Column: Busje komt zo!

Column: Busje komt zo!

09/11/2021 1 By Sietse Fliegen

“Het klopt als bus!” Ken je die uitdrukking? Jawel toch, die hoor je niet voor het eerst. Om maar direct met de deur in huis te vallen; die uitdrukking is fout. Het sluit als een bus en het klopt als een zwerende vinger. Nu kom ik hier uiteraard niet de afvaardiging van het Nationaal dictee uithangen. Iedereen begrijpt wat er bedoelt wordt met de foute uitdrukking, lekker belangrijk dus. Nee, ik wilde het eigenlijk alleen even over die bus hebben.


Zondag 7 november, er doven vijf rode lampen. In principe heeft iedereen op de eerste 3 startrijen een prima start. Een klein kilometertje, dat is de run naar de eerste bochtencombinatie. Niet bepaald een droomscenario voor een polesitter. De polesitter van afgelopen weekend had echter een voordeeltje, Valtteri Bottas strijd dit kampioenschap om des keizers baard. Valtteri is net iets te groot voor het servet maar duidelijk te klein voor het tafellaken. Het sterrenensemble uit Brackley had op zaterdag echter beslag weten te leggen op de volledige eerste startrij. Met je tweede viool op pole position heb je het als team dan prima voor elkaar. Je onbetwiste nummer één kan vanuit de slipstream naar de leiding, als het allemaal een beetje meezit lig je dan op de plaatsen één en twee bij de eerste doorkomst. Dan heb je die dekselse belager mooi achter je met een buffer. De racepace van Valtteri Bottas is doorgaans een klap minder dan die van Verstappen en Hamilton waardoor je een strategische undercut niet hoeft te vrezen. Een dergelijke aanval kan op reactieve wijze simpel ongedaan gemaakt worden. Nee, er lijkt geen vuiltje aan de Mexicaanse lucht op zondagochtend. Vervelend genoeg voor Mercedes is dit het seizoen waarin bijna werkelijk niets is wat het lijkt.

Nog niet zolang geleden was een Mercedes zilverkleurig, een Silberpfeile. Een Mercedes was zilver om dezelfde reden als waarom een Ferrari rood is, een Alpine blauw is en een Aston Martin in het groen getooid gaat. Joost mag weten waarom, het was immers ver voor de uitvinding van de kleurentelevisie, maar racewagens kregen vroeger een kleurtje aan de hand van het land van herkomst. De oplettende lezer heeft het al door; een Italiaan is rood, een Fransman blauw een Brit is groen. Je hebt hem door? Inderdaad, een Duitser was zilver. Op voorspraak van een meervoudig wereldkampioen veranderde Mercedes het zilver in zwart. Behalve de air-intake, die bleef rood. Een ode aan wijlen Niki Lauda. Mede aandeelhouder, adviseur en lijmende factor binnen het team. Niki was als door de wol geverfde coureur het autosporthart tussen de bankiers die aan het roer van het team staan. Niki begreep de sport en Niki begreep de coureurs. Crashen Lewis en Nico in Barcelona, Niki lost het op. Mist Nico een rempunt in Oostenrijk maar raakt hij Lewis dan is daar Niki die het de kop indrukt. Liggen de teams binnen de paddock met elkaar overhoop dan kwam Niki orde op zaken stellen. Ongeacht de uitkomst wist Niki zijn oplossingen uitstekend aan de man te brengen; waar Niki was geweest klonk nog zelden een onvertogen woord. Niki Lauda is de factor die van de constructeur met veruit het beste pakket ook het beste team wist te smeden. Binnen ieder team speelt weleens wat, zonder wrijving geen glans. Niki Lauda wist de neuzen echter altijd dezelfde kant op te krijgen. Niet uitsluitend omdat hij een goede manager was. Vooral omdat hij de dynamiek van de sport begreep.

Inmiddels is de Mercedes dominantie doorbroken. Lewis Hamilton staat op het punt onttroond te worden. Voor Toto Wolff doet dit pijn in de portemonnee, een tweede plaats bij de constructeurs was niet begroot. Voor Lewis doet dit pijn aan het ego. Als zelfbenoemd wereldverbeteraar kom je als kampioen net even lekkerder binnen dan als nummertje twee. Ik verwacht dit jaar geen boardradio gericht aan “all those kids out there”. Valtteri Bottas vindt het ondertussen allemaal wel gesneden. Tuurlijk is een bonus voor het constructeurskampioenschap lekker meegenomen in de Finse zak, maar als je je geld toch al moet wegen in plaats van tellen kan je je principes ook best een keertje dichtbij jezelf houden. Kortom; het is een chaos binnen Mercedes. Toto boos, Lewis teleurgesteld en Valtteri blij met zijn Fangio relikwie. Dit was bij uitstek een moment geweest voor een helende sessie van Dokter Lauda.

Het wegvallen van sommige personen toont hun onmisbaarheid aan. Lauda is voor het huidige Mercedes onmisbaar. Je wint met elkaar en je verliest met elkaar. Er moet een poppetje zijn die de bolide als eerste over de streep brengt, dat poppetje kan echter geen potten breken als er niet een mannetje of vijftien voor zorgen dat hij binnen drie seconde over verse banden kan beschikken. Terwijl die vijftien bandenwisselaars weer wachten op een call van een team van engineers en strategen. Het enige dat Toto en Lewis moesten doen was die machine op gang houden, dan kan je voortborduren op de dynamiek die Niki gesmeed heeft. Ze besloten echter anders, de ego’s gaan voor. Zo wordt het gemis van Niki opgevangen door een team van prutsers op de afdeling communicatie. De socials worden op kansloze wijze gevoed. Nu de druk er vol op staat bij de mannen die naast de sport een tweede agenda hebben, de mannen die de sport gebruiken om zich te verrijken en/of te profileren, blijkt dat de keuzes die gemaakt worden in het geheel niet kloppen als een bus. Wat ze dan steeds met die bus moeten? Men haalt een grote bus van stal, een bus waar men Valtteri Bottas voor flikkert. Het verlies van zondag wordt toebedeeld aan de start van de Fin. Onvoorstelbaar. 23 uur heeft men de tijd gehad om samen, als team, ieder scenario tijdens de start door te nemen zodat er voor ieder scenario een plan was. In plaats daarvan ging Mercedes er simpelweg vanuit dat Lewis Hamilton vanaf het vuil toch wel een mindere start dan Bottas zou hebben. Die aanname, dat is de daadwerkelijke fout! Waarom lees ik daar dan geen tweets over?

Om een waardige kampioen te zijn moet je je kunnen tonen als een waardig verliezer. Onder bezielende leiding van Toto Wolff is Mercedes hard op weg om haar dominante titels in de voorbije jaren te degraderen. Vanuit Stuttgart kijkt men lijdzaam toe. De bolides zijn volgend jaar weer zilver, hou in vredesnaam dat rode petje op! Dat is beter voor de sport en beter voor het team, althans zodra men weer als team gaat fungeren. Het is maar goed dat we afstevenen op verse kampioenen, eens kijken of zij de titel wel met waardigheid kunnen dragen.

Like (2)