Mercedes overschrijdt de Balkenendenorm

Mercedes overschrijdt de Balkenendenorm

15/11/2021 0 By Sietse Fliegen

Als organisaties falen, dan is de geijkte reactie vanuit de maatschappij of betrokkenen om meer regels te maken. Denk hierbij aan governancecodes, verscherpt toezicht en aanpassingen in wet- en regelgeving. Het geheel aan regelgeving blijft zo groeien, ondanks het feit dat er al een woud van regels is. De gedachte lijkt de volgende te zijn; door meer regels in te voeren, dwingen we meer ethisch gedrag af. Maar gaat die formule eigenlijk wel op?

Een zekere Plato stelde hierover ooit dat een wet nooit de beste instructie kan geven. Ze omvat namelijk niet wat voor iedereen samen het meest wenselijk en rechtvaardigste is. Regels kunnen intrinsiek niet leiden tot ethisch gedrag. Sterker nog, regels lijken aan een wet onderhevig te zijn, namelijk dat het vermeerderen van regels opwekt dat men deze naar de letter gaat interpreteren in plaats van naar de geest. Regels worden dan vooral technisch en smal opgevat. Waar regelgeving normaliter bedoeld is om een ondergrens aan te geven, worden ze bijna automatisch een bovengrens. De norm. Neem als voorbeeld de Balkenendenorm. Deze norm is bedoeld om excessieve beloningen bij bestuurders te voorkomen, niet om de lonen van bestuurders op te hogen tot dit maximum. Zodra regels tot de norm verworden ondermijnen ze juist de mogelijkheid om moreel te handelen. Zolang we ons aan de regels houden is ons gedrag, moreel, te verantwoorden. Naar buiten, maar ook naar onszelf.

Ik hoor het je denken; “Okee Fliegen, pleur ff lekker op met je droge kost. We hebben het hier over Formule 1, op deze flauwekul zit ik niet te wachten”. Oké, fair enough. Hoewel, ergens heb ik het ook over Formule 1. Afgelopen weekend hebben we kunnen aanschouwen hoe de bovenstaande wetmatigheid in optima forma is toegepast. Voordat je als team je twee bolides in de einduitslag van een sessie geregistreerd krijgt moet je aan nogal wat regelgeving voldoen. Terecht natuurlijk, alleen als de regelgeving voor iedereen gelijk is ontstaat een eerlijke competitie. Een competitie die door alle variabelen die er tussen de teams, en zelfs de beide kanten van de garage van een team, aanwezig zijn natuurlijk alleen op papier eerlijk kan zijn. Iedere deelnemer krijgt binnen de reglementen van het kampioenschappen identieke kansen en mogelijkheden. En daar houdt het vervolgens ook wel een beetje mee op voor wat betreft de eerlijke competitie. Hoewel beiden teams op het gebied van regelgeving dezelfde mogelijkheden hebben blijkt dat de strijd tussen een Haas en een Ferrari op dit moment geen eerlijke strijd is. De strijd tussen Alpine en Alpha Tauri lijkt dan alweer wat eerlijker van aard. Tja, we begrijpen allemaal dat dat met dollars te maken heeft. De budgetten van Alpine en Alpha Tauri liggen dichter bij elkaar dan die van Ferrari en Haas. Ondanks dat alle teams eenzelfde stapel dollars mag verbrassen per seizoen blijft dit dus een variabele factor, een nogal bepalende factor ook. We kunnen dus stellen dat de regelgeving zorgvuldig en te goeder trouw is opgesteld maar nog steeds ruimte laat voor een oneerlijke strijd op de baan. Gene Haas zou het budget van zijn formatie kunnen verhogen. Echter, als je dit maar lang genoeg uit eigen zak blijft doen krijgt het spelletje “Haasje over” vanzelf een nieuwe betekenis. Het team van Haas doet het anders, zij wacht tot de regelgeving verder aangepast wordt en de budgetten door de regelgever dichter naar elkaar geforceerd worden. Prettig voor Haas, maar absoluut niet in de geest van de sport. Binnen dit voorbeeld ontneem je Ferrari dus de mogelijkheid om alle kennis en ervaring die opgedaan is, waar fors in geïnvesteerd is, te kunnen gebruiken. Dat kon bij de oprichting van de het wereldkampioenschap Formule 1 nimmer de bedoeling zijn geweest.

Terwijl de kreupele Haas de rondjes in de achterhoede afwerkt en de Ferrari onderweg is naar de derde plaats in het constructeurskampioenschap zijn er aan de kop van het veld ook twee teams in een hevige strijd verwikkeld. Deze teams hebben allebei evenveel centjes te besteden en beschikken beiden over een absolute topcoureur. Het lijkt er dus op dat de regelgever hier aardig slaagt in haar opzet om een eerlijk strijdtoneel te bieden. De scrutineering van de bolides is een onderdeel van de regelgever om de naleving van het reglement te toetsen. De Mercedes met startnummer 44 kon niet worden opgenomen in de einduitslag van de kwalificatiesessie. Een zeldzaamheid tegenwoordig en ook zeker een situatie die je in de absolute top niet verwacht. Opzet of een foutje? We zullen het vermoedelijk nooit weten. Daar waar we vóór de race wellicht geneigd waren te denken dat enige opzet bijna niet uit te sluiten viel. Die Mercedes, van met name Lewis Hamilton, ging als een kogel op een circuit waarvan op voorhand gedacht werd dat dit Red Bull terrein zou zijn. Tijdens de afspraak op zaterdag in de spint qualifying en de race op zondag bleek dat de W12 in handen van de regerend wereldkampioen ook met een andere achtervleugel een indrukwekkend tempo op het asfalt kon leggen. Als je achtervleugel door de FIA in beslag genomen is voor verder onderzoek vang je een race niet aan met een onrechtmatige achtervleugel. Een kat in het nauw kan rare sprongen maken, maar de kat in deze lijkt me niet stom genoeg voor een dergelijk geintje.

Inmiddels is het alarmfase 1 in Nederland. De winnende Mercedes moet welhaast illegaal zijn! Lewis trekt aan zijn stuurtje, niemand weet hoe of wat maar het kan geen zuivere koffie zijn. De FIA heeft de bolides gisteren echter al gecontroleerd en Red Bull tekent geen protest aan. Het zal allemaal wel meevallen met die illegaliteit dus. Het plotselinge snelheidsverschil blijft de gemoederen lekker bezighouden. Ja, het komt uiteraard ergens vandaan. Dat betekent uiteraard niet dat direct op onrechtmatige wijze gebeurt. De afgelopen weken heeft Mercedes Valtteri Bottas van de een na de andere power unit voorzien. Met deze in-season test heeft men simpelweg gekeken naar de belastbaarheid van de motor. De enige kans om de achterstand in het kampioenschap niet nog verder te zien oplopen was een volledig opengedraaide, verse, krachtbron in de 44. In Qatar, Saoedi-Arabië en Abu Dhabi zullen de karakteristieken van de W12 op natuurlijke wijze al iets beter liggen dan de RB16B is de verwachting. Hierdoor kan de power unit deze races gewoon weer terug kan naar een wat minder belastende stand. Nog steeds geen man overboord, we hebben op Paul Ricard en COTA kunnen zien wat dit kan betekenen voor Max Verstappen.

Het Mercedes team is onderdeel van een klinisch miljardenconcern, regelgeving wordt gevolgd volgens de letter van de wet. Red Bull is een miljardenconcern dat haar aanwezigheid in de Formule 1 louter verantwoord met de passende exposure die dit het speelse merk oplevert. Red Bull handelt in de geest van de sport. Het is prijzenswaardig maar kostbaar. Mercedes plaatst binnen de letter van de regelgeving een nieuwe verbrandingsmotor om hier een voordeel uit te halen. Het doel was maximaal drie motoren, Mercedes overschrijdt de Balkenendenorm van de Formule 1 op legale wijze. Is dit fout? Nee. Druist het tegen de gedachtes in? Ja. Hebben ze gelijk? Als ze hier kampioen mee worden zeker. Om het laatste maak ik mij in het coureurskampioenschap geen zorgen, vanaf aankomend weekend maken we gewoon weer kans op een op tafels slaande Toto Wolff. Dat staat hem toch eigenlijk net iets leuker dan zijn houding van de afgelopen dagen.

Like (4)