Column: Een achtbaan der emoties

Column: Een achtbaan der emoties

25/10/2021 0 By CBR600F

De lunchpauze op de maandag na een raceweekend. Een mooi moment om te overdenken wat er dit weekend is gebeurd, onder het genot van een boterham.

Goed, de Grand Prix van de Verenigde Staten dus. Vooraf een hoop frustratie bij veel fans van Verstappen, want Mercedes had iets gevonden en zou nu de overhand hebben. Waar dat dan vandaan komt is mij eigenlijk een raadsel. Het is het hele jaar immers al stuivertje wisselen. En veel circuits zijn zogenoemde “Mercedes-banen” waar normaal gesproken Mercedes gemakkelijk wint.

De term “Mercedes-baan” heeft zich de afgelopen jaren vaker voorgedaan. Maar Mercedes had toen daadwerkelijk de overhand. Dan is het niet gek dat je meerdere opeenvolgende jaren een bepaalde Grand Prix wint. Dit jaar is het anders. De Mercedes-baan bestaat dit jaar niet. Zodoende kan je dit jaar ook wel stellen dat er niet één team de overhand heeft.

De frustratie vooraf komt op de vrijdagen tot een kookpunt. Want Verstappen is op de vrijdagen meestal niet de snelste man, afgaande op de snelste tijd per coureur. Maar, Red Bull en Honda doen het met Verstappen rustig aan. Ze weten wat er in het vat zit met de motor die er op de zaterdag en zondag in ligt. Waarom zou je je ware snelheid prijsgeven op het moment dat het er helemaal niet toe doet? En je wilt ook niet het risico nemen dat de vrijdagmotor kapot gaat in deze fase. Want ook in dat geval betekent het dat je een probleem hebt in de pool van beschikbare motoren.

Het ziet er voor Red Bull en Verstappen eigenlijk juist heel goed uit. Verstappen rijdt nu anders dan dat hij tot vorig jaar deed. Je ziet het ook tijdens de race van dit weekend. Afstand houden in de eerste stint, vervolgens een pitstop en daarna een paar rondes knallen om na de stop van Hamilton een voorsprong te hebben van een aantal seconden. En dan de voorsprong behouden, vooral nadenken over je bandenslijtage en je niet gek laten maken. In Turkije ging het er vooral om, om de 2e plek te consolideren. In diezelfde positie zou Verstappen vorig jaar een aantal keer een aanval hebben geprobeerd voor de leiding in de wedstrijd. Maar toen was dat ook het hoogst haalbare. Een wedstrijd winnen.

Nu is het anders. Het gaat om een titel. Het gaat om strategie. Om rekenwerk, hoeveel punten heb ik nodig. Turkije was wat dat betreft een van de beste races voor Red Bull. En ook in de Verenigde Staten is er gemaximaliseerd. De paniek die is ontstaan in de korte pauze tussen Turkije en de Verenigde Staten heeft weer plaatsgemaakt voor euforie. En zo is het niet alleen in het kampioenschap stuivertje wisselen, maar ook in de emotie van de fans. Een attractiepark zou jaloers zijn op de achtbaan die de Formule 1 momenteel is.

Elke race staat dit seizoen op zichzelf. Laten we hier vooral nu van genieten, volgend jaar kan zomaar weer een tijdperk van dominantie inluiden voor één team.

Like (1)