prix werd gewonnen door Nikki Lauda. Dan is de vraag wat staat ons dit weekend te wachten tijdens de 35 grote prijs van Nederland. Uiteraard hebben we de vaste kanshebbers. Het is nu nog te vroeg om daar een goede voorspelling van te maken wie deze race op zijn naam gaat zetten. Qua weer ziet het er goed uit. Temperaturen tussen de 19 en 22 graden worden verwacht, maar in ieder geval ziet het ernaar uit dat het weekend droog zal gaan verlopen.

In ieder geval weer genoeg ingredienten om dit weekend op het circuit, of voor de televisie te gaan zitten voor het vervolg van het wereld kampioenschap.

Like (1)